Jó elővetemény, nő a termőterülete, egyre népszerűbb a mák

2023. november 21. 13:30
Egyre többen keresnek olyan haszonnövényt, ami stabilan termeszthető, biztonságosan értékesíthető, azaz a mostani őrült piaci-gazdasági időszakban is jövedelmező. Sokan valóban nyomós érvek alapján esküsznek a mákra, ami ha látványos forradalmat nem is csinál, de területet vehet el a napraforgótól és a kukoricától.
 
Jó elővetemény, nő a termőterülete, egyre népszerűbb a mák
Tiszta profit, ígéretes alternatíva
Ha a 2021-es évet vesszük alapul – vagyis az utolsó normál békeévet, amikor se az orosz háború, se történelmi mértékű aszály nem borította fel a reális számításokat –, akkor azt mondhatni, hogy a mák termesztésének önköltsége relatíve alacsonyabb a napraforgóénál. Ehhez jól megválasztott termőterület és hatleveles korig eredményes gyomvédelem szükséges, de onnantól nem nagyon lehet gond. Két éve csak a mákszem-értékesítéssel 300 ezer forint tiszta profit lehetett elérni hektáronként, ami akkor még a kukoricánál is nagyobb jövedelmet hozott (legalábbis a 10 tonna alatti termésekkel összevetve). De nemcsak e két főnövénynek, hanem például a repcének is „kis konkurense” lehet, hiszen
 
A mák felvásárlási ára stabilnak nevezhető évek óta, mert nem mutat nagy ingadozásokat szemben a többi agrártermék árával. A népszerűsége azzal is magyarázható, hogy a repce egyre problémásabb, és ebben a szegmensben is mind többen keresnek alternatívát, legalább részben, az olajnövény helyébe. A mák nem kavarja fel a vetésforgót itt sem.
 
Állandó rá a kereslet
A mák előnye továbbá, hogy tavasszal korán vethető, így korán be is takarítható, vagyis optimális esetben a vetési tervbe még egy növény belefér. Mellette szól az is, hogy még ha nem is kiemelkedően jövedelmező, a piacra juttatása aligha lehet problémás. Az élelmiszeripar mellett az ipari termesztésű terményre állandó a gyógyszer- és morfingyárak kereslete, és ez utóbbi értékesítése sokkal kiszámíthatóbb is, mint az étkezési változaté. Az utóbbi években mégis az étkezési fajták jöttek újra divatba, mert a magyar morfingyárat megvette egy indiai befektető, és azóta nemigen van, aki feldolgozza itthon a terményt.
mák
Így jelenleg nagy a nyomás, hogy a mind nagyobb területen termelt hazai mák nyugat-európai piacokra kerüljön. Ez is benne lehet abban, hogy legutóbb már a korábbi 6-8 ezerrel ellentétben 15 ezer hektáron vetették. Akik erre haladnak, abban is bízhatnak, hogy a globális máktermelés gyakorlatilag Európára és részben Törökországra szorítkozik. Magyarország a világtermelés 5-6 százalékát mondhatja magáénak, ami előkelő helyezést jelent gazdasági értelemben.
 
A friss árváltozások általános trendjét szorosan követte a mák is. Az I. osztályú belföldi zöldség- és gyümölcsök, termények termelői ára (Nagybani Piac) nyár végén a mák átlagára 1500 forint volt, ami csaknem 40 százalékkal volt több, mint 2022 hasonló időszakában.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

2023. április 17. 10:14
A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A bioműrágya válasz lehet a magas ásványi műtrágya árakra

2023. június 02. 12:00
A bioműtrágya előállításához többek között kommunális hulladékot használnak.
A bioműtrágya szennyvíziszapot és a kommunális hulladék biológiailag lebomló frakcióját használja, közölte az innovatív módszer egyik kidolgozója, Anita Zapałowska, a lengyel Rzeszowi Egyetem munkatársa.  
 
Az így kapott termék felhasználható a biogazdálkodásban és a fenntartható mezőgazdaságban.