Jelentős vízszennyezést okoznak a mérgező anyagokkal teli WC-papírok

2023. március 22. 12:54
Egy új kutatásból kiderült, hogy már a WC-papírok sem biztonságosak.
 
A legújabb kutatások szerint a vécéken leöblített és a szennyvíztelepekre juttatott hulladékok jelentősen szennyezik a környezetet, ezzel együtt a vizeinket.
Az egész Földön ez a helyzet
Egy új kutatás bebizonyítja, hogy a világon kapható WC-papírok PFAS-t és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak. A PFAS örök vegyi anyagok több ezer vegyületből álló csoportja, amik a természetben nem tudnak lebomlani - írja a Guardian.
Jelentős vízszennyezést okoznak a mérgező anyagokkal teli WC-papírok

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amely több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. „Örök vegyi anyagokként” is emlegetik őket, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint például a tüdőkárosodás, pajzsmirigy megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák. További információkért tekintse meg az Újonnan felmerülő vegyianyag-kockázatok Európában – PFAS című jelentésünket.

https://www.eea.europa.eu/hu/help/gyakran-ismetelt-kerdesek-gyik/mik-azok-a-pfas-ok

 

Ha ez az anyag a szennyvízbe kerül, azzal vízszennyezést és rákot is okozhat. Együtt jár továbbá a magzati szövődményekkel, a vese- és májbetegségekkel, illetve az autoimmun rendellenességekkel, hiszen az emberi szervezetből sem ürülnek ki.
 
21 WC-papír márkát vizsgáltak meg
A tanulmányban 21 WC-papír márkát vizsgáltak meg Észak-Amerikában, Nyugat-Európában, valamint Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában. A gyártókat azonban nem nevezték meg. A Floridai Egyetem szakértői által közzétett jelentése nem vette figyelembe a szennyezett WC-papír használatának egészségügyi következményeit. Az PFAS ugyanis bőrön keresztül is felszívódhat, azonban arról nincsen kutatás, hogy ez vajon milyen formában kerülhet be a szervezetbe, vagy egyáltalán tényleg káros lenne-e ránk nézve.
Világszerte szennyezettek a WC-papírok 
 
Az újrahasznosított anyagokból készült WC-papírok ugyanannyi PFAS-t tartalmaznak, mint amelyek a hagyományos eljárással készülnek. Ez rávilágít arra, hogy a vegyszerek mindenütt jelen vannak, tette hozzá Jake Thompson, a tanulmány szerzője.
 
A WC-papír-ipart képviselő kereskedelmi csoport erre azt válaszolta, hogy a vécépapírokhoz nem adnak hozzá PFAS-t. Thompson erre azt mondta, hogy a kutatásokból nem derül ki egyértelműen, hogyan kerül a papírba a káros anyag, bár lehet, hogy tényleg nem szándékosan történik.
 
A PFAS ma már annyira elterjedt, hogy nehéz kideríteni, honnan származik, amely utal a vegyi anyagok használata körüli problémára is. Erre Jake Thompson azt mondta, hogy:
 
"Együtt kell eldöntenünk, hogy mit is kezdünk ezzel a problémával."
 
forrás: agroinform.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Saját villamos energiát termel a Magyar Suzuki

2024. február 27. 15:19
Helyben előállított villamos energia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is átadták az esztergomi autógyár napelemparkját. A teljes beruházás csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg, és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátását.
 

Több száz milliárd forintos foglalkoztatási programot indít a kormány

2024. február 08. 14:48
Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a munkaerőpiaci aktivitás növelését 2030-ig , a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását.