Jelentős vízszennyezést okoznak a mérgező anyagokkal teli WC-papírok

2023. március 22. 12:54
Egy új kutatásból kiderült, hogy már a WC-papírok sem biztonságosak.
 
A legújabb kutatások szerint a vécéken leöblített és a szennyvíztelepekre juttatott hulladékok jelentősen szennyezik a környezetet, ezzel együtt a vizeinket.
Az egész Földön ez a helyzet
Egy új kutatás bebizonyítja, hogy a világon kapható WC-papírok PFAS-t és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak. A PFAS örök vegyi anyagok több ezer vegyületből álló csoportja, amik a természetben nem tudnak lebomlani - írja a Guardian.
Jelentős vízszennyezést okoznak a mérgező anyagokkal teli WC-papírok

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amely több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. „Örök vegyi anyagokként” is emlegetik őket, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák. További információkért tekintse meg az Újonnan felmerülő vegyianyag-kockázatok Európában – PFAS című jelentésünket.

https://www.eea.europa.eu/hu/help/gyakran-ismetelt-kerdesek-gyik/mik-azok-a-pfas-ok

 

Ha ez az anyag a szennyvízbe kerül, azzal vízszennyezést és rákot is okozhat. Együtt jár továbbá a magzati szövődményekkel, a vese- és májbetegségekkel, illetve az autoimmun rendellenességekkel, hiszen az emberi szervezetből sem ürülnek ki.
 
21 WC-papír márkát vizsgáltak meg
A tanulmányban 21 WC-papír márkát vizsgáltak meg Észak-Amerikában, Nyugat-Európában, valamint Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában. A gyártókat azonban nem nevezték meg. A Floridai Egyetem szakértői által közzétett jelentése nem vette figyelembe a szennyezett WC-papír használatának egészségügyi következményeit. Az PFAS ugyanis bőrön keresztül is felszívódhat, azonban arról nincsen kutatás, hogy ez vajon milyen formában kerülhet be a szervezetbe, vagy egyáltalán tényleg káros lenne-e ránk nézve.
Világszerte szennyezettek a WC-papírok 
 
Az újrahasznosított anyagokból készült WC-papírok ugyanannyi PFAS-t tartalmaznak, mint amelyek a hagyományos eljárással készülnek. Ez rávilágít arra, hogy a vegyszerek mindenütt jelen vannak, tette hozzá Jake Thompson, a tanulmány szerzője.
 
A WC-papír-ipart képviselő kereskedelmi csoport erre azt válaszolta, hogy a vécépapírokhoz nem adnak hozzá PFAS-t. Thompson erre azt mondta, hogy a kutatásokból nem derül ki egyértelműen, hogyan kerül a papírba a káros anyag, bár lehet, hogy tényleg nem szándékosan történik.
 
A PFAS ma már annyira elterjedt, hogy nehéz kideríteni, honnan származik, amely utal a vegyi anyagok használata körüli problémára is. Erre Jake Thompson azt mondta, hogy:
 
"Együtt kell eldöntenünk, hogy mit is kezdünk ezzel a problémával."
 
forrás: agroinform.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!

2024. április 29. 16:15
Április 28. a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja. Magyarországon a 2023. évben 67 munkavállaló vesztette életét munkavégzés közben. Egyetlen haláleset is sok.

Az angol már a múlté: kiderítettük, ezek a nyelvek most aranyat érnek a munkaerőpiacon

2024. július 23. 15:18
Abban talán mindenki egyetért, hogy az idegennyelvek ismerete az élet számos területén jelent előnyt és kiváltságot - az egyik legkézenfekvőbb példa a munkaerőpiac lehet, ahol az anyagi és szakmai előrehaladást is nagyban befolyásolja a nyelvek ismerete. Arról nem is beszélve, hogy már egy állásinterjún is előnnyel indul az, aki magabiztos nyelvtudást tud felmutatni. Kérdés, hogy az angol, mint világnyelv, mennyire számít még mindig valóban előnynek és hogy mik azok a feltörekvő nyelvek, amik 2024-ben a legpiacképesebb tudást biztosítják. Ebben a cikkben a Pénzcentrum többek között ezekre a kérdéseke kereste a választ.