Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom

2023. augusztus 15. 15:34
Meglepő hírről számolt be a freshplaza.de hírportál, miszerint jelenleg az európai piacra kerülő bazsalikomnak mintegy 80%-a Kenyából származik. Hűtött légi szállítással fél napon belül ér a termék az öreg kontinensre.
 
Kenyából érkezik a legtöbb bazsalikom
Bár drágábban, de Izraelből is érkeznek bazsalikomszállítmányok, valamint Marokkóból is, de az utóbbi országban termesztett bazsalikom minősége gyengébb.
Az európai piacot a nyári időszakban meghatározó olasz bazsalikom idei szezonja nem indult megfelelően, mert a március közepi, április eleji vetési időszakban nagyon esős volt az időjárás, a magok nagy része tönkrement a talajban, a termelőknek újra kellett vetniük.
Bazsalikom, a fűszerek királya | Diéta és Fitnesz
Júniusban, a betakarítás kezdetén derűlátóak voltak a nagy kereslet és az értékesítési ár láttán, július elejétől azonban a hőség miatt nem jól fejlődnek a növények, ezért az európai kínálat nagyon korlátozott.
 
Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

Erre a határidőre mindenki figyeljen, aki gyümölcsoltványokkal foglalkozik!

2023. január 31. 12:42
A gyümölcs szaporítóanyag-előállítókra és -forgalmazókra egyaránt vonatkozik a szabályozás.
 
Az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak a tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák

2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
 
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.