Kedvező változások sorát hozza a kormány csomagja az agráriumnak

2020. április 14. 07:52
A koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslataival összhangban több jogszabály is megjelent, amelyek kedvezően érintik a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Ezek értelmében újabb ágazatokra terjednek ki az adózási könnyítések, változtak a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos, a foglalkoztatásra vonatkozó, valamint a testületi ülésekre alkalmazandó egyes szabályok, továbbá kedvezőbbé váltak az Agrár Széchenyi Kártya feltételei – közölte a NAK.

Több jogszabály is megjelent az április 7-én bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések alapján, melyek érintik a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásokat:

  • További veszélyeztetett ágazatok lesznek jogosultak adó- és járulékkedvezményekre a koronavírus negatív hatásainak mérséklése érdekében: dísznövénykertészek, vágottvirág-termesztők és -kereskedők, vadgazdálkodók, pálinka-, kisüzemi sörfőzők, szőlőbortermelők, szőlőtermesztők.
  • Változnak továbbá a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos szabályok is, az ügyfelek érdekében több határidő kedvezően módosul, valamint lehetővé válik az ügyfélkapcsolat nélküli ügyintézés.  
  • Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel szabályai is változtak, legfeljebb kétszázmillió forintra emelve a szerződéses összeget, amihez csekély összegű támogatás vehető igénybe a kamatra, kezelési költségre, valamint a kezességi díjra és költségekre.
  • Megjelent továbbá a csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretében történő támogatásáról szóló jogszabály is. Azon csökkentett munkaidős foglalkoztatás esetén, ahol a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a hetven százalékát meg nem haladó részmunkaidő kerül alkalmazásra, a kieső munkaidőre járó rész hetven százalékának megfelelő támogatásra lehet jogosult a munkavállaló. Ezen intézkedés célja a foglalkoztatás további fenntartása a veszélyhelyzet ideje alatt is.
  • Szintén változtak a különböző testületi ülésekre vonatkozó szabályok. Ezek lényege, hogy a különböző működési formák esetében az egyes döntések meghozatalának határidejét vagy meghosszabbítja a jogszabály, vagy lehetővé teszi, hogy alacsonyabb szintű fórum hozza meg a döntést, azzal, hogy utólag azt jóvá kell hagynia a legfőbb szervnek. Emellett belső szabály hiányában is lehetővé teszi az írásbeli vagy elektronikus úton történő döntéshozatalt.   

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a NAK és az Agrárminisztérium összehangolt javaslatai mentén a mai napon megszületett egyes jogszabályokat, azok érdemi segítséget jelenthetnek a válság által leginkább érintett ágazatokban. Az egyes intézkedések részletei a köztestület a portálján (www.nak.hu) kerülnek közzétételre.

A kamarai tagságtól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, azokra a továbbiakban is számít a NAK: mind az erre a célra létrehozott forródrótos telefonszámon (+36 1 803 62 33), mind a megyei agrárkoordinációs munkacsoportokon keresztül (a megyei igazgatóságok elérhetőségei a NAK portálján, itt érhetőek el).

portfolio.hu

 

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200411/kedvezo-valtozasok-sorat-hozza-a-kormany-csomagja-az-agrariumnak-425528

 

Kapcsolódó cikkek

Agrár-és élelmiszeripari innovációk finanszírozása uniós pályázati forrásokból

2019. november 27. 08:03
Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: jelenleg is fut a Horizont 2020 keretprogram, 2021-től pedig megemelt költségvetéssel Horizont Európa néven indul az újabb hétéves pályázati ciklus. Kiemelt cél, hogy ezeket a közvetlenül pályázható uniós forrásokat a hazai pályázók az eddiginél hatékonyabban használják ki - hangzott el a témában szervezett sajtó-háttérbeszélgetésen.

A korábbit felülmúlóan teszi próbára a magyar gazdák erejét és állhatatosságát

2022. augusztus 19. 08:17
Az idei év minden korábbit felülmúlóan teszi próbára a magyar gazdák erejét és állhatatosságát, de egységre van szükség a magyar agráriumban – mondta Nagy István agrárminiszter a 31. Farmer-Expon Debrecenben.