Ismét nagyot emelkedik a gázolaj ára

2023. augusztus 07. 12:20
Szerdán sem lesz megállás az üzemanyagárak emelkedésében.
 
A gázolaj nagykereskedelmi ára fog emelkedni a hét közepén bruttó 15 forinttal, ami a kiskerárakban várhatóan meg fog jelenni. A benzin beszerzési ára szerdán nem változik – írja a Holtankoljak.hu.
Ismét nagyot emelkedik a gázolaj ára
Az aktuális átlagárakat figyelembe véve szerdától az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk:
 
95-ös benzin: 628 forint/liter
gázolaj: 638 forint/liter
 
A drágulás egyik oka, hogy a kőolaj világpiaci ára is emelkedésnek indult: az irányadó Brent típusú olaj ára a 85 dollár körüli negyedéves csúcsot is elérte a múlt hét során. További drágulást vetít előre, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) belengette, hogy csökkentené a kínálatot, amelynek célja, hogy áremelést érjen el.
 
Fontos tényező az áremelkedésben, hogy a nyersolaj és a kőolajtermékek közti árrés – az úgynevezett finomítói marzs – szélesedik. Főképp azért, mert a készletszintek alacsonyak – mondta a 24.hu Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Mindezek hatására a Brent ára akár a 90-95 dolláros szintet is elérheti az év végére.
 
Ezzel egy időben szintén az üzemanyag-drágulás irányába hatott, hogy nemrégiben a forint és az euró is gyengült a dollárral szemben. Az pedig megkönnyíti a fogyasztói árak emelését, hogy a 13 hónapig tartó árbefagyasztás következményeként a hazai üzemanyagpiacon jelentősen csökkent a verseny – olvasható.
 
Nincs még vége
A lap mások mellett emlékeztet, hogy az európai uniós kötelezettségének eleget téve a kormányzat 2024 januárjától a benzinre és a gázolajra vonatkozóan literenként bruttó 41 forinttal emeli a jövedéki adót. Az Erste szakértője szerint a büdzsének minden fillérre szüksége van, miközben az üzemanyagok jövedéki adója egy jól tervezhető és a Mol gyakorlata alapján nagyon hatékonyan beszedhető adónem, ami kisebb bevételi kockázatot hordoz mint például az áfa és az szja.
 
Pletser Tamás úgy kalkulált, hogy a jövedéki adóemelés nyomán előállt jövő évi üzemanyagárak – benne foglalva az összes adót, az olajár szintjét és a kúthálózatok közötti kisebb versenyt – simán elképzelhető, hogy magasabbak lesznek, mint az összes környező országban, és elérhetik a németországi szintet.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Végre eldőlt, mennyit vihet haza, aki az Audinál dolgozik

2024. április 16. 12:53
Hosszas huzavona végére pontot téve megszületett a bérmegállapodás az Audi Hungariánál, miután a szakszervezet és a gyár tárgyalódelegációi által közösen kidolgozott utolsó ajánlatot hétfőn elfogadta a munkavállalói érdekképviseleti oldal bizalmi értekezlete.

Helyi termék rendezvénysorozat

2023. április 06. 15:37
2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék” címmel szervez rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével.