Ismét ülésezik a Nemzetközi Munkajogi Konferencia

2021. június 14. 08:19
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (angolul: ILO) az ENSZ első, szakosított szerve, mely - tripartit működési formában (kormányzat, munkáltatói oldal, munkavállalói oldal) a foglalkoztatás területével foglalkozik.
Ismét ülésezik a Nemzetközi Munkajogi Konferencia

Az ILO tanácskozó és döntéshozó szerve a Konferencia (angolul: ILC), mely jellemzően évente egyszer ülésezik. A legutóbbi ülésre 2019-ben került sor, melyen hosszas vita után elfogadásra került a munkahelyi erőszak és zaklatás tilalmára vonatkozó C190. számú egyezmény, illetve az R206. számú ajánlás. Az egyezmény, illetve ajánlás megtárgyalásában és elfogadásában a LIGA Szakszervezetek képviseletében dr. Kéri Ádám is részt vett. Az elfogadott dokumentumok szövege a www.ilo.org honlapon angolul érthető el.

A 2020. évet a COVID járvány jellemezte, így a több mint tízezer résztvevő jelenlétében zajló konferencia elmaradt. Az ILO úgy döntött, hogy idén - a járványügyi veszélyhelyzet fennállására tekintettel - online formában (Zoom-on keresztül), két részletben tartja a konferenciát. Az első ülésszak 2021. május 28. napjától június-18. napjáig, a második pedig november 25. napjától december 10. napjáig tart. Ebben az évben un. normaalkotó munkára nem kerül sor, azaz sem egyezmény, sem ajánlás elfogadását nem teszi lehetővé az online ülésezési forma. Ettől függetlenül a Konferencia érdemi feladatokat fog ellátni.

A szakmai munka a Konferenciákon 4 szakbizottságban folyik, mindegyik (munkavállalói, illetve munkáltatói) képviselő egy-egy szakbizottság munkájában vehet részt. Az egyezmények rendelkezéseinek betartását vizsgáló, egyetlen állandó szakbizottság (CAS) május 28. és június 18. napjai között ülésezik. A képességekkel, élethosszig tartó tanulással, valamint az egyenlőtlenségekkel foglalkozó szakbizottságok pedig november 25. és december 10. között üléseznek. A LIGA képviseletében dr. Kéri Ádám a foglalkoztatással összefüggő egyenlőtlenségekkel foglalkozó szakbizottság munkájában vesz részt.

A munkavállalói oldalt ebben az évben a LIGA képviseli, mely képviselet keretében 2021. június 14. napján dr. Mészáros Melinda elnök rövid, angol nyelvű beszéddel üdvözli a konferencia résztvevőit. Beszédjében kiemeli, hogy a járvány alapvetően hatott ki a foglalkoztatás hazai helyzetére. A veszélyhelyzet időtartama alatt a kormányzat a foglalkoztatás területe vonatkozásában több, fontos kormányrendeletet is elfogadott, melyekkel kapcsolatosan a munkavállalói érdekképviseletek az érdemi egyeztetéseket hiányolták. Habár a LIGA a szabályozások szükségességét nem vitatta, bizonyos rendelkezéseket a munkavállalókra vagy a szakszervezetekre gyakorolt negatív hatásuk miatt, több konföderációval együttesen kifogásolt. Az egészségügyi szolgálati jogviszony, illetve a 24 havi munkaidőkeret szabályai vonatkozásában pedig ugyanezen érdekképviseletekkel együtt az ILO-hoz is panaszt nyújtott be. Ezen eljárások jelenleg folyamatban vannak. Az elnök asszony beszédjében rámutat továbbá az álláskeresési járadék rövid időtartamára, valamint a közalkalmazotti törvény hatályának folyamatos szűkítésére, mint a munkavállalókat érintő kedvezőtlen folyamatokra. A beszéd zárásaként az elnök asszony kedvező várakozásainak ad hangot, melynek hátterében a veszélyhelyzet közeljövőben történő megszűnése, a gazdasági helyzet javulása, illetve a jogalkotás normális rendjének jövőbeni helyreállása állnak.

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezek a legfontosabb kerti munkák augusztusban: itt az 6 pontos nyárvégi feladatlista

2020. augusztus 05. 08:33
Szárazság és hatalmas esőzések váltották egymást az elmúlt időszakban, ami bőven adott feladatot a kertészeknek, ám az egész éves kemény munkánk gyümölcsét most itt az ideje megcsodálnunk. Ennek ellenére az utolsó nyári hónapra is akadnak bőven feladatok a kertben. Mutatjuk a legfontosabb augusztusi kerti munkákat!

Így gyűrtük le a Covid-évet! - céges túlélési praktikák

2021. március 16. 09:12
Akadt, akit a “káoszkapitány” titulus energetizált, mások egy komplett gyászfolyamat végén fogadták el, hogy bizony most nincs protokoll, forgatókönyv az asztalfiókban, egyedi válaszokra van szükség. És sajnos ennek még nincs vége. Nagyvállalati praktikák a korábban sosem látott járványhelyzet kezelésére: Lufthansa Technik, E.ON, Coca-Cola, SAP, Szerencsejáték Zrt.