Jelentősen emelkedik a minimálbér

2023. november 16. 17:33
A garantált bérminimum is változni fog.
 
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között. A felek több pontban megegyezésre jutottak, köztük abban, hogy a legkisebb keresetek már 2023 decemberében emelkedhetnek:
 
Jelentősen emelkedik a minimálbér
  • a minimálbér 15 százalékkal bruttó 266 800 forintra,
  • a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, bruttó 326 000 forintra növekedhet
jelentette be Nagy Márton, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményében.
 
Hozzátették, a felek ajánlást fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembe vételével 2024. évben is meg kell őrizni a bérek reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további béremelésre ösztönöznek.
 
Tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a bérek hosszútávon megőrizhetik vásárlóerejüket – írták a közleményben.
 
Nagy Márton, aki részt vett az ülésen, jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. A miniszter a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek is megköszönte, hogy az egyeztetések szinte végig az együttműködés jegyében teltek.
 
Nagy Márton kitért arra is, hogy a gazdasági növekedéshez a kereslet élénkülése is hozzájárulhat a jövőben, hiszen jó eséllyel már szeptembertől újra növekedésnek indulhattak a reálbérek, amelyet tovább fokozhat a minimálbér és a garantált bérminimum decemberi, igen jelentős emelése is. A kormány célja, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhessenek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Sürget az idő: november végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

2023. november 03. 11:17
A hozamérték csökkenés megállapításához segítséget nyújtanak a 2018-2022. kárenyhítési évekre megállapított referenciaárak és átlaghozam-adatok.
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a 2023. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeket.

Drasztikus zöld lépés az EU-tól! Ezt mindenkinek be kell tartania

2023. február 08. 13:34
Az új szabály az EU minden tagállamát, így Magyarországot is érinti.
 
Az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik az a döntés, amely értelmében 2025-től az összes csomagoló- és címkézőanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie – írja a fruitveb.hu.
 
A felhasznált csomagolóanyagokat A-tól E-ig tartó skálán osztályozza majd az EU, és az E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd – teszik hozzá.