Januárig tarthat ki a magyar burgonya

2022. december 23. 18:36
Már nyáron látszódott a probléma.
 
Drága a burgonya és még hiány is van belőle
Már hónapokkal ezelőtt olvashattunk arról, hogy az extrém aszály és a munkaerőhiány, valamint az emelkedő energiaárak miatt drága itthon a burgonya. Mindezt tetőzi, hogy egy ideje hiány van belőle, amin a novemberben életbe lépett és meghosszabbított árstop csak rövid távon tudott segíteni.
 
A kormány korábban azt nyilatkozta, hogy nem fordulhat elő az ársapkás termékek hiánya. Ettől függetlenül az áruházláncoknak az árstop, valamint a kiszámíthatatlan euró árfolyam miatt nem éri meg külföldi importot árulni. Egyes üzletek már korlátozzák, hogy az adott élelmiszerből mennyit lehet egyszerre vásárolni, így próbálják elkerülni a hiányt. A hazai burgonyából az aszály és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem igen maradt már erre az évre.
Januárig tarthat ki a magyar burgonya
Nem vagyunk önellátóak
Ami a burgonyát illeti, Magyarország már hosszú ideje nem önellátó. Sokkal nagyobb a kereslet belőle, mint amennyit a hazai földeken meg tudunk termelni. Ezt Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense mondta el korábban. Már augusztusban látszott, hogy az idei aszályos szezon miatt hiány várható belőle.
 
A Szövetség figyelmeztet, hogy januárban még van esély, ezt követően viszont nem valószínű, hogy kapunk majd magyar krumplit az üzletekben. Hozzátették, hogy a gond nem lokális, több EU-s országban probléma volt a betakarítással. Tavalyhoz képest átlagban 10 százalékkal kevesebbet sikerült termelni idén. A hiányt csak tetőzi, hogy a hazai termelők amúgy sincsenek túl sokan, évek óta csökken a burgonya vetésterülete, valamint a termelők számra. Kulich Éva elmondta, hogy a termelőknek nehézséget okoz, hogy az ársapka az összes étkezési burgonyára vonatkozik.
 
Krumpliból rengeteg fajta van, hiszen létezik sárga, piros, főzni- és sütnivaló, saláta, illetve parázsburgonya egyaránt. Emellett a kiszerelésük sem azonos, hiszen vannak kisebb és nagyobb csomagok, amikből egyes boltok szintén korlátozást vezettek be. A lisztre vagy éppen a tejre vonatkozó ársapka esetén teljesen egyértelmű volt, hogy melyikre érvényes az árstop, a burgonya kapcsán azonban mindegyik árát maximalizálták.
 
Hiábavaló az ársapka?
A hatósági ár szinte semmit nem ér a jelenlegi infláció mellett. Hiába jelentette be Gulyás Gergely november elején az új árstopot a tojásra és a krumplira, az üzleteknek nem hagytak elegendő időt a felkészülésre. Novembertől tehát szeptember 30-ai szinten rögzítették az árakat, viszont a jelenlegi áremelkedések mellett ez nem jelent hosszú távú megoldást.
 
A KSH októberi adataiból kiderült, hogy a krumpli ára egy év alatt több mint 45 százalékot emelkedett, a hatósági ár pedig szinte mit sem jelent, hiszen a burgonya így alig 8-10 százalékkal lett olcsóbb. Az árstopot amúgy is nehezen lehet érzékelni, ugyanis minden bolt más kiszerelésben árulja ezt a terméket, így az árak között sok esetben nagy eltérések vannak.
 
Mi az oka a magas árnak?
A burgonyatermesztés egy igen energiaigényes folyamat, hiszen már a talaj előkészítését is géppel végzik. Emellett szükség van megfelelő növényvédő szerek és műtrágya alkalmazására. A munkát azonban nehezíti, hogy utóbbiból szintén hiány van a piacon. Ha mégis sikerül beszerezni, akkor jön még az öntözés, a betakarítás, a válogatás, valamint a burgonya megtisztítása. A magyar krumpli majdnem egésze mosott állapotban kerül az üzletek polcaira. Ezt szintén gépekkel végzik, hiszen ipari mennyiségről van szó. - írta meg a 444.hu.
 
Az árra hatással van továbbá a csomagolás és a logisztika, viszont a szállítás egyetlen esetben sem olcsó mulatság, hiszen a benzin és a gázolaj sem túl kedvező. A boltokban kapható burgonya nagy része szeptemberben kerül betakarításra, így a minőségromlás elkerülése érdekében megfelelő hőmérsékletet szükséges biztosítani. Ehhez azonban klimatizált tárolókat kell fenntartani, amit nem minden gazdálkodó tud megengedni magának.
 
A jelenlegi helyzet senkinek sem éri meg
A burgonya árának maximalizálása miatt az üzletláncok nem vihetik feljebb az árakat, a termelők viszont nem éri meg olcsóbban adni a krumplit. Az ő költségeik folyamatosan emelkednek, nem beszélve arról, hogy már most gondolniuk kell a következő szezonra. Novemberben kellene ugyanis beszerezni a következő ültetési időszakra való alapanyagot.
 
Kulich kifejtette, hogy amíg van kereslet a krumplira, addig az importőrök biztosan be fogják hozni a kellő mennyiséget. Ez azt jelenti, hogy bár magyar burgonyára nem kell számítani jövő év elején, importban nem lesz hiány. Számolni kell viszont azzal, hogy a külföldi változat közel sem olyan minőségű, mint a hazai, így az import sem a fogyasztóknak, sem pedig az üzleteknek nem éri meg.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy bejelentés az Alditól: Magyarországon bővítenek

2023. október 30. 18:07
Informatikai szolgáltató központot hozott létre az Aldi Debrecenben, amely a német vállalat globális tevékenysége szempontjából is meghatározó lesz - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Debrecenben.
 
A tárcavezető az Aldi International IT Services új irodájának átadásán kiemelte, hogy az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó központ létrehozásával ötven, magas képzettséget igénylő munkahely jön létre. 

AZ ÉLELMISZER ÖNELLÁTÁS STRATÉGIAI KÉRDÉS

2023. július 25. 12:45
A háború árnyékában az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn.