Jól indult az év a gabonatermesztőknek

2023. május 04. 12:50
Bíznak a jó termésben a magyar gabonatermesztők.
 
A magyarországi gabonatermesztők bíznak a jó termésben, állományaik szépen fejlődnek – mondta az MTI kérdésére a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.
 
Petőházi Tamás hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák mindent megtesznek a kiváló minőségért, és remélik, hogy idén nem kell jelentős csapadékhiánnyal szembesülniük. A termésmennyiséget ugyanakkor még nem lehet megbecsülni, hiszen a történelmi léptékű aszály tavaly sem ebben az időszakban, hanem a nyári hónapokban sújtotta az országot. A gabona világpiaci árát hónapok óta emeli az erős kínai kereslet, bár az európai árszint elmarad ettől – tette hozzá.
Jól indult az év a gabonatermesztőknek
A szövetség vezetője üdvözölte az ukrajnai gabona importtilalmát, mert a szomszédos országból érkező szállítmányok az elmúlt hónapokban háttérbe szorították a gabonapiacon a belföldi termést. Bár az intézkedés hatásait még nem lehet felmérni, segíthet abban, hogy a raktárakban ragadt magyar gabona az aratásig vevőre találjon, így az idei termést biztonságosan el lehet majd tárolni. Közölte egyúttal, hogy a gabonatermesztők érdekképviselete támogatná az importkérdés mielőbbi, hosszú távú rendezését nem csak Ukrajnára, hanem bármelyik EU-n kívüli államra vonatkozóan.
 
Véleménye szerint a megnyugtató megoldás nem csak a gazdák érdeke, hiszen a tagállamok polgárait is meg kell védeni az uniós előírásoknak nem megfelelő élelmiszertől. Az emberi és állati egészségre veszélyesnek ítélt növényvédő szerek, kockázatos hatóanyagok kivezetését Brüsszel már másfél évtizede elkezdte, az EU-n kívüli gabona viszont nem rendelkezik ilyen biztonsági garanciákkal. A fogyasztók joggal kérik számon, milyen előírásoknak felelnek meg az áruházakban kapható élelmiszerek, alapanyagaikat milyen körülmények között állították elő – fogalmazott Petőházi Tamás.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elrajtolt a világ legnagyobb élelmiszeripari kiállítása, hatvan magyar cég képviselteti magát

2023. október 09. 16:50
Szombaton reggel megnyitott az ANUGA, amelyet a világ legnagyobb élelmiszeripari szakkiállításaként tartanak számon. Az Agrármarketing Centrum mintegy 250 négyzetméteres közösségi standján huszonhét hazai kiállító jelenik meg a 2023. október 11-ig tartó, ötnapos kölni expón, ahol tíz tematikus kiállítás keretében találkozhatnak az exportképes vállalkozások a lehetséges importőrökkel, beszállítókkal vagy kereskedelmi láncok képviselőivel szerte a világból.
 

Most dönti be Kína a kukoricapiacot?

2023. június 12. 13:45
Kína az állati takarmányozásban kukoricáról részben búzára vált.
 
Kína ebben a szezonban a sokévi átlagnál nagyobb mennyiségű búzatermést takarított be, és emellett a kínai piaci árnál olcsóbban tudott búzát importálni Ausztráliából – írja a reuters.com.