Jön a szintetikus cukor?

2024. március 04. 17:45
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.
Jön a szintetikus cukor?
Ennek a technológiának a finomítása és elterjesztése hatalmas területeket szabadíthat fel élelmiszernövények termesztésére, bár a szintetikus cukor nem egyhamar (az első években biztosan nem) lesz képes fedezni az ipari (üzemanyag és vegyipari célú) globális cukorhasznosítás évente több mint 170 millió tonnás igényeit.
 
Az eljárás mindenképpen csökkenti azonban a világban jelenleg felhasznált öntözővíz, műtrágyák és növényvédő szerek mennyiségét, illetve az időjárás kedvezőtlen hatásait.
 
A cikk nem közöl adatokat a szintetikusan előállítható cukor termelési költségeiről.
 
A cukorrépa, illetve cukornád művelési, árumozgatási és feldolgozási költségeit figyelembe véve azonban biztosra vehető, hogy az előbb-utóbb versenyképes lesz a növényi alapon történő cukortermeléssel.
 
A legnagyobb előnyt viszont az jelentheti, hogy az új módszerrel a cukor bárhol a világban és bármikor – éspedig a nád- vagy répacukorhoz viszonyítva sokkal rövidebb idő alatt – előállítható és tulajdonképpen az időszakos hiányok kiegyenlítésére is felhasználható lesz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nincs menekvés? Az ukrán gabona nem tűnik el egyhamar a piacról

2023. március 10. 09:31
A napokban dől el a lejáró fekete-tengeri gabonaszállításról szóló egyezmény sorsa.
 
Folyamatosan és egyre nagyobb mennyiségben érkezik ukrán gabona az Európai Unióba, ami Brüsszel beavatkozása nélkül óriási nyomást gyakorol a piacokra. Ráadásul a nemzetközi agráróriások és az Egyesült Államok is alternatív logisztikai fejlesztéseket hajtanak végre, hiszen bármikor leállhat a fekete-tengeri szállítás, ha nem sikerül meghosszabbítani az Ukrajna és Oroszország között – az ENSZ és Törökország közvetítésével – tavaly nyáron létrejött, majd egyszer már meghosszabbított megállapodást.

Nehéz előre tervezni

2023. június 21. 18:46
A szántóföldi zöldségtermesztők az utóbbi időben több olyan körülménnyel találták szembe magukat, melyekre nehéz felkészülni. A tavalyi aszály után idén tavasszal sok csapadék esett, és bár ennek így kellene lennie, az előző években nem volt jellemző. A magas infláció és a szomszédban dúló háború pedig a piaci viszonyokat rajzolja át. Egy termesztési és egy feldolgozóipari szakembertől kértünk helyzetjelentést.
A szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezetben az idei vetésszerkezetben nincsenek kiugrások, minden zöldségfajt a megszokott területre tervezték, hogy tartani tudják a vetésforgót.