Jön az árstopos krumpli és tojás a magyar boltokban: mutatjuk, mennyibe fognak kerülni

2022. november 16. 11:39
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. november 9-i kormányinfón bejelentette, hogy a hatósági áras élelmiszerek közé kerül a friss tojás és az étkezési burgonya is. Még aznap meg is jelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne a bejelentésről szóló, részleteket is tartalmazó kormányrendelet.
 
Október 28-án Orbán Viktor miniszterelnök ismét interjút adott a Kossuth Rádió "Jó Reggelt, Magyarország" című műsorának. Itt tette meg azt a nagy bejelentést, hogy a kormány várhatóan ki fogja bővíteni az árstoppal érintett termékek listáját. A döntés indokaként a miniszterelnök az infláció csökkentését jelölte meg.
Jön az árstopos krumpli és tojás a magyar boltokban: mutatjuk, mennyibe fognak kerülni
November 9-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a jövőben hatósági áras lesz a friss tojás és az étkezési burgonya is. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet még aznap késő este meg is jelent a Magyar Közlöny legfrissebb, 183. számában. Ebből kiderült, hogy a friss tojások esetében az ársapkát valamennyi tojásnál alkalmazni kell, kivéve a keltetésre szánt, megtermékenyített tojást. Az étkezési burgonyánál pedig egyedül az újburgonya nem tartozik az árstop hatálya alá. Az üzletekben vagy bevásárlóközpontokban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem során megállapított ár a kereskedő által 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedőnek a fenti dátumot megelőzően alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmaznia. Ha ez nem állapítható meg, akkor a KSH honlapján a szeptember hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll. Ha ebben az időpontban a kereskedő árkedvezményt nyújtott, akkor az ezt megelőző utolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. A rendelet kiegészült egy bekezdéssel, amelynek értelmében az árstopos termékek tekintetében a kereskedő a 2022. szeptember 30. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2022. évi átlagos napi, a kereskedőnél készleten levő mennyiség árusítására köteles. A rendelet értelmében a kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá. A rendelet a kihirdetését követő napon, vagyis már 2022. november 10-én hatályba lépett.
 
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) október 2-i adatai alapján a ketreces, M-es tojás esetében ez várhatóan 80,44 forintos darabonkénti árat fog jelenteni, az L-esnél 97,5 forintot, a S-esnél pedig 62,25 forintot. A mélyalmos M-es tojás ára 90,83 forint lehet darabonként, az L-es pedig 95 forint körül lesz kapható. A burgonya kilójának ára feltételezhetően 411,5 forintban lesz maximálva.
Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Változások a Vidékfejlesztési Program pályázatainál

2022. november 17. 11:45
A támogatás felhasználására a Vidékfejlesztési Program közeledő zárása miatt sokkal rövidebb idő áll majd rendelkezésre.
 
A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari felhívásán olyan kemény üzenetet kaptak a pályázók, ami arra sarkallja őket, hogy ha nem akarják elbukni az elnyert támogatást, a mostani nehéz gazdasági helyzetben is időben fejezzék be a projektet, s a költségek elszámolásával se késlekedjenek – írta az Index a birtokukba került iratok alapján.

Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon

2022. november 22. 14:37
Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben - derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A szakértők szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.