Kertbarátok metszették a gyümölcsfákat

2024. március 12. 15:43
Nagy érdeklődés kísérte a Szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör a 47. ünnepi szőlő és gyümölcsfák metszési bemutatóját. A rendezvényt március 9.-én, szombaton délelőtt tartották a szekszárdi református templom kertjében, a Kálvin téren.
Kertbarátok metszették a gyümölcsfákat
Az ünnepi köszöntő alkalmával a kertbarát kör női tagjait egy szál rózsával köszöntötte Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke. Ezt követően dr. Kaszó Gyula református lelkész, a rendezvény házigazdája bemutatta a kiváló kertet, ahol ezután szőlő és gyümölcs metszési bemutatót tartottak. A szőlő metszését ifj. Márkvárt János, a gyümölcsfák metszést pedig Kulcsár László, a kertbarát kör tagja mutatta be, illetve mindketten értékelték az elmúlt év ezzel kapcsolatos viszontagságait is.
Szőlőt és gyümölcsfákat metszettek a kertbarátok - Hírnavigátor
A jó hangulatú bemutatón a kertbarát kör nyertes borait kóstolhatták meg a megjelentek a felszolgált pogácsa mellé.
 
A következő összejövetelre április 12-én, pénteken a Babits Mihály Kulturális Központban tartják, amikor Dicenty Dezső születésének 145-éves évfordulóján ünnepi megemlékezésére kerül sor. A következő rendezvényen tudományos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, majd ezt követően Dicenty Dezső emléktábláját koszorúzzák meg – hívta fel a tagság figyelmét Ferenc Vilmos.
 
Negyvenhét éve alakultak
A Szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör 1977-ben alakult. Ferenc Vilmos ebben az évben tért vissza  pincemesterként – egy kis kitérő után – Szekszárdra.
 
– Azt mondták, itt egy fiatal mérnök, vegye a kezébe a szervezést, készítsen programokat. Ennek immár 47 éve, és a Dicenty Dezső Kertbarátkör ma is rendkívül népszerű. Úgy gondolom, ebben szerepet játszik az, hogy a mai napig rengeteg programot szervezünk, amelyeket a tagság igényel, például közös borünnepeket, borversenyeket, metszési bemutatókat. Sok civil szervezet azért hal el, mert nincs, ami összetartsa a tagságát, nincsenek jó közös programjaik – nyilatkozta korábban Ferenc Vilmos.
 
forrás: agrotrend.hu / teol.hu

Kapcsolódó cikkek

Hogyan segíti a szajkó az erdőmegújítási munkát?

2024. március 19. 16:10
A cél a a főváros erdeinek ökológiai értéknövelése.
 
A hazai erdők folyamatosan megújulnak, amiben nagy szerepük van a madarainknak is - írta meg a Greendex.

EZER SZÁLLAL KÖTŐDIK EGYMÁSHOZ A NÉMET ÉS A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG

2023. február 14. 12:23
Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partner Magyarországnak az agrárterületen is - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Julia Gross német nagykövet asszonyt.
 
A tárcavezető kiemelte, nagyon fontos és komoly gazdasági együttműködés jött létre hazánk és Németország között, amit szeretnénk tovább fejleszteni. A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2022-ben rekordforgalmat ért el mind az agrárexport, mind a Németországból származó termékek behozatala. Hazánk számára kiemelten fontos, hogy Németország milyen irányba tart.