Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom

2023. augusztus 15. 15:34
Meglepő hírről számolt be a freshplaza.de hírportál, miszerint jelenleg az európai piacra kerülő bazsalikomnak mintegy 80%-a Kenyából származik. Hűtött légi szállítással fél napon belül ér a termék az öreg kontinensre.
 
Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom
Bár drágábban, de Izraelből is érkeznek bazsalikomszállítmányok, valamint Marokkóból is, de az utóbbi országban termesztett bazsalikom minősége gyengébb.
Az európai piacot a nyári időszakban meghatározó olasz bazsalikom idei szezonja nem indult megfelelően, mert a március közepi, április eleji vetési időszakban nagyon esős volt az időjárás, a magok nagy része tönkrement a talajban, a termelőknek újra kellett vetniük.
Bazsalikom, a fűszerek királya | Diéta és Fitnesz
Júniusban, a betakarítás kezdetén derűlátóak voltak a nagy kereslet és az értékesítési ár láttán, július elejétől azonban a hőség miatt nem jól fejlődnek a növények, ezért az európai kínálat nagyon korlátozott.
 
Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

2023. március 20. 10:27
Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.
A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.
 

Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

2023. augusztus 02. 16:10
Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.
 
2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.