Izgalmas programokkal ünnepli születésnapját a 75 éves Gyermekvasút

2023. július 25. 14:42
A forgalom elindulásának 75. évfordulóját ünnepli július 31-én a Gyermekvasút, melyre a nyári vakáció alatt munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként lehet felszállni.
A nyári vakáció idején mindennap közlekedik a budapesti Gyermekvasút. Még a legmelegebb napokon is érdemes egy kisvasutazással egybekötött kirándulást tervezni a budai hegyekbe, hiszen a népszerűbb turistacélpontok mindegyike a vasútvonal közelében található, és a vonatút során, a nyitott kilátókocsikban az erdő közelsége mindig páratlan élményt nyújt – írja közleményében a MÁV.
Izgalmas programokkal ünnepli születésnapját a 75 éves Gyermekvasút
A kisvasút állomásaitól kényelmes sétával elérhető a Hárs-hegy, a János-hegy, Makkosmária, Normafa és Budakeszi környéke is, a magaslatokat kedvelők a főváros panorámájában gyönyörködhetnek az Erzsébet-kilátóból, a Makovecz Imre-kilátóból vagy a Kaán Károly-kilátóból. A Gyermekvasút vonala más különleges közlekedési eszközökkel is megközelíthető: Széchenyihegy állomás a fogaskerekűvel, Jánoshegy állomás környéke a libegővel érhető el.
Izgalmas programokkal ünnepli születésnapját a 75 éves Gyermekvasút
Nyáron munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként indulnak a vonatok. Az üzemidő is hosszabb: az első vonat Hűvösvölgyből mindennap 8:45-kor, Széchenyihegyről 9:45-kor indul. Az utolsó járat munkanapokon az alsó végállomásról 17 órakor, a felső végállomásról 18 órakor kel útra, míg hétvégén Hűvösvölgyből 17:45-kor, Széchenyihegyről 18:45-kor indul.
 
A Gyermekvasút napi menetrendje ITT található.
 
Az idén 75 éves Gyermekvasúton alkalmi kedvezményt is bevezettek: a kisvasút első szakaszának építési időszakára emlékezve július 31-ig ismét gyereknek érezhetik magukat az egykor a vonalon szolgáló úttörő- és gyermekvasutasok: saját régi kisvasutas igazolványukat vagy ellenőrzőkönyvüket felmutatva gyermekjegy váltására jogosultak.
Legyél Te is Gyermekvasutas! - Gyermekvasút, Budapest
Az Úttörővasút első személyszállító vonata 1948. július 31-én indult el Széchenyihegy állomásról. A forgalom megindulásának napra pontosan 75. évfordulójára emlékezve 2023. július 31-én hétfőn izgalmas programokkal várják a családokat, és persze minden egykori úttörő- és gyermekvasutast az első szakasz végállomásán, Széchenyihegyen.
Gyermekvasút
A jövő hétfői rendezvény részletei a Gyermekvasút honlapján található.
 
forrás: turizmus.com
 

Kapcsolódó cikkek

Péntektől regisztrálhatnak energiatámogatásra a szálláshelyek és az éttermek

2023. január 17. 10:56
Megjelent az energiaköltség- és beruházás támogatási program legfrissebb, módosított felhívása, amely részletezi, hogy a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátó egységek üzemeltetői milyen feltételekkel pályázhatnak az állami segítségre.
A kormány még karácsony előtt döntött arról, hogy a korábban az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásoknak biztosított rezsitámogatást (Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program) kiterjeszti a szálláshelyekre és a vendéglátó egységekre is. A döntés értelmében mintegy 16 ezer vendéglátó egység és 4500 szálláshely kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségei mérsékléséhez – adta hírül akkor a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Magyarország vár: Mire jó a Kneipp-kúra?

2022. december 16. 11:32
Nagyszüleink, amikor megbetegedtek, hideg-meleg vizes lábfürdőt vettek. Aligha tudták, hogy éppen Kneipp-kúrán vannak!
A Kneipp-kúra történetét kezdhetnénk úgy is, akár egy mesét. Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy szegény bajor házaspár, akinek fia született. A kis Sebastian Kneipp okos volt, így eljutott odáig, hogy elvégezte a teológiát. Ám mire pappá szentelték, a sok nélkülözésbe belebetegedett, a 19. század halálos kórja, a tbc támadta meg a tüdejét. Már lemondtak róla, amikor kezébe került egy könyv a hideg víz gyógyító erejéről. Minden nap megmártózott a Duna jeges vizében, és láss csodát, meggyógyult!