Januártól sok helyen kötelező lesz a visszaváltás

2023. október 05. 13:35
Januártól indul a tavaly előkészített kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém-, üveg- és műanyag palackokra, valamint dobozokra.
Januártól sok helyen kötelező lesz a visszaváltás
Még néhány hónap, és érdemes lesz visszavinni, a nagyobb boltokban, településeken pedig kötelező lesz visszaváltani a fém-, üveg- és műanyag palackokat.
 
Januártól indul a tavaly előkészített kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém-, üveg- és műanyag palackokra, valamint dobozokra. A fogyasztóbarát megoldást a koncessziós társaság, a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja működteti a gyártók és kereskedők együttműködésével – erősítette meg az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. Raisz Anikó a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón elmondta, hogy
 
A VISSZAVÁLTÁSI DÍJ EGYSÉGESEN 50 FORINT LESZ AZ EGYUTAS, AZAZ EGYSZERI FELHASZNÁLÁSRA ALKALMAS CSOMAGOLÁSOKRA ÉS A GYÁRTÓK ÁLTAL MEGHATÁROZOTT ÖSSZEGŰ A TÖBBUTAS, TÖBBSZÖR HASZNÁLHATÓ CSOMAGOLÁSOKRA.
 
Várhatóan kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező értékesítőknek és forgalmazóknak, valamint az ezer lakosnál nagyobb településeken.
 
A cél a körforgásos gazdaság erősítése, azaz az iparban újrafelhasználható hulladékok, csomagolóanyagok újbóli alapanyaggá történő feldolgozása. Az utóbbi évek kaotikus állami hulladékkezelési rendszereiben ez az elv kevésbé érvényesült, és a lakosság sem volt kellően érdekelt a visszaváltásban. Az új szabályozás egyik erénye lehet, hogy a jövőben több csomagolóanyagot fogunk szelektálni és visszajuttatni a körforgásos gazdaságba, így csökkenhet a kommunális hulladék.
Nyugat-Európa mellett már a más országokban is bevált, sőt, a várakozásokat is felülmúlta a visszaváltási rendszer.
 
A szlovák betétdíjas rendszer (DRS) a jelentések szerint működésének első évében 820 millió visszavett betétdíjas terméket fogadott be, és a várt mennyiség feletti, 70 százalékos visszavételi arányt ért el. A szomszédos országban naponta mintegy 2,5 millió PET-palackot gyűjtenek vissza.
 
Szlovákiában naponta mintegy 2,5 millió PET-palackot és dobozt gyűjtenek be, amelyek egyébként jelentős részben a természetben vagy a vizekben végeznék – közölte Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter
 
A Közép-Európában elsőnek számító nemzeti betétdíjas rendszer 2022. január 1-jén indult el, azzal a céllal, hogy az Európai Unió irányelvének megfelelően elősegítse az italcsomagolások magasabb visszavételi és újrahasznosítási arányát, ezáltal a hulladék csökkentését.
 
Habár a szlovák betétdíjtörvény szerint a fogyasztók nemcsak a visszaváltó automatáknál, hanem a pénztáraknál is leadhatják az üvegeket, a tapasztalatok szerint az automatamódszer népszerűbb. Ma már kétezer gyűjtőpont található Szlovákiában.
 
Az automatizált visszaváltó rendszerek egyszerűsége és hatékonysága miatt a visszaváltó automaták száma várhatóan nőni fog, és a kiskereskedők további automatákat vagy nagyobb kapacitású gépeket fognak vásárolni.
 
Forrás: transpack.hu

Kapcsolódó cikkek

Véget vethet a mézhamisításnak az EU-s megállapodás

2024. február 01. 16:43
Kedd este a Parlament és a Tanács tárgyalói előzetes politikai megállapodásra jutottak az egyes "reggeli" élelmiszerek összetételére, nevére, címkézésére és kiszerelésére vonatkozó szabályokról.
 

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

2023. június 02. 11:52
Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.