Itt a nagyívű program: újabb 750 ezer "munkahely" jöhet létre

2016. augusztus 25. 08:10
Hamarosan megkezdődik a nemzeti élelmiszergazdasági program vitája – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A program szerint 2050-re 750 ezerre nőhet az élelmiszergazdaságból élők száma.

Hamarosan megkezdődik a nemzeti élelmiszergazdasági program vitája – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A program szerint 2050-re 750 ezerre nőhet a mezőgazdaságból élők száma.

Az élelmiszergazdasági program hosszú távra jelöli ki a magyarországi élelmiszer-termelés főbb irányait , a program vitáját hamarosan elindítják - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán. A program egységes egésznek tekinti az élelmiszergazdaságot, a mezőgazdasági termelést, a feldolgozást, a hozzá kapcsolódó értékesítési formákat, a vásárokat, marketing-eszközöket, a gazdatársulásokat és a különböző összefogásokat is.

Nem öt-hét évre, hanem hosszabb távra ki kell jelölni, hogy Magyarország GMO-mentes, hagyományos mezőgazdasági termelést kíván folytatni, még több minőségi élelmiszert előállítani, és még több embernek megélhetést biztosítani ebből - fejtette ki a miniszter. Célul tűzték ki, hogy az időszak végére, 2050-re mintegy 750 ezren találjanak megélhetést élelmiszergazdaságban, és Magyarország a régió feldolgozási központja legyen.

A miniszter szerint ehhez meg kell őrizni a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét. Szükség van a természetes környezetben történő mezőgazdasági termelésre és arra is, hogy az állam a különböző eszközeivel, kutatás-fejlesztéssel, jogalkotással, támogatásokkal mindezt elősegítse.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Becsődölt a híres mezőgazdasági gépgyártó

2016. szeptember 27. 08:26
Csődbe jutott a Vogel & Noot mezőgazdasági gépgyártó osztrák anyavállalat, amelynek Mosonmagyaróváron és Törökszentmiklóson is vannak gyártóüzemei. Az új német és belga tulajdonosok viszont máris siettek megerősíteni, hogy a termelés és alkatrészellátás a jövőben is zökkenőmentesen folyik majd.

Nem éri meg kockáztatni – 4 milliónál tart a parlagfűbírság

2016. augusztus 25. 08:04
Az, aki nem irtja ki a parlagfüvet a területéről 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat. Jellemzően a mezőgazdasági területek a leginkább érintettek.