Jövő héten már beadhatók a szociális tűzifa igények

2023. október 25. 16:05
A napokban számos településre megérkezett a télen szétosztható szociális tűzifa. Az igényeket novembertől lehet benyújtani a helyi rendeletek értelmében.
 
Számos településre a napokban érkezett meg a szociális tűzifa. Hamarosan a feldolgozást is megkezdik, novembertől pedig az igények is benyújthatók az önkormányzatokhoz. Bodonyban a napokban deponálták be az elnyert 64 köbméternyi tűzifát. Mint azt Vince János polgármester tudatta a lakossággal, arra törekszenek, hogy saját erőből ezt a készletet kipótolják, hogy idén is legalább 80 köbmétert kioszthassanak. Az igényeket novembertől lehet beadni.
 
Jövő héten már beadhatók a szociális tűzifa igények
Parádon is beszállították a telephelyre az elnyert 155 köbméternyi mennyiséget. A feldolgozás folyamatosan történik. A helyi rendelet alapján részesülhetnek a rászorulók a keretből.
 
Recsken a 69 köbméternyi szociális célú tűzifa a napokban érkezik meg a településre – tájékoztatta Nagy Sándor polgármester. A helyi rendelet elkészült, az igényeket novemberben lehet eljuttatni az önkormányzathoz. A tervek szerint ez év végéig juttatják el a tüzelőt az arra jogosultakhoz. 
Szociális tűzifaprogram 2023 – FATÁJ
Sirokban idén a tavalyinál jóval kevesebb szociális tűzifát kellene igazságosan elosztani. Tuza Gábor polgármestertől megtudtuk, hogy az előző években kapott 160-180 köbméternyi fa helyett idén 122 köbmétert tudnak szétosztani a rászorulók között. Az erről szóló rendeletet már megtárgyalták, s november közepéig lehet majd az igényeket benyújtani a szükséges jövedelemigazolásokkal együtt. Az elbírálást követően értesítik a lakosságot. Nem szeretnének változtatni azon a gyakorlaton, hogy január második felében kezdik házhoz vinni a megítélt fát, mivel az a tapasztalat, hogy ekkora fogynak ki leginkább a készletek a családokban. A külterületek takarításából származó, többnyire gallyfát is deponálják. Ebből körülbelül 50-60 köbméternyi van. Ezt főként krízishelyzetben lévő családok között osztják szét az év folyamán.
 
Mátraderecskén a már két éve zajló energiaválság miatt tavaly a helyi önkormányzat bevezette a fűtési támogatást is, ami teljesen külön áll az állami szociális tűzifa programtól. Az elmúlt télen így százhúsz családnak tudtak pénzbeli segítséget nyújtani fűtési költségeik támogatására.
 
Forgó Gábor polgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy idén a településen 150 köbméter szociális tűzifát tudnak szétosztani, az önkormányzat azonban ezt hatvan köbméternyi saját forrásból származó tüzelővel is kiegészíti. Itt a képviselő-testület úgy döntött idén februárban, hogy a költségvetésben elkülönítik a a fűtéstámogatásra vonatkozó összeget. Az arra jogosultak itt 10 ezer forintnyi pluszjuttatást kapnak ezen a jogcímen. Ez főként azoknak az egyedül élő időseknek segítség, akiknek már gondot okoz a fával való tüzelés. A jogosultság feltételeiről az önkormányzatnál érdeklődhetnek és itt igényelhetik a kérelmekhez szükséges adatlapokat is. Arra is felhívta a lakosok figyelmét, hogy a támogatást (pénz vagy tűzifa) csak az a mátraderecskei lakos kaphat, aki írásban benyújtja október 31-ig a kérelmét és azt a szociális bizottság támogatja.
 
Az 1700 lelkes Tarnaleleszen minden korábbinál nagyobb mennyiséget készleteztek be idén. Mint azt Kovács Béla tudatta a lakossággal, idén csaknem 600 köbméternyi tüzelőt raktároztak el a téli hónapokra, amelyre minden bizonnyal nagy szükség lesz. A faluban az első hűvösebb napok beköszöntével sorban állnak az önkormányzatnál a családjukat féltők, s az egyedül élő kisnyugdíjasok. Tavaly a helyi rendelkezések szerint a rászorulók másfél köbméterre voltak jogosultak, idén a testület döntését követően lehet az igényeket benyújtani.
 
forrás:agrotrend.hu / heol.hu

Kapcsolódó cikkek

Szemünk világa - természetesen

2022. november 18. 14:45
A szem nagyon értékes érzékszervünk, talán nem kell különösebben bizonygatni, hogy miért. A látás segítségével fogadjuk be a körülöttünk lévő világ legnagyobb részét. A látás romlása, illetve a szembetegségek ezen fontos érzékszervünk hatékony működését csökkentik.

Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása

2024. január 10. 15:55
- mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán a német gazdák tüntetésére reagálva.
 
A német gazdák az agrártámogatások csökkentése, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak.