KAP: jön a rideg marhatartás?

2017. november 02. 07:53
Jelentősen átalakul a KAP rendszere a Bruxinfo által megszerzett tervezet szerint – tájékoztat a hvg.hu.

Szinte biztos, hogy az európai gazdák kevesebb támogatáshoz jutnak 2020 után – legalábbis ha a tagországok rábólintanak az Európai Bizottság javaslatára, amely a Bruxinfo birtokába került. A javaslatcsomagot a tervek szerint november 29-én közli majd a brüsszeli testület. Ebben kategorikusan elutasítják azt, hogy a közvetlen kifizetéseket a tagországok kiegészítsék, vagyis a jövőben is az uniós kasszából kaphatnák a támogatást.

Ezt azzal indokolják, hogy veszélybe sodorná egy ilyen lépés a belső piac működését, mivel egyes gazdák versenyelőnybe kerülhetnének azzal, hogy magasabb támogatást kapnak a többieknél. A cél pedig épp az ellenkezője, hogy tovább csökkenjenek a tagállamok közötti különbségek a jelenleg átlagosan a gazdálkodók jövedelmének 46 százalékát kitevő támogatásnál.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden maradna a régiben: a bizottság kötelező felső határt szabna az egyes gazdaságok számára folyósítható kifizetéseknél. Ez 60 és 100 euró között lenne.

A kis gazdaságok ezen túl is számíthatnának támogatásra, ahogy támogatnák azokat is, akiknek ez a megélhetésük – írja a szakportál.

Lesz még egy fontos változás: ha pénzt nem is adhatnak a tagországok, de azt meghatározhatják, hogy a támogatás mire járhat. Az EU csak a fő paramétereket határozná meg, például a támogatás alapkövetelményeit. Az azonban várható, hogy a jelenlegi zöldítési szabályok legalábbis megváltoznak.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!

2017. december 11. 08:36
Az Iskolakertekért Alapítvány – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével – meghirdeti az iskolakerti talajok ingyenes bevizsgálásának 2018. évi tavaszi körét. A pályázati projektben az Iskolakert-hálózat tagintézményei vehetnek részt, annak érdekében, hogy az iskolakerti termesztés biztonsága felől időben megbizonyosodhassanak.

37 milliárd jutott eddig fiatal gazdák beruházásaira

2018. április 03. 07:16
2018. februárban, a budapesti Fiatal Gazda Konferencián mutatta be a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA „Az ügy, ami összeköt - Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért” címet viselő anyagát. A javaslat csomag teljes terjedelmében elérhető az agrya.hu weboldalon. 2018. március 28-án sajtóbeszélgetés keretében tekintették át a vidékfejlesztési támogatásokhoz és a finanszírozáshoz kapcsolódó ügyeket.