Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom

2023. augusztus 15. 15:34
Meglepő hírről számolt be a freshplaza.de hírportál, miszerint jelenleg az európai piacra kerülő bazsalikomnak mintegy 80%-a Kenyából származik. Hűtött légi szállítással fél napon belül ér a termék az öreg kontinensre.
 
Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom
Bár drágábban, de Izraelből is érkeznek bazsalikomszállítmányok, valamint Marokkóból is, de az utóbbi országban termesztett bazsalikom minősége gyengébb.
Az európai piacot a nyári időszakban meghatározó olasz bazsalikom idei szezonja nem indult megfelelően, mert a március közepi, április eleji vetési időszakban nagyon esős volt az időjárás, a magok nagy része tönkrement a talajban, a termelőknek újra kellett vetniük.
Bazsalikom, a fűszerek királya | Diéta és Fitnesz
Júniusban, a betakarítás kezdetén derűlátóak voltak a nagy kereslet és az értékesítési ár láttán, július elejétől azonban a hőség miatt nem jól fejlődnek a növények, ezért az európai kínálat nagyon korlátozott.
 
Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

Változatosabb bélflóra a baromfiknál

2023. július 19. 12:42
A Poultry Science című tudományos barmofitenyésztési szaklap nemrég publikálta egy kutatás eredményeit, amiben hagyományos technológiával, de antibiotikum nélkül tartott brojlercsirkék bélmikroba-populációjának a változását követte nyomon egy amerikai kutatócsoport.

Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.