Kedvező lehetőséget kapnak az agrárvállalkozások

2019. május 15. 07:56
Kedvező lehetőséget kapnak az agrárvállalkozások: állami támogatással igénybe vehető lízingfinanszírozással korszerűsíthetik a gépparkjukat egy április végén megjelent rendelet alapján.

A jogszabály a feltételeknek megfelelő agrárvállalkozásoknak új gépek, például traktorok beszerzésére kötött lízingkonstrukcióhoz biztosít támogatást, amely a kamattartalom 50 százalékáig terjedhet. „Kedvező, hogy a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix programjában elérhető konstrukciókra is vonatkozik a támogatás. Fontos feltétel, hogy az év végéig megkötött lízingszerződésekhez igényelhető a kamattámogatás” – emelte ki Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

aratás naplementében

Kép: SXC

A lízingcégek arra számítanak, hogy sok agrárvállalkozás éppen az állami támogatás miatt él majd a finanszírozás lehetőségével, és az új gépek segítségével a korábbinál hatékonyabb, versenyképesebb cégekké válhatnak.

Szintet léphetnek a kkv-k az új hitel segítségével
Főként új gépek és berendezések beszerzésére vennék igénybe a kkv-vezetők a megújult Növekedési Hitelprogramot (NHP), amely januárban indult el NHP Fix néven – derült ki a Budapest Bank kutatásából.

A támogatás élénkülést hozhat a mezőgazdasági gépek finanszírozásában, amely egyébként a magyar lízingpiacon belül évek óta az egyik legstabilabb szegmens.  2018-ban az agrárgépek beszerzésére 82 milliárd forintot helyeztek ki a tagvállalatok.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárkamara: kárt okoz a Lidl a hazai dinnyetermelőknek

2019. augusztus 08. 15:10
A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A NAK szerint a kiskereskedelmi lánc ezzel bedöntheti a magyar dinnyetermelést és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.

A régió közös fellépése szükséges az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához

2019. július 10. 08:48
A következő hét év uniós agrárköltségvetését nem szabad csökkenteni, minimum szinten kell tartani, akár az egyes országok hozzájárulásának emelésével is - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Bábolnán, ahol első ízben rendezték meg a Közép-európai Agrárkamarák találkozóját, hat ország részvételével.