Kávéáradat Európába

2024. május 23. 15:27
Az importőrök próbálnak felkészülni az uniós szabályok szigorítására.
A kávéimportőrök fokozták a szállítások ütemét az utóbbi időben, hogy elkerüljék a december utáni problémákat, amikor az Európai Unió erdőirtásmentes termékekről szóló rendelete hatályba lép – közölte a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) május 22.-én, szerdán.
Kávéáradat Európába
Az importőrök próbálnak felkészülni az uniós szabályok szigorítására.
A kávéimportőrök fokozták a szállítások ütemét az utóbbi időben, hogy elkerüljék a december utáni problémákat, amikor az Európai Unió erdőirtásmentes termékekről szóló rendelete hatályba lép – közölte a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szerdán.
 
Vanusia Nogueira, az ICO ügyvezető igazgatója szerint a termelő országok kávékészletei csökkennek, mivel az importőrök sietnek, hogy a kávébabot az európai országokba küldjék az új jogszabály életbe lépése előtt, amely megtiltja az kiirtott erdők helyén termesztett mezőgazdasági termékek bejutását.
 
„Az importőrök felgyorsítják a szállításokat, mert vannak olyan kérdések a törvénnyel kapcsolatban, amelyekre az európaiak még nem válaszoltak. És ki tudja, hogy lesznek-e még meglepetések?”– mondta Nogueira a Reuters tudósítása szerint a brazíliai Santosban megrendezett 2024. évi Nemzetközi Kávészemináriumon.
 
Az Európai Unió a kávé legnagyobb piaca a világon, miközben a kávébabot trópusi országokban termesztik.
 
Nogueira elmondta, arra számítanak, hogy az EU egy bizonyos időszakra mentességet ad a megfelelés alól, amíg a termelő országok és a kereskedők készen állnak az új jogszabályokkal való együttműködésre, de ez nem biztos.
Elmondta, hogy az olyan országok, mint Brazília, Kolumbia és Costa Rica, jobban felkészültek az új jogszabály betartására, az afrikai országok kistermelői azonban nagyobb nehézségekkel szembesülnek.
 
Korábban ez egyik legnagyobb globális cég is megkongatta a vészharangot. A többek között a Douwe Egberts és Jacobs márkákról ismert JDE Peet’s szerint a globális kávéipar nem áll készen arra, hogy megfeleljen az EU új szabályainak.
 
agrotrend.hu / Világgazdaság

Kapcsolódó cikkek

Jelentősen visszaesett a burgonyatermesztés Hargita megyében

2023. június 28. 15:12
Egyre kevesebb kistermelő foglalkozik burgonyatermesztéssel Hargita megyében, így jelentősen visszaesett a burgonyaföldek területe - közölte Ronfeld Zsolt, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.
Az igazgató a burgonyatermesztéséről híres székelyföldi megye prefektúrájának testületi ülésén az Agerpres beszámolója szerint elmondta: idén mindössze 6500 hektár burgonyaföldet tartanak nyilván a megyében, míg tíz éve ennek több mint kétszerese, 14-15 ezer hektár volt.

Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

2023. augusztus 02. 16:10
Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.
 
2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.