Itt a bejelentés, újra sztrájkba lépnek a Volánbusz sofőrei

2024. január 19. 12:49
Január 28-29-én országos munkabeszüntetés lesz.
 
Bejelenti a sztrájkot a a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, miután a szakszervezet operatív testülete úgy határozott, nem fogadja a munkáltató bérajánlatát – közölte lapunkkal a Szaksz elnöke. 
 
Itt a bejelentés, újra sztrájkba lépnek a Volánbusz sofőrei
Dobi István kijelentette: a sztrájkkészültséget abban a pillanatban lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól. Ha ilyen nem történik, akkor a decemberi után január 28-29-én ismét országos munkabeszüntetés lesz. Mint mondta, egyértelmű döntés született az operatív bizottságban arról, hogy a Szaksz elutasítja a többéves bérmegállapodást, és ragaszkodik az egy évre kötött egyezséghez. A korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelést lefedő egyösszegű,112 500 forintos követelésüket, minimum 90 ezerre módosította, ami átlagosan 20 százalékos emelést jelent a bruttó 430-450 ezer forintért dolgozó volános munkavállalóknak. Illetve abban is megállapodott az operatív bizottság, hogy nem veszi figyelembe Lázár János közlekedési miniszter fenyegetését, amely szerint nyomás alatt nem hajlandó tárgyalni. Dobi István úgy fogalmazott: teher alatt nő a pálma.
 
Arról is döntöttek - mondta, hogy MÁV-Volán vállalatcsoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsának ülése helyett a továbbiakban a Volánbusz Zrt-vel szeretnék folytatni a bértárgyalást. Ennek az az oka, hogy a Volán buszvezetők bére jelentős lemaradásban van például a MÁV-Startnál dolgozók béréhez képest.
 
Erre eleve esély van, hiszen, ha bármelyik reprezentatív szakszervezet nem írja alá az egyezséget, akkor nincs ágazati szintű megállapodás. Ilyenkor a MÁV-Volán csoporthoz tartozó társaságoknak, többek között a MÁV-Startnak, a MÁV Zrt-nek, a Volánnak önállóan kell egyezségre jutnia az adott szervezet dolgozóit képviselő érdekvédőkkel.
 
Mint megírtuk, a MÁV-Volán vállalatcsoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsa ülésén, ahol a MÁV Zrt. 9 leányvállalatát érintő, idei keresetfejlesztéséről szóló munkáltatói ajánlat volt a téma Lázár János közlekedési miniszter ajánlata alapján három év alatt 25 százalékos lehet a bérnövekedés, 2024-ben minimum 70 000 Ft/fő/hó béremelés valósulhatna meg a MÁV-Volán vállalatcsoportnál. A miniszter azt is kijelentette: nyomásgyakorlás mellett pedig ne próbáljanak tárgyalni a szakszervezetek, mert fenyegetéssel nem érnek el jobb eredményt, ezért gondolják át jól, szerveznek-e újabb munkabeszüntetést.
 
A bértárgyalás január 23-án folytatódik, a megállapodás aláírására pedig január 30-án kerülhetne sor. 
 
forrás: nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

2023. június 05. 13:06
„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.
Az agrárszakképzés kiváló pedagógusai újabb és újabb generációkat nevelnek fel, és ezzel azt biztosítják, hogy a mindennapi kenyér a magyar családok asztalára kerüljön, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott eseményen.

Kamatstop: itt az újabb hosszabbítás

2023. május 11. 15:30
A kormány ismét meghosszabbítja a kamatstopot és addig tartja fenn az intézkedést, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken - jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón.
 
A tárcavezető emlékeztetett: a lakossági és a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó kamatstop hatálya június 30-ával járna le, a kormány ugyanakkor ismételten a meghosszabbítás mellett döntött.