Itt a medvehagyma-szezon: a Mecseket már ellepte a tavasz hírnöke

2024. február 19. 16:42
Lassan készülhetnek a medvehagymás finomságok.
 
Már előbújtak az első medvehagymák, indul tehát a 2024-es medvehagyma-szezon - közölte a Mecsekerdő Zrt. a Facebook oldalukon.
Itt a medvehagyma-szezon: a Mecseket már ellepte a tavasz hírnöke
Lassan ellepi az országot
Mint írták, a medvehagyma-termő területeken már megjelentek az első levelek. A Mecseket lassan ellepi a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amit előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.
Medvehagyma – ERDŐKERT
Fontosnak tartották megemlíteni, hogy idén sem változtak a gyűjtésre vonatkozó szabályok:
 
"A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta 2 kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően" - foglalják össze weboldalukon.
 
Figyelmeztettek, hogy a Társaság védett természeti területre nem ad ki medvehagyma gyűjtési engedélyt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A kukoricának köszönhetően rekord gabonatermés várható

2023. szeptember 12. 16:07
Az idei gabonatermés a világon elérheti a 2021-es rekordmennyiséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint.
A szervezet a honlapján közzétett előrejelzésében globálisan 2,815 milliárd tonna gabonaterméssel számol, 0,9 százalékkal magasabbal, mint tavaly, megegyezően a 2021-ben betakarított mennyiséggel.

Brüsszelnek lépnie kell az ukrán gabona továbbszállítása és a gazdák érdekében

2023. április 21. 12:24
Uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza hazánk, hogy a Közép-Kelet Európában ragadt és jelentős piaci nehézségeket okozó ukrán gabona eljusson a korábbi hagyományos piacokra.
Brüsszelnek lépnie kell az itt rekedt ukrán gabona továbbszállítása, valamint az európai és magyar gazdák érdekében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki csütörtökön hivatalában fogadta Mikola Szolszkijt, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterét.