Jövőre 200 ezer forint lehet a szlovák minimálbér

2018. augusztus 10. 08:05
A szlovákiai szakszervezetek szövetsége olyan minimálbér-emelést akar jövőre, amely 200 ezer forintnak megfelelő euró fölé tolná a legkisebb fizetéseket.

A szlovák munkaügyi minisztérium jövőre a jelenlegi 480 euróról 520 euróra (166 ezer forint) akarja emelni a minimálbért - írta a pozsonyi Új Szó. A szociális partnerek még elemzik a javaslatot, a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) azonban már jelezte, hogy az ennél nagyobb emelést fog szorgalmazni.

 

A KOZ 635 euróra (203 ezer forint) emelné a minimálbért. Az indoklás szerint jól fog teljesíteni az ország gazdasága, továbbá  áremelkedés várható, ami főleg az élelmiszereket fogja érinteni. A javasolt összeg a 2019-es feltételezett nemzetgazdasági átlagkereset 60 százaléka lenne. Magyarországon a minimálbér idén 138 ezer forint, amit a szakszervezetek 10-12 százalékkal növelnének 2019-ben.

Lengyelországban bruttó 2220 zlotys (166 ezer forint) minimálbért javasol a kormány jövőre, ami lényegében megegyezik a munkaadók javaslatával - derült ki a gazeta.pl cikkéből. Az egyik legnagyobb és legrégibb szakszervezet, az OPZZ ultimátumot is adott a miniszterelnöknek: vagy tovább tárgyalnak a minimálbér emeléséről, vagy tüntetések lesznek. Azt akarják, hogy a minimálbér ne legyen kevesebb, mint 2383 zloty (180 ezer forint), azaz az átlagbér 50 százaléka.

A szlovákiai munkaadók ugyanakkor olyan mechanizmus bevezetése mellett érvelnek, amely előre megszabott kritériumok teljesítéséhez kötné a minimálbér emelését. Emellett fontosnak tartják, hogy minimálbér témája politikamentes legyen, hogy ne legyen egyes politikusok és szakszervezeti tagok olcsó populizmusának eszköze.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Mozgással az éhezés ellen

2018. február 27. 07:51
Amikor a mozgás és egy jó ügy találkozik, abból csak jó dolog sülhet ki, ráadásul most sok korgó gyomor is jól lakhat. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a Mozdulj az Élelmiszerbankért adománygyűjtő kampányhoz Nagyköveteket keres, akik segítenek a kitűzött kampánycél, 600 000 Ft összegyűjtésében. Ez az összeg lehetővé teszi, hogy az Élelmiszerbank annyi élelmiszert mentsen meg, amiből 10 000 élelmiszercsomagot tud összeállítani a nélkülözők részére.

Tisztul a kép az Agrárminisztérium feladatairól

2018. május 25. 06:28
Az új kormány beiktatása után a Magyar Közlönyben megjelent az egyes tárcák – így az Agrárminisztérium –, illetve vezetőinek feladat- és hatásköreit felsoroló rendelet. Közben a héten kinevezték a tárca szakterületeiért felelős államtitkárokat is