Italoskarton-újrahasznosító létesült Lengyelországban

2023. június 27. 13:29
A Tetra Pak és a Stora Enso mintegy 29 millió eurós közös beruházásával új, a használt italos kartonok újrahasznosítására szolgáló gyártósor kezdi meg működését Lengyelországban. A gyártósor képes lesz arra, hogy megháromszorozza az ország éves italoskarton újrahasznosítási kapacitását, 25 ezer tonnáról 75 ezer tonnára – közölték a vállalatok.
 
Italoskarton-újrahasznosító létesült Lengyelországban
Az új üzem emellett lehetővé teszi a Lengyelországban értékesített italos kartonok teljes mennyiségének, valamint további országokból, többek között Csehországból, Magyarországról, Szlovákiából, Lettországból, Észtországból és Litvániából származó csomagolások feldolgozását.
 
A tájékoztatás szerint az 50 ezer tonnás éves kapacitással rendelkező Stora Enso osztrołękai (Lengyelország) gyártóegységének csúcstechnológiás gyártósora kizárólag az italoskarton dobozok anyagának szétválasztásával foglalkozik, leválasztva a papírrostokat a polimerekről és az alumíniumról. A papírrostokat ezután újrahasznosítják, kartont állítanak elő belőle, ezzel hatékonyan hozzájárulva az anyagkörforgáshoz azáltal. Ezt az új papír-újrahasznosító létesítményt a cseh Plastigram Industries vállalat egészíti ki, amely a Tetra Pakkal együtt olyan megoldást fejleszt, amely az úgynevezett poliAl anyagot új termékek előállítása során hasznosítja újra.
 
Lars Holmquist, a Tetra Pak fenntarthatósági és kommunikációs igazgatója a közleményben elmondta: 2022-ben a Tetra Pak közel 30 millió euróval járult hozzá gyűjtési és újrahasznosítási projektekhez világszerte, a következő években pedig további, akár évi 40 millió euró értékű beruházásokat tervez. Támogatják azt az iparági törekvést, melynek értelmében 2030-ra az EU-ban 90 százalékra növeljék az italos kartonok újrahasznosítás céljából történő begyűjtési arányát, 70 százalékra pedig az újrahasznosítási arányt – olvasható a közleményben.
 
A Tetra Pak a világ egyik vezető élelmiszer-feldolgozó és csomagolási megoldásokkal foglalkozó vállalata több, mint 160 országban működik, mintegy 25 ezer alkalmazottal.
 
forrás: greendex.hu

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Víziközmű Szövetség figyelmeztet: hamarosan érkezik a fagy

2023. november 17. 16:14
Főleg éjszakánként hűlhet le jelentősen a levegő, emiatt pedig már most érdemes téliesíteni a vízmérőket és a vízvezetékeket.
 
A hamarosan érkező fagyos időjárás miatt egyre fontosabb az ingatlanok vízhálózatának téliesítése. Egyáltalán nem mindegy például, hogy mihez kezdünk a vezetékekkel, szerelvényekkel a télen üresen álló helyiségekben, épületekben.

2024-től ismét drágul az autópálya-matrica

2023. augusztus 21. 16:32
Az elmúlt évek autópálya-matrica árváltozásait az infláció mértéke befolyásolta, azonban ez a tavalyi évben rendhagyó módon aránytalanul változott az egyes kategóriákban. A jövő évi matrica árai vélhetően ismét inflációkövetők lesznek.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium nyilatkozata szerint a 2024-es sztrádadíjakat az augusztusi infláció mértéke szabja meg.