Januárig tarthat ki a magyar burgonya

2022. december 23. 18:36
Már nyáron látszódott a probléma.
 
Drága a burgonya és még hiány is van belőle
Már hónapokkal ezelőtt olvashattunk arról, hogy az extrém aszály és a munkaerőhiány, valamint az emelkedő energiaárak miatt drága itthon a burgonya. Mindezt tetőzi, hogy egy ideje hiány van belőle, amin a novemberben életbe lépett és meghosszabbított árstop csak rövid távon tudott segíteni.
 
A kormány korábban azt nyilatkozta, hogy nem fordulhat elő az ársapkás termékek hiánya. Ettől függetlenül az áruházláncoknak az árstop, valamint a kiszámíthatatlan euró árfolyam miatt nem éri meg külföldi importot árulni. Egyes üzletek már korlátozzák, hogy az adott élelmiszerből mennyit lehet egyszerre vásárolni, így próbálják elkerülni a hiányt. A hazai burgonyából az aszály és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem igen maradt már erre az évre.
Januárig tarthat ki a magyar burgonya
Nem vagyunk önellátóak
Ami a burgonyát illeti, Magyarország már hosszú ideje nem önellátó. Sokkal nagyobb a kereslet belőle, mint amennyit a hazai földeken meg tudunk termelni. Ezt Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense mondta el korábban. Már augusztusban látszott, hogy az idei aszályos szezon miatt hiány várható belőle.
 
A Szövetség figyelmeztet, hogy januárban még van esély, ezt követően viszont nem valószínű, hogy kapunk majd magyar krumplit az üzletekben. Hozzátették, hogy a gond nem lokális, több EU-s országban probléma volt a betakarítással. Tavalyhoz képest átlagban 10 százalékkal kevesebbet sikerült termelni idén. A hiányt csak tetőzi, hogy a hazai termelők amúgy sincsenek túl sokan, évek óta csökken a burgonya vetésterülete, valamint a termelők számra. Kulich Éva elmondta, hogy a termelőknek nehézséget okoz, hogy az ársapka az összes étkezési burgonyára vonatkozik.
 
Krumpliból rengeteg fajta van, hiszen létezik sárga, piros, főzni- és sütnivaló, saláta, illetve parázsburgonya egyaránt. Emellett a kiszerelésük sem azonos, hiszen vannak kisebb és nagyobb csomagok, amikből egyes boltok szintén korlátozást vezettek be. A lisztre vagy éppen a tejre vonatkozó ársapka esetén teljesen egyértelmű volt, hogy melyikre érvényes az árstop, a burgonya kapcsán azonban mindegyik árát maximalizálták.
 
Hiábavaló az ársapka?
A hatósági ár szinte semmit nem ér a jelenlegi infláció mellett. Hiába jelentette be Gulyás Gergely november elején az új árstopot a tojásra és a krumplira, az üzleteknek nem hagytak elegendő időt a felkészülésre. Novembertől tehát szeptember 30-ai szinten rögzítették az árakat, viszont a jelenlegi áremelkedések mellett ez nem jelent hosszú távú megoldást.
 
A KSH októberi adataiból kiderült, hogy a krumpli ára egy év alatt több mint 45 százalékot emelkedett, a hatósági ár pedig szinte mit sem jelent, hiszen a burgonya így alig 8-10 százalékkal lett olcsóbb. Az árstopot amúgy is nehezen lehet érzékelni, ugyanis minden bolt más kiszerelésben árulja ezt a terméket, így az árak között sok esetben nagy eltérések vannak.
 
Mi az oka a magas árnak?
A burgonyatermesztés egy igen energiaigényes folyamat, hiszen már a talaj előkészítését is géppel végzik. Emellett szükség van megfelelő növényvédő szerek és műtrágya alkalmazására. A munkát azonban nehezíti, hogy utóbbiból szintén hiány van a piacon. Ha mégis sikerül beszerezni, akkor jön még az öntözés, a betakarítás, a válogatás, valamint a burgonya megtisztítása. A magyar krumpli majdnem egésze mosott állapotban kerül az üzletek polcaira. Ezt szintén gépekkel végzik, hiszen ipari mennyiségről van szó. - írta meg a 444.hu.
 
Az árra hatással van továbbá a csomagolás és a logisztika, viszont a szállítás egyetlen esetben sem olcsó mulatság, hiszen a benzin és a gázolaj sem túl kedvező. A boltokban kapható burgonya nagy része szeptemberben kerül betakarításra, így a minőségromlás elkerülése érdekében megfelelő hőmérsékletet szükséges biztosítani. Ehhez azonban klimatizált tárolókat kell fenntartani, amit nem minden gazdálkodó tud megengedni magának.
 
A jelenlegi helyzet senkinek sem éri meg
A burgonya árának maximalizálása miatt az üzletláncok nem vihetik feljebb az árakat, a termelők viszont nem éri meg olcsóbban adni a krumplit. Az ő költségeik folyamatosan emelkednek, nem beszélve arról, hogy már most gondolniuk kell a következő szezonra. Novemberben kellene ugyanis beszerezni a következő ültetési időszakra való alapanyagot.
 
Kulich kifejtette, hogy amíg van kereslet a krumplira, addig az importőrök biztosan be fogják hozni a kellő mennyiséget. Ez azt jelenti, hogy bár magyar burgonyára nem kell számítani jövő év elején, importban nem lesz hiány. Számolni kell viszont azzal, hogy a külföldi változat közel sem olyan minőségű, mint a hazai, így az import sem a fogyasztóknak, sem pedig az üzleteknek nem éri meg.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezért fogyassz kecsketejet!

2023. október 31. 13:51
A nagy termelő országok sajnos nem rendelkeznek megfelelő feltételekkel a feldolgozáshoz, tartósításhoz és nemzetközi forgalmazáshoz.
 

Mégsem a „Lidl a legolcsóbb élelmiszerlánc” ?

2023. július 10. 13:31
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.-vel szemben, mert a cég a reklámkampányaiban vélhetően megtévesztő módon állította, hogy a „Lidl a legolcsóbb élelmiszerlánc” – közölte a GVH.