Képességek szaktudás nélkül

2019. augusztus 08. 14:48
Összegyűjtöttünk 9 képességet - természetesen a teljesség igénye nélkül - , melyek nem igényelnek sem szaktudást sem iskolai végzettséget, de roppant hasznos, ha rendelkezünk velük
1) pontosság

Kétféle pontosság létezik a munkahelyen: pontosan érkezni a munkahelyre, valamint betartani az összes határidőt. Természetesen előfordulhatnak körülmények, melyek meggátolják a pontosságot, de akkor vagyunk a legkorrektebbek, ha erről a tudomásszerzés pillanatában tájékoztatjuk az érintetteket, hogy ne érje őket váratlanul a pontatlanság, legyen szó a késésről, vagy a határidők be nem tartásáról.       

2) etikusság

Bár minden munkahely más és más, vannak bizonyos normák, melyek nem függenek attól, hogy hol dolgozunk, vagyis mindenhol érvényesek. Ilyen a jóhiszemű és tisztes munkavégzés, az együttműködési és a tájékoztatási kötelezettség, vagy a titoktartási kötelezettség.

3) erőfeszítés

Ahhoz, hogy eredményesen végezzük a munkánkat, erőfeszítéseket kell tennünk. Nem elég megcsinálni valamit, törekednünk kell arra, hogy ez jó is legyen.

 

4) energia

A pozitív energia és az energetikusság megkönnyíti a munkavégzést. S hogy mindezt mi segíti elő? A teljesség igénye nélkül például: az egészséges táplálkozás, a mozgás, a rend, a rendszeresség, a kommunikáció, az apró célok, és nem utolsó sorban a mosoly.

 

5) szenvedély

A szenvedély az a dolog, ami természetes módon energiával töltenek fel, izgalomba hoz és motivál. Ahhoz, hogy ez a munkavégzésben is megjelenhessen, szerencsésebb, ha olyan munkát végzünk, amit valóban szeretünk. Arra azonban mindig figyelnünk kell, hogy a szenvedély ne csapjon át munkamániába. Meg kell találnunk a munkahelyen kívül is azokat a tevékenységeket, melyeket szenvedéllyel tudunk csinálni, hogy megfelelő egyensúlyban legyen az életünk. 

6) felkészültség

Az emberek észreveszik a felkészültséget, és ennek hiányát is. Készüljünk fel minden találkozóra, értekezletre, ismerjük meg az embereket, a résztvevőket és a körülményeket. Emellett illik tisztában lenni a szakterületünk és az adott téma aktuális trendjeivel is, így biztosíthatjuk a versenyképességet.

7) tanulási hajlam

Jó pap holtig tanul – tartja a mondás. Hiába van több éves szakmai tapasztalatunk egy adott munkakörrel kapcsolatosan, minden munkáltatónál más és más az elvégzendő feladatok köre, melyekhez alkalmazkodnunk kell. A cégeknek sok esetben saját szabályokat és előírásokat hoznak, melyeket meg kell tanulnunk a gördülékeny munkavégzés érdekében. A céges képzések pedig olyan pluszt adnak, ami a munkavégzést segíti, és a megtanultak akár más területeken is alkalmazhatóak. Ha nem tehernek, hanem lehetőségnek tekintjük a tanulást, eredményesebbek leszünk.

8) hozzáállás

Alázatosság, példamutatás, szorgalom, felelősségvállalás. Páratlan erények, melyek pozitív színben tüntetnek fel minket, ha rendelkezünk velük. Előre visz, és hosszú távon sikeressé válunk tőlük. Az is egyfajta hozzáállás, ha nem állunk hozzá sehogy valamihez.

9) odafigyelés

Önmagunkra, a környezetünkre, és egymásra. Tényleg csodákra képes. :)

Kapcsolódó cikkek

Őstermelői igazolványok: 10 nap múlva lejár a határidő

2016. március 11. 08:14
Már csak 10 napig, 2016. március 20-ig lehet kérelmezni a hatályát vesztett őstermelői igazolvány helyett új, 2016. január 1-től hatályos igazolvány kiváltását, illetve a még hatályos igazolványok 2016. január 1. napjára visszamenőleges érvényesítését.

Lagom, a svéd boldogságrecept: hogyan legyen pont elég jó

2019. július 15. 08:30
Viccesen szokás a lélek IKEA-bútorának is nevezni.