Itt a kormány legszebb ajándéka a családoknak 2023-ban: jöhet a 32+15 millió!

2023. január 03. 12:42
Megszűnt az otthonfelújítási támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, de megmaradt a CSOK, a falusi CSOK, a babaváró, a hitelelengedés, a kamattámogatott CSOK-hitel, az áfa-visszatérítés és a lakásáfa-illetékmentesség is. Pontosan hány milliós összegben igényelhetők ezek a nagy összegű családtámogatások 2023-ban a gyermekkel már rendelkezők, illetve a gyermeket vállalók számára? Ezt foglaljuk össze cikkünkben, bemutatva a január 1-jével életbe lépett szabályváltozásokat is. 
Itt a kormány legszebb ajándéka a családoknak 2023-ban: jöhet a 32+15 millió!

Bár a kedvezmények köre szűkült, a Portfolio számításai szerint egy nettó 50 millió forintot érő újépítésű lakásra akár 32 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió kedvezményes hitelt is igénybe vehet egy három gyermeket vállaló pár. Bemutatjuk az egy- és kétgyermekesek lehetőségeit is.

Családtámogatások 2023: mi maradt és mi szűnt meg?
A korábbi évekhez képest egyértelműen szűkült a több millió forintos családtámogatások köre 2023-ban, hiszen
 
AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS ÉS KÖLCSÖN, ILLETVE A NAGYCSALÁDOSOK AUTÓVÁSÁRLÁSI KEDVEZMÉNYE JANUÁR 1-JÉTŐL NEM IGÉNYELHETŐ, ÉS AZ MNB TAVALY ÉV KÖZBEN KIVEZETETT ZÖLDHITELE SEM VÁRHATÓ, HOGY IDÉN VISSZATÉR.
 
Megmaradt viszont
 
-a 600 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető CSOK,
-a 300 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető falusi CSoK
-az akár 10 millió forintig felvehető, 0%-os kamatozású babaváró hitel és a hozzá járó babaváró támogatás,
-az 1, illetve 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedés,
-az anyák diákhitelének tartozás-elengedése, amit még egy új támogatási formával ki is terjesztett a kormány (lásd alább)
-a fix 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel két gyermekhez 10, háromhoz 15 millió forint erejéig,
-a lakásvásárlás 5%-os és az építkezések 27%-os áfájának visszaigényelhetősége (előbbi csak a CSOK igénybe vevői számára, utóbbi anélkül is 5 millió forintig),
-a 4%-os vagyonszerzési illetéktől való illetékmentesség a CSOK-ot igénybe vevők számára.
-A lakáshitel-felvevők számára személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk:
 
 
A témáról bővebben: 
 
 
 
forrás: portfolio.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A Balaton sérülékeny, erre most már zenészek is figyelmeztetnek

2023. augusztus 04. 15:16
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Balatorium programja zenészeket is segítségül hívott, hogy minél többen megismerjék a Balaton sérülékenységét.

A lakástakarék kiütheti a Prémium Magyar Állampapírt!

2023. szeptember 07. 18:06
Az állampapír egyeduralma megszűnni látszik: havi rendszerességű megtakarítás esetén a jelenleg elérhető legjobb lakástakarék-konstrukciót választva 8 éves időtávon közel dupla akkora nyereségre tehetünk szert, mint az inflációkövető állampapírral. Ez egy havi 50 ezer forintos megtakarításnál kb. 709 ezer forint többlethozamot takar. Most részletesen bemutatjuk, milyen számítások állnak ennek az eredménynek a hátterében.