Itt a kormány terve: megvan, mikor döntenek az élelmiszerárstop sorsáról

2023. január 12. 12:49
Az élelmiszer-árstop április 30-ig érvényes, a továbbiakról pedig szintén áprilisban dönt majd a kormány. Parragh László kijelentette, hogy a hatósági árak kivezetését meg kell tervezni. A GKI vezérigazgatója szerint is számos indok szól az árstop kivezetése mellett, a legfőbb az, hogy áruhiány alakult ki több termék esetében is.
Itt a kormány terve: megvan, mikor döntenek az élelmiszerárstop sorsáról
Februárban vezették be az élelmiszer árstopot, és a kormány tervei szerint április végéig érvényben is marad. Parragh László ugyanakkor a Magyar Nemzetnek azt mondta: lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését. Az iparkamara elnöke szerint kezdenek összeállni az ehhez szükséges feltételek. Mint mondta, ilyen az infláció és a forint árfolyamának kedvező alakulása, de ide sorolható a növekedés és a fogyasztás visszaesése is. A GKI vezérigazgatója úgy véli, ha Parragh László az ársapka kivezetéséről beszél, akkor az eddigi tapasztalatok alapján a kormány már gondolkodik az intézkedésen - írja az ATV.
 
A szakember úgy véli, hogy sok érv szól mellette. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos közölte: csütörtöktől a falausi kisboltok pályázhatnak működési költségeik támogatására. Ebben az esetben olyan üzlettulajdonosok pályázhatnak, akik 2000 fő alatti településen működtetnek napi fogyasztási cikkeket és alapvető élelmiszereket árusító boltokat. Az elnyerhető támogatás összege üzletenként 1 és 3 millió forint között van.
 
forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A növényi alapú étrend totálisan felforgatja az élelmiszeripart, és egyre több követőre talál

2023. február 27. 10:26
A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása soha nem látott ütemben növekszik. De hogyan nevezzük a húspótló élelmiszereket?
 
A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, és még a fenntartható élelmiszerellátási lánc kialakításához is hozzájárul.
 
Bánáti Diána és Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének kutatói arra keresték a választ a független vizsgálólaboratóriumokat működtető Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb tudományos cikkében, hogy a szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek mely egyéb, széles körben, laikusok számára is használatos elnevezésekkel illethetők.

Hatalmas a verseny! Közel 1000 borból választják ki a legjobbat!

2023. május 17. 20:35
Egy-egy borverseny megmérettetés borász-borász között, igazodási pont a borfogyasztók számára, egyúttal közösség-összetartó szerepe is van – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a 42. Országos Borverseny megnyitóján.