Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom

2023. augusztus 15. 15:34
Meglepő hírről számolt be a freshplaza.de hírportál, miszerint jelenleg az európai piacra kerülő bazsalikomnak mintegy 80%-a Kenyából származik. Hűtött légi szállítással fél napon belül ér a termék az öreg kontinensre.
 
Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom
Bár drágábban, de Izraelből is érkeznek bazsalikomszállítmányok, valamint Marokkóból is, de az utóbbi országban termesztett bazsalikom minősége gyengébb.
Az európai piacot a nyári időszakban meghatározó olasz bazsalikom idei szezonja nem indult megfelelően, mert a március közepi, április eleji vetési időszakban nagyon esős volt az időjárás, a magok nagy része tönkrement a talajban, a termelőknek újra kellett vetniük.
Bazsalikom, a fűszerek királya | Diéta és Fitnesz
Júniusban, a betakarítás kezdetén derűlátóak voltak a nagy kereslet és az értékesítési ár láttán, július elejétől azonban a hőség miatt nem jól fejlődnek a növények, ezért az európai kínálat nagyon korlátozott.
 
Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

2023. augusztus 02. 16:10
Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.
 
2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.

Cukorgyári szappanopera Romániában

2023. október 27. 14:25
A cukorgyárak romániai helyzete híven tükrözi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetét az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokban.
 
A cukorgyárak romániai helyzete híven tükrözi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetét az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokban.