Januárig 470 ezer tonna cukorrépa érkezik vasúton a kaposvári cukorgyárba

2023. szeptember 27. 15:34
A Rail Cargo Hungaria (RCH) megkezdte a cukorrépa beszállítását a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába - tájékoztatta a cég az MTI-t.
Közleményükben azt írták: a cukortermeléshez szükséges alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza, a termés mintegy fele közúton jut el a gyárba.
Januárig 470 ezer tonna cukorrépa érkezik vasúton a kaposvári cukorgyárba

A piacvezető vasúti árufuvarozó vállalat 2024 január végéig mintegy 40 magyarországi feladóállomásról 450-470 ezer tonna terményt továbbít az egyetlen magyarországi cukorgyárba – jegyezték meg.

Hozzátették, a társaság szerelvényei több mint 150 ezer kilométert tesznek meg a feldolgozási kampány 125-130 napja alatt, naponta átlagosan 4 cukorrépa-vonat közlekedik a magyar vasúti hálózaton, és nem ritkán a Rail Cargo Hungaria vonatai 450 kilométernél távolabbról is fuvaroznak majd terményt.
 
A társaság kitért rá, hogy a vontatási villamosenergia ára csökkent ugyan a tavalyi kampányidőszakhoz képest, de még mindig többszöröse a korábbi évek árszintjének.
 
Emellett a vasúti infrastruktúrán folyó számos pályafelújítási munka nehezíti és drágítja a vasúti fuvarozást a közúttal szemben, és állítja kihívás elé a céget – hívták fel a figyelmet.

A Rail Cargo Hungaria kiemelte, hogy a kampány lebonyolítása magas szintű logisztikai szervezettséget igényel a vállalattól annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a megnövekedett fuvarfeladatot.
 
A CÉG UTALT RÁ, HOGY A MAGYAR GAZDÁK IDÉN A TAVALYINÁL LÉNYEGESEN NAGYOBB TERMŐTERÜLETEN, 14 EZER HEKTÁRON VETETTEK CUKORRÉPÁT A GYÁRNAK.
 
Az augusztusig kedvező időjárás magas, 62-65 tonna körüli termésátlagot eredményezett hektáronként, a termény cukortartalma várhatóan átlagos lesz – olvasható a közleményben.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Hajszállal a tavalyi árak felett a vágósertés ára

2023. október 18. 17:52
Az elmúlt hetekben többnyire ismét csökkent a sertés ára.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágósertés szállítási költséggel növelt vágóhídi belépési ára 2023. 40. hetén így alakult:
hazai termelésből származó vágósertés: 896,65 Ft/kg hasított meleg súly, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy éve,
importból származó vágósertés: 880,39 Ft/kg hasított meleg súly, 3,6 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Kisboltok nagy bajban: mérhető veszteséget okoz a kereskedelemben az ársapka

2023. február 17. 10:50
Literenként, illetve kilogrammonként 200-300 forinttal is több a beszerzési ár a hatóságinál.
 
Mérhető a veszteség az ársapkás termékeknél, amely akár 200-300 forint is lehet – mondta az Indexnek Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. A kereskedők folyamatosan küzdenek, de a kabinet szerint jelentős profitot realizáltak a korábbi években ahhoz, hogy most a hatósági áras termékekre akciós árú termékként tekintsenek.