Ismét megéri a cukorrépát termeszteni idehaza?

2023. szeptember 29. 15:36
Megszűnt a cukor túlkínálat idehaza, így emelkedett a cukorrépa felvásárlási ára és a termőterület nagysága is. Európában is hasonló folyamatok játszódtak le, ami azt is jelenti, hogy a nyomott árak helyett a piaci viszonyokra és költségekre épülő valós árak alakultak ki, így a cukorrépa ára magasabb lett az előző évekhez képest, de még így is csak kilenc százalékkal több, mint az uniós csatlakozás időszakában – írták a Növényvédőszer.hu-n.
Ismét megéri a cukorrépát termeszteni idehaza?
Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk: A Rail Cargo Hungaria megkezdte a cukorrépa beszállítását a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába és ezzel megkezdődött a 2023. évi cukorrépakampány. A piacvezető vasúti árufuvarozó vállalat 2024. január végéig összesen 450-470 ezer tonna terményt továbbít az egyetlen magyarországi cukorgyárba, mintegy 40 magyarországi feladóállomásról. Az alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza, a termés fennmaradó mintegy 50%-a közúton jut el a gyárba.
 
Kovács Gergely, a Kaposvári Cukorgyár kereskedelmi igazgatója elmondta: a munkát 241 állandó, és 55 ideiglenes dolgozó végzi majd. A cukorrépa termőterület ötven százalékkal emelkedett az előző évhez képest, összesen 13 650 hektáron termelnek a partnerek cukorrépát, az átlagtermés az időjárásnak köszönhetően 60 tonna fölött lesz, az állomány 80 százaléka átlagosnak mondható.
 
– Közel 900 ezer tonna cukorrépa feldolgozására készülünk. A répa szedése már megkezdődött, valamint a feldolgozása is tart. Elindult egy több milliárdos program is, amely a termelés modernizációját tűzte ki céljául. Ennek köszönhetően megújulnak a bepárló és centrifuga állomások, sor kerül új hűtőberendezés, valamint egy porcukor csomagológép beszerzésére is. Már az idei szezonban az új létisztítókkal dolgoznak, de a hűtő és kavaró rendszer is készen áll –  sorolta a változásokat az igazgató.
Visszaeshet idén a cukorrépa-termelés - Agroinform.hu
Tavaly óta pozitív fordulat állt be a cukorrépa termesztésben Dorogi Árpád, a Cukorrépa termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint. A termőterület idén jelentősen növekedett, korábban 9600 hektár volt, de rendkívül alacsonyak voltak a felvásárlási árak, ami nem fedezte a költségeket.
 
– Idén az árakhoz igazodva jobb szerződési feltételeket kaptak a gazdák, amelynek köszönhetően a termőterület is növekedett. Ma már 14 642 hektáron termelnek cukorrépát, amelyből a döntő részt – 13 650 hektár – a hazai vállalat részére és feldolgozásra értékesítik. A termőterület nagysága nem véletlenül emelkedett, a piac stabilizálódott, a felvásárlási árak pedig tavalyhoz képest a kétszeresére növekedtek. Így a termelők a biztos jövedelem reményében nagyobb területen termesztenek cukorrépát – összegezte a szövetségi elnök.
 
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Kapcsolódó cikkek

Átrendeződhet a piac: tömegével jöhetnek a magyar faiskolákból származó növények

2023. május 16. 17:12
Összefogott a szakma a hazai faiskolai rendszer megújításáért.
Intézkedési tervet dolgoz ki a Magyar Kertörökség Alapítvány kezdeményezésére a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége Green City szakmai tagozata, a Kertész Unió, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Faápolók Egyesülete részvételével megalakuló szakmaközi egyeztető fórum a magyar zöldfelület-gazdálkodás minőségi fejlesztése megújítására, azon belül is a hazai faiskolák helyzetének elősegítésére.

Hungarikum Díjátadó Gálát rendeznek december 8-án Kecskeméten

2023. november 14. 14:30
Hungarikum Díjátadó Gálát tartanak december 8-án a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a rendezvényen 11 hungarikum kapja meg a tanúsító védjegyet – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja a testület keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Jelenleg 89 hungarikumot tartanak nyilván, de ezek egy része még nem kapta meg a díjat, mert a koronavírus-járvány miatt nem tudták átadni az elismeréseket – jelezte.