Január végén indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason

2023. január 18. 11:33
Január 30-án indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone Kft. együttműködésében - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
 
A szakképesítés megszerzésével lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére.
 
A képzési tematika nemcsak a növényvédelmi, térinformatikai, jogi és repüléstechnikai ismereteket tartalmazza, hanem kiegészül a MATE Szent István Biztonságkutató Központja által oktatott, a kritikus infrastruktúrák és létfontosságú rendszerek védelmével kapcsolatos drónos alkalmazásokkal is.
Január végén indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason
Az elméleti képzés, a számítógépes térinformatikai munkaállomások a MATE kedden átadott Öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központjában, a szarvasi Halászati Kutatóintézet (HAKI) területén lesznek.
 
A hiánypótló képzésre szép számú érdeklődő van - mondta a beruházás átadóján Gyuricza Csaba rektor. "Növényvédelmi drónpilóta képzésben egyetem ilyen mélységig még nem vett részt piaci partnerrel közösen" - jegyezte meg.
 
Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője az egyetem által kiadott közlemény szerint a képzéssel kapcsolatban közölte, a dél-alföldi régióban ez az első növényvédelmi drónpilóta képzés, amelyre éves szinten akár 250 hallgatót is tudnak fogadni. A cég hét éve foglalkozik a drónok mezőgazdasági felhasználásával és több mint 500 drónpilótát képeztek ezideáig.
 
Bozán Csaba projektvezető, a MATE Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjának vezetője az MTI-nek elmondta, a végzett drónpilóták az általuk felvett adatokat ki is tudják majd értékelni, így "léphetnek egyet a precíziós gazdálkodás irányába". Amihez még persze talajszintű adatokra is szükség van - jegyezte meg.
 
Napjainkban a drónok szerepe vitathatatlan; mezőgazdasági, építőipari, biztonságtechnikai, valamint rend- és polgárvédelmi felhasználásuk egyaránt kiemelt fontosságú, ezért a képzésen szerezhető tudás piaci értéke is rendkívüli - közölte az egyetem.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

A magyar bort és a borászokat ünneplik Egerben

2023. július 07. 14:16
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Egri Bor Ünnepén, csütörtökön.
 
A tárcavezető arra emlékeztetett, a szőlő és a bor emberi civilizációt alakító hatása, kulturális jelentősége, és mint a művészetek mindig újító ihletője több évezredes hagyományban gyökerezik. A bor története az emberiség története, teremtett világunk története, amely számos hagyomány részévé vált, vagy éppen maga teremtett tradíciót. 

Óriási siker: magyar borászhölgy lett „Az Év Nemzetközi Női Borásza" Németországban!

2023. november 02. 14:22
Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült.
 
Németország legnagyobb internetes borászportálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023" címmel tüntette ki.