Januártól sok helyen kötelező lesz a visszaváltás

2023. október 05. 13:35
Januártól indul a tavaly előkészített kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém-, üveg- és műanyag palackokra, valamint dobozokra.
Januártól sok helyen kötelező lesz a visszaváltás
Még néhány hónap, és érdemes lesz visszavinni, a nagyobb boltokban, településeken pedig kötelező lesz visszaváltani a fém-, üveg- és műanyag palackokat.
 
Januártól indul a tavaly előkészített kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém-, üveg- és műanyag palackokra, valamint dobozokra. A fogyasztóbarát megoldást a koncessziós társaság, a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja működteti a gyártók és kereskedők együttműködésével – erősítette meg az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. Raisz Anikó a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón elmondta, hogy
 
A VISSZAVÁLTÁSI DÍJ EGYSÉGESEN 50 FORINT LESZ AZ EGYUTAS, AZAZ EGYSZERI FELHASZNÁLÁSRA ALKALMAS CSOMAGOLÁSOKRA ÉS A GYÁRTÓK ÁLTAL MEGHATÁROZOTT ÖSSZEGŰ A TÖBBUTAS, TÖBBSZÖR HASZNÁLHATÓ CSOMAGOLÁSOKRA.
 
Várhatóan kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező értékesítőknek és forgalmazóknak, valamint az ezer lakosnál nagyobb településeken.
 
A cél a körforgásos gazdaság erősítése, azaz az iparban újrafelhasználható hulladékok, csomagolóanyagok újbóli alapanyaggá történő feldolgozása. Az utóbbi évek kaotikus állami hulladékkezelési rendszereiben ez az elv kevésbé érvényesült, és a lakosság sem volt kellően érdekelt a visszaváltásban. Az új szabályozás egyik erénye lehet, hogy a jövőben több csomagolóanyagot fogunk szelektálni és visszajuttatni a körforgásos gazdaságba, így csökkenhet a kommunális hulladék.
Nyugat-Európa mellett már a más országokban is bevált, sőt, a várakozásokat is felülmúlta a visszaváltási rendszer.
 
A szlovák betétdíjas rendszer (DRS) a jelentések szerint működésének első évében 820 millió visszavett betétdíjas terméket fogadott be, és a várt mennyiség feletti, 70 százalékos visszavételi arányt ért el. A szomszédos országban naponta mintegy 2,5 millió PET-palackot gyűjtenek vissza.
 
Szlovákiában naponta mintegy 2,5 millió PET-palackot és dobozt gyűjtenek be, amelyek egyébként jelentős részben a természetben vagy a vizekben végeznék – közölte Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter
 
A Közép-Európában elsőnek számító nemzeti betétdíjas rendszer 2022. január 1-jén indult el, azzal a céllal, hogy az Európai Unió irányelvének megfelelően elősegítse az italcsomagolások magasabb visszavételi és újrahasznosítási arányát, ezáltal a hulladék csökkentését.
 
Habár a szlovák betétdíjtörvény szerint a fogyasztók nemcsak a visszaváltó automatáknál, hanem a pénztáraknál is leadhatják az üvegeket, a tapasztalatok szerint az automatamódszer népszerűbb. Ma már kétezer gyűjtőpont található Szlovákiában.
 
Az automatizált visszaváltó rendszerek egyszerűsége és hatékonysága miatt a visszaváltó automaták száma várhatóan nőni fog, és a kiskereskedők további automatákat vagy nagyobb kapacitású gépeket fognak vásárolni.
 
Forrás: transpack.hu

Kapcsolódó cikkek

Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben

2023. november 06. 15:47
A Dutch Berries, Hollandia egyik legnagyobb üvegházi szamacótermesztő üzeme ismét bővíti felületét, ezúttal 4,5 hektárral.
 
Az előző nagy beruházásuk során, 2017-ben 20 hektár új üvegházat építettek, és több lépésben betelepítették az asszimilációs világítást a hozzá tartozó sötét szövetből készült úgynevezett Slip-In rendszerű energiaernyőkkel.

A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!

2022. december 21. 12:49
A téli időszakban igazi szuperhősként véd minket a sárgaborsó.
 
Szereted a sárgaborsót? Ha igen, minden okod megvan rá. Ha még nem kóstoltad, akkor minden okod meglesz rá, hogy ez ne maradjon így, hiszen nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.