Kerti munkák, amiket érdemes elvégezni ősszel

2019. szeptember 17. 12:10
A kerti munka kiváló alkalom arra, hogy az ember szabad levegőn legyen és mozogjon. Egészen a novemberi hidegekig nem is kell ezekről az elfoglaltságokról lemondani.
Kerti munkák, amiket érdemes elvégezni ősszel

Itt van az ősz. Bár még melegek a nappalok, de már egyre rövidülnek. Megállíthatatlanul közeledik a hideg évszak. Addig azonban még, amíg a természet aludni tér, számos dolog van, amit a kertekben érdemes elvégezni.

Ültetési és átültetési munkák

Ősszel el lehet kezdeni az átültetéseket. A talaj elegendő nedvességtartalommal rendelkezik a rendszeres esőzések miatt. A talaj még elég meleg a nyár után, így a növényeknek még van elegendő idejük ahhoz, hogy új helyzetükbe szokjanak és új gyökereket képezzenek.

Új növényeket is lehet ültetni. A zöldségeket kétféleképpen ültethetjük. Az egyik esetben kora ősszel ültetjük el a magokat, amik aztán még télig kikelnek, és áttelelnek. Így ültetjük például a fokhagymát, sóskát, kelkáposztát.

A másik eset az, mikor novemberben, az első fagyokat megelőzve ültetjük el a magokat. Ebben az esetben a magok a földben telelnek át. Így ültethetünk petrezselymet, sárgarépát, vöröshagymát, zöldborsót többek között. Arra érdemes figyelni, hogy az ültetéskor ne menjen a hőmérséklet +5 C fok fölé, mert ha hamarabb vetjük, akkor a  magvak  kicsíráznak, és később a nagyobb hidegekben elfagynak.

iStock Jöhetnek a virághagymák

A virághagymákat ősszel is el lehet ültetni, hogy virágai tavasszal a megfelelő időben bújhassanak ki a talajból.  A jácint, tulipán, nárcisz, írisz hagymáit ősszel, a talajmenti fagyok beállta előtt érdemes elültetni. A virághagymát háromszor mélyebb gödörbe tegyük, mint amilyen nagy a hagyma, temessük be majd jól öntözzük meg.

Ültessünk ősszel pompázó virágos növényeket

Bizony ebben a kora őszi időszakban sem kell még lemondanunk a virágpompáról. Vannak ilyenkor nyíló virágok, amiket még érdemes elültetni. Lampionvirág, dália, árvácska, krizantém, napfényvirág, varjúháj, díszkáposzta – csak néhány virág azok közül, amikkel ilyenkor is díszíthetjük a kertet.

iStock Kertrendezés, metszés, fűnyírás

Bár nem a legszórakoztatóbb kerti munka, mindenképp érdemes egy kertrendezést is beiktatni az ősz folyamán. Ilyenkor az elszáradt növényeket összeszedhetjük, gereblyézhetünk, ágyásokat igazíthatunk és a metszést is megejthetjük azoknál a növényeknél, amelyeknél ebben az időszakban megengedett.

Fordítsunk időt a pázsitra is

A nedves, alacsony hőmérséklet és a kevés napfény természetesen befolyással van a gyepre is. Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal üde legyen a fű a kertünkben, azért ilyenkor ősszel tennünk kell bizonyos lépéseket. Szedjük össze a lehullott faleveleket, hogy ne fogják el a napfényt, mert azoktól csak száraz, barna lesz a fű. Novemberben még egy utolsó fűnyírás, majd trágyázzunk. Érdemes figyelni arra, hogy a használt trágya alacsony nitrogén, de magas káliumtartalmú legyen.

Amikor az idő végképp hűvösre fordul a fagyérzékeny növényeket be kell takarni, a cserepes növényeket beltérbe kell hordani, a kerti szerszámokat is el lehet pakolni, vízteleníteni kell a csapokat, öntözőberendezéseket, hogy a víz ne okozzon fagykárokat.

A kerti munka kiváló alkalom arra, hogy az ember szabad levegőn legyen és mozogjon. Egészen a novemberi hidegekig nem is kell ezekről az elfoglaltságokról lemondani. Akkor kicsit megpihenhetünk, ám nem kell sokat várni, s a tavasz első sugaraival máris mehetünk újra, és örömünket lelhetjük a kertben, a kerti munkákban.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyszerűsített foglalkoztatott kismama szülés utáni pénzbeli ellátásai

2020. február 10. 08:59
Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozókra speciális szabályok vonatkoznak, ezért érdemes megvizsgálni, mi történik akkor, ha ezen keretek között munkát vállaló nő várandós lesz, milyen pénzbeli ellátásokra lesz jogosult.

Friss bírósági ítélet

2022. április 06. 08:14
Ha a munkaviszony megszüntetése az egyenlő bánásmód elvébe ütközött, a sérelemdíj iránti igény megalapozott