Itt a bejelentés, újra sztrájkba lépnek a Volánbusz sofőrei

2024. január 19. 12:49
Január 28-29-én országos munkabeszüntetés lesz.
 
Bejelenti a sztrájkot a a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, miután a szakszervezet operatív testülete úgy határozott, nem fogadja a munkáltató bérajánlatát – közölte lapunkkal a Szaksz elnöke. 
 
Itt a bejelentés, újra sztrájkba lépnek a Volánbusz sofőrei
Dobi István kijelentette: a sztrájkkészültséget abban a pillanatban lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól. Ha ilyen nem történik, akkor a decemberi után január 28-29-én ismét országos munkabeszüntetés lesz. Mint mondta, egyértelmű döntés született az operatív bizottságban arról, hogy a Szaksz elutasítja a többéves bérmegállapodást, és ragaszkodik az egy évre kötött egyezséghez. A korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelést lefedő egyösszegű,112 500 forintos követelésüket, minimum 90 ezerre módosította, ami átlagosan 20 százalékos emelést jelent a bruttó 430-450 ezer forintért dolgozó volános munkavállalóknak. Illetve abban is megállapodott az operatív bizottság, hogy nem veszi figyelembe Lázár János közlekedési miniszter fenyegetését, amely szerint nyomás alatt nem hajlandó tárgyalni. Dobi István úgy fogalmazott: teher alatt nő a pálma.
 
Arról is döntöttek - mondta, hogy MÁV-Volán vállalatcsoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsának ülése helyett a továbbiakban a Volánbusz Zrt-vel szeretnék folytatni a bértárgyalást. Ennek az az oka, hogy a Volán buszvezetők bére jelentős lemaradásban van például a MÁV-Startnál dolgozók béréhez képest.
 
Erre eleve esély van, hiszen, ha bármelyik reprezentatív szakszervezet nem írja alá az egyezséget, akkor nincs ágazati szintű megállapodás. Ilyenkor a MÁV-Volán csoporthoz tartozó társaságoknak, többek között a MÁV-Startnak, a MÁV Zrt-nek, a Volánnak önállóan kell egyezségre jutnia az adott szervezet dolgozóit képviselő érdekvédőkkel.
 
Mint megírtuk, a MÁV-Volán vállalatcsoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsa ülésén, ahol a MÁV Zrt. 9 leányvállalatát érintő, idei keresetfejlesztéséről szóló munkáltatói ajánlat volt a téma Lázár János közlekedési miniszter ajánlata alapján három év alatt 25 százalékos lehet a bérnövekedés, 2024-ben minimum 70 000 Ft/fő/hó béremelés valósulhatna meg a MÁV-Volán vállalatcsoportnál. A miniszter azt is kijelentette: nyomásgyakorlás mellett pedig ne próbáljanak tárgyalni a szakszervezetek, mert fenyegetéssel nem érnek el jobb eredményt, ezért gondolják át jól, szerveznek-e újabb munkabeszüntetést.
 
A bértárgyalás január 23-án folytatódik, a megállapodás aláírására pedig január 30-án kerülhetne sor. 
 
forrás: nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy csepp sütőolaj sem veszhet kárba!

2022. november 24. 08:41
Újabb gyűjtőhelyekkel bővült a használt sütőolaj újrahasznosítását célzó CseppetSem! program. A Biotrans Kft. kezdeményezéséhez a napokban a Pécsi Tudományegyetem is csatlakozott. Az együttműködésnek köszönhetően az egyetem területén összesen 21 gyűjtőpontot alakítottak ki, amelyek nemcsak az egyetem dolgozói, illetve hallgatói, hanem a lakosság előtt is nyitva állnak.

Sürgős egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás módosításáról

2023. augusztus 17. 14:37
Sürgős érdemi szakmai egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás tervezett módosításáról, mert álláspontjuk szerint a kormány életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül.