Itt a kormány legszebb ajándéka a családoknak 2023-ban: jöhet a 32+15 millió!

2023. január 03. 12:42
Megszűnt az otthonfelújítási támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, de megmaradt a CSOK, a falusi CSOK, a babaváró, a hitelelengedés, a kamattámogatott CSOK-hitel, az áfa-visszatérítés és a lakásáfa-illetékmentesség is. Pontosan hány milliós összegben igényelhetők ezek a nagy összegű családtámogatások 2023-ban a gyermekkel már rendelkezők, illetve a gyermeket vállalók számára? Ezt foglaljuk össze cikkünkben, bemutatva a január 1-jével életbe lépett szabályváltozásokat is. 
Itt a kormány legszebb ajándéka a családoknak 2023-ban: jöhet a 32+15 millió!

Bár a kedvezmények köre szűkült, a Portfolio számításai szerint egy nettó 50 millió forintot érő újépítésű lakásra akár 32 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió kedvezményes hitelt is igénybe vehet egy három gyermeket vállaló pár. Bemutatjuk az egy- és kétgyermekesek lehetőségeit is.

Családtámogatások 2023: mi maradt és mi szűnt meg?
A korábbi évekhez képest egyértelműen szűkült a több millió forintos családtámogatások köre 2023-ban, hiszen
 
AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS ÉS KÖLCSÖN, ILLETVE A NAGYCSALÁDOSOK AUTÓVÁSÁRLÁSI KEDVEZMÉNYE JANUÁR 1-JÉTŐL NEM IGÉNYELHETŐ, ÉS AZ MNB TAVALY ÉV KÖZBEN KIVEZETETT ZÖLDHITELE SEM VÁRHATÓ, HOGY IDÉN VISSZATÉR.
 
Megmaradt viszont
 
-a 600 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető CSOK,
-a 300 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető falusi CSoK
-az akár 10 millió forintig felvehető, 0%-os kamatozású babaváró hitel és a hozzá járó babaváró támogatás,
-az 1, illetve 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedés,
-az anyák diákhitelének tartozás-elengedése, amit még egy új támogatási formával ki is terjesztett a kormány (lásd alább)
-a fix 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel két gyermekhez 10, háromhoz 15 millió forint erejéig,
-a lakásvásárlás 5%-os és az építkezések 27%-os áfájának visszaigényelhetősége (előbbi csak a CSOK igénybe vevői számára, utóbbi anélkül is 5 millió forintig),
-a 4%-os vagyonszerzési illetéktől való illetékmentesség a CSOK-ot igénybe vevők számára.
-A lakáshitel-felvevők számára személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk:
 
 
A témáról bővebben: 
 
 
 
forrás: portfolio.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Így számolják az induló nyugdíjakat 2023-ban

2023. február 28. 12:50
Idei nyugdíjmegállapítás esetén a nyugdíj alapjául szolgáló nettó életpálya átlagkereset számításához a tavalyinál 17,5 százalékkal magasabb valorizációs szorzókat kell alkalmazni – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.
 
A 2023. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek a tavalyinál 17,5 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal állapítják meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.
 

Gyógynövények az élelmiszeriparban

2023. május 15. 12:09
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján május 13.-án, Budapesten.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.