Ismét megéri a cukorrépát termeszteni idehaza?

2023. szeptember 29. 15:36
Megszűnt a cukor túlkínálat idehaza, így emelkedett a cukorrépa felvásárlási ára és a termőterület nagysága is. Európában is hasonló folyamatok játszódtak le, ami azt is jelenti, hogy a nyomott árak helyett a piaci viszonyokra és költségekre épülő valós árak alakultak ki, így a cukorrépa ára magasabb lett az előző évekhez képest, de még így is csak kilenc százalékkal több, mint az uniós csatlakozás időszakában – írták a Növényvédőszer.hu-n.
Ismét megéri a cukorrépát termeszteni idehaza?
Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk: A Rail Cargo Hungaria megkezdte a cukorrépa beszállítását a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába és ezzel megkezdődött a 2023. évi cukorrépakampány. A piacvezető vasúti árufuvarozó vállalat 2024. január végéig összesen 450-470 ezer tonna terményt továbbít az egyetlen magyarországi cukorgyárba, mintegy 40 magyarországi feladóállomásról. Az alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza, a termés fennmaradó mintegy 50%-a közúton jut el a gyárba.
 
Kovács Gergely, a Kaposvári Cukorgyár kereskedelmi igazgatója elmondta: a munkát 241 állandó, és 55 ideiglenes dolgozó végzi majd. A cukorrépa termőterület ötven százalékkal emelkedett az előző évhez képest, összesen 13 650 hektáron termelnek a partnerek cukorrépát, az átlagtermés az időjárásnak köszönhetően 60 tonna fölött lesz, az állomány 80 százaléka átlagosnak mondható.
 
– Közel 900 ezer tonna cukorrépa feldolgozására készülünk. A répa szedése már megkezdődött, valamint a feldolgozása is tart. Elindult egy több milliárdos program is, amely a termelés modernizációját tűzte ki céljául. Ennek köszönhetően megújulnak a bepárló és centrifuga állomások, sor kerül új hűtőberendezés, valamint egy porcukor csomagológép beszerzésére is. Már az idei szezonban az új létisztítókkal dolgoznak, de a hűtő és kavaró rendszer is készen áll –  sorolta a változásokat az igazgató.
Visszaeshet idén a cukorrépa-termelés - Agroinform.hu
Tavaly óta pozitív fordulat állt be a cukorrépa termesztésben Dorogi Árpád, a Cukorrépa termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint. A termőterület idén jelentősen növekedett, korábban 9600 hektár volt, de rendkívül alacsonyak voltak a felvásárlási árak, ami nem fedezte a költségeket.
 
– Idén az árakhoz igazodva jobb szerződési feltételeket kaptak a gazdák, amelynek köszönhetően a termőterület is növekedett. Ma már 14 642 hektáron termelnek cukorrépát, amelyből a döntő részt – 13 650 hektár – a hazai vállalat részére és feldolgozásra értékesítik. A termőterület nagysága nem véletlenül emelkedett, a piac stabilizálódott, a felvásárlási árak pedig tavalyhoz képest a kétszeresére növekedtek. Így a termelők a biztos jövedelem reményében nagyobb területen termesztenek cukorrépát – összegezte a szövetségi elnök.
 
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Kapcsolódó cikkek

A borkultúra ünnepét tartották Nagykárolyban

2023. augusztus 08. 17:28
A nagykárolyi Károlyi-kastély festői környezete, a gazdag felhozatal és a borudvarban uralkodó nagyszerű hangulat, a színes programok, de a látogatók száma alapján is sikeresen debütált a Partiumi Falugazdász Hálózat első ízben szervezett Partiumi Kincses Pince című rendezvénye. A kétnapos hétvégi bormustrán az érmelléki és a szatmári borvidékek jeles pincészetei mellett a Kárpát-medence történelmi térségeiből érkezett magyar borászatok termékeit is megízlelhették a látogatók.

Itt vannak az aktuális pályázati lehetőségek, fontos határidőkkel

2023. február 02. 14:46
Az Agroinform.hu összefoglalója az aktuális mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokról.