Itt az idő! Tippek a rózsák téli védelmére

2023. december 08. 13:51
A rózsák többsége jól bírja a téli viszontagságokat, főleg úgy, hogy az utóbbi időben a teleink elég enyhék. Azonban jobb fejlődéssel, dúsabb virágzásukkal meghálálják, ha szakszerű téli ellátást kapnak, és nem csak úgy „vannak” a kertben a tél folyamán.
Itt az idő! Tippek a rózsák téli védelmére
Többségük jól bírja a telet
Bár az utóbbi években ezzel egyre kevésbé kell számolni, a tartós, több éjjelen és nappalon át tartó -10 oC alatti hőmérséklet károsítja a rózsákat. Az pedig sérüléseket okoz, ha a vesszőkre ráfagy a víz, majd elolvad és ezek a hőmérsékletkülönbségek és halmazállapot változások váltakoznak. A jég miatti sérülések később gombás fertőzéseket eredményezhetnek. Kora tavasszal pedig az erőteljes nappali felmelegedést váltó éjszakai fagyok is ártanak e növényeknek.
 
Amikor ilyen időjárási körülményekre lehet számítani, akkor érdemes takarni a rózsákat. Az alacsonyoknál ez egyszerűen kivitelezhető, a tövet körbehordjuk földdel, esetleg lombbal takarjuk, ez a fagyoktól is véd valamelyest, és a nagy hőingadozásokat is csökkenti.
A rózsák nemesítésekor a télállóság fokozása is cél, ezért a talajtakaró. A nagy termetű parkrózsáknak, és a futórózsáknak is elég jó a téltűrése, tehát pont ezeket szerencsére nem szükséges takarni, melyeknél ez a művelet a legnehezebben kivitelezhető méretük, vagy habitusuk miatt.
 
Az összes rózsa esetén érdemes még ősszel, vagy a tél elején a beteg részeket eltávolítani, és a lehullott leveleket is elvinni a közelükből, mert ezek növényvédelmi problémákat okozhatnak később. Ám a metszést érdemes tavaszra hagyni, hiszen, ha a tél folyamán visszafagynának a vesszők akkor nem mindegy, hogy teljes hosszukból fagynak vissza, vagy már a visszametszett résztől.
 
A fagyra érzékenyebbeknek kellnémi segítség …
A fagyérzékenyebb fajták takarását, melyek többnyire a tearózsák és a magastörzsűek között vannak elegendő csak az első fagyos éjszakák után megoldani. A tövek felkupacolása történhet komposzttal vagy érett istállótrágyával is, így a tél folyamán a csapadék bemossa a tápanyagokat a gyökérzónába, és tavasszal ezért intenzívebben indulhat meg a növekedésük.
 
A tövek felkupacolásának nem jó módja az, amikor a tő körüli földet forgatjuk rá a vesszők tövére, helyette máshonnan odahordott földdel végezzük ezt, különben rossz esetben sérül a gyökérzet, de mindenképpen fagyveszélyt okoz a gyökerekről elmozdított föld.
Lombbal, szalmával is takarhatók a magasabban levő részek, ha erős lehűlés várható, ám ekkor is mindenképp jól szellőző anyagot válasszunk ehhez. Az extrém hideg idő elmúltával pedig ezt a takarást távolítsuk el, ne hagyjuk tavaszig a töveken.
 
A magas törzsűek telelése
A törzses rózsák fajtacsoportja egy mesterséges növekedési csoport, hiszen a rózsának nem ez a természetes növekedési jellege, hanem a magas törzsbe oltás miatt lettek így kialakítva.
Általában 40-90 centiméteres törzsre oltott nemes-, ágyás- vagy törperózsáról van szó. Ágyásba téve többszintes rózsaágyást alakíthatunk ki velük, de a magas törzs a látványos részeket közel hozza a szemlélődőhöz, nem kell lehajolni hozzájuk.
Magastörzsű rózsáknál a törzs a vad alanyból van, tehát esetükben a fagyvédelemnek a koronára kell koncentrálódnia. Ezeknél tehát biztosítsuk a törzs stabilitását karózással, majd az ágai közé tömjünk szalmát és jutaszövettel tekerjük körbe, amit kössünk is rá.
 
AMIT NEM ÉRDEMES SEMELYIK RÓZSÁVAL CSINÁLNI, MERT CSAK A RÓZSA TÉLÁLLÓSÁGÁT RONTJUK VELE, AZ AZ ŐSZI VISSZACSONKOLÁS, VAGY METSZÉS, ÉS NE ÁSSUK KÖRBE A TÖVET.
NYÁR VÉGÉTŐL MÁR TÁPANYAGOT SE JUTTASSUNK PLUSZBAN, MERT AZ A VESSZŐK BEÉRÉSÉT, TÉLI FELKÉSZÜLÉSÉT CSÖKKENTI. BETEG RÉSZEKET NE HAGYJUNK TÉLIRE A TÖVÖN, ÉS SEMMILYEN MŰANYAG FÓLIÁT NE HASZNÁLJUNK A TAKARÁSHOZ.
 
Rózsák virágcserépben
A gyakorta kapható minirózsák annak ellenére, hogy cserépben vannak, nem szobanövények. Ezek kint a kertben is sokáig tarthatók nagyobb virágládában, ám ekkor figyelni kell rá, hogy télen ebben a föld sokkal hamarabb átfagy, mintha a kert talajába lennének ültetve. Ennek elkerülése érdekében a cserepes rózsákat télire vagy süllyesszük le cserepükkel együtt a földbe, vagy jutaszövettel körbe tekerve az edényüket gondoskodjunk arról, hogy minél később fagyjanak át, vagy ha átfagytak akkor minél előbb engedjen ki a talajuk.
Ha cserépben tartjuk a rózsát beltéren, száraz hidegben teleltessük: a 0-5 fok körüli hőmérséklet a leginkább megfelelő számukra. Három-négyhetente öntözzük meg ezeket, hogy ne száradjon ki a földjük teljesen. Mint minden növény a mi éghajlatunkon, télen (november-március között) a rózsa is pihenőidejét tölti, ilyenkor tápoldatozásra, különösebb gondozásra nincs szüksége.
 
Tavasszal indulhat a metszés
A metszésük fajtacsoportonként eltérő, de nem annyira bonyolult az alapokat tekintve. Kora tavasszal van a fő metszési idejük, ekkor a vékonyabb vesszőket rövidebbre, a vastagabbakat hosszabbra hagyva metsszünk.
Nyáron az elnyílt virágok alatt mindig vágjuk le a szárat, és a legfelső levelet tépjük le, ezzel gyorsítjuk az újabb virágok kialakulását – ez is a nyári zöldmetszés része. Ez a nemes tea hibridekre vonatkozik.
A bokorrózsákat például ne metsszük, csak ritkítsuk, azt is több évente csupán, mert ezek maguktól is szép kompakt növekedésűek. Metszésnél, ha terebélyesítenénk a tövet, akkor úgy vágjunk, hogy a felső megmaradó rügy külső állású legyen, ha sűrítenénk a bokrot, akkor pont belső állású rügy legyen a legfelső.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: Stratégiai ágazattá vált a mezőgazdaság

2023. július 27. 13:36
A mezőgazdaságunk alapjai mára stabilak, hiszen az elmúlt 13 esztendő átgondolt és következetes intézkedései nyilvánvalóvá tették, hogy a kormány a magyar mezőgazdaságra stratégiai ágazatként tekint – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Nyírteleken, a 35. Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozáson.
 
A tárcavezető arról beszélt, jelenleg az elsődleges feladatunk a gazdálkodók likviditásának biztosítása, a versenyképesség fenntartása, valamint az ágazat átfogó modernizációja. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az ágazat kihasználja a benne lévő lehetőségeket és megőrizze a magas szintű élelmezésbiztonságot.

Berobbant a meggyszezon

2023. július 17. 12:37
Kiemelkedő a minősége a hazai meggynek, melynek termesztésében Magyarország továbbra is az Európai Unió egyik legmeghatározóbb szereplője – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi médiában közzétett videójában.
A tárcavezető azt mondta, Magyarország ezüstérmes meggytermelő az EU-ban, Lengyelország után a második helyen áll. A magyar gyümölcsnek nem csak a minősége különleges, hanem az íze is egyedülálló. A magyar fajták színe, íze, bogyómérete, mag-hús aránya és állaga felülmúlja a külföldi versenytársakat, így a feldolgozóipar mellett a frisspiacon is keresett – tette hozzá.