Két jó példa arra, hogy az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét

2024. április 29. 15:08
Új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár.
 
Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelkedő élelmiszeripari fejlesztéseket adott át, melynek során a Juice Products Zrt. kiskőrösi üzemét, valamint a TOLNATEJ tolna vármegyei Tejipari Zrt. szekszárdi üzemében megvalósult beruházásokat tekintette meg.
Két jó példa arra, hogy az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét
A Juice Products Zrt.-nél nagyobb hatékonyságú, high-tech automatizált és robotizált élelmiszeripari gépsorok beszerzésére fordították a tmogatást – fotó: Font Sándor/Facebook
 
A figyelemre méltó fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország kormánya jelentősen hozzájárul az élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.
Greenjoy
A közlemény szerint a családi tulajdonú Juice Products Zrt. (Kiskőrös) fő tevékenysége gyümölcslevek és gyümölcsvelők gyártása. A vállalat az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) keretében közel 500 millió forint összegű támogatásban részesült, amelyet többek között nagyobb hatékonyságú, high-tech automatizált és robotizált élelmiszeripari gépsorok beszerzésére fordítottak.
 
A Juice Products Zrt. helyi alapanyagokat vásárol, ezzel is támogatva a területen élő kis- és középvállalkozásokat, gazdákat, őstermelőket.
Index - Belföld - A mai naptól Fábián Gergely felel az iparpolitikáért
Fábián Gergely államtitkár
 
Fábián Gergely államtitkár Font Sándor országgyűlési képviselővel és Domonyi Lászlóval, Kiskőrös város polgármesterével közösen tekintette meg az új gépsorokat, elismeréssel adóztak a kiváló termékeknek és lenyűgöző fejlesztéseknek – írták.
 
==============================================================
 
A 100 százalékban magyar tulajdonú TOLNATEJ Zrt.   (Szekszárd) Magyarország legnagyobb félkeménysajt gyártó társasága, amelynek gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza. A vállalkozás a technológia és a Mesterséges Intelligencia alapú fejlesztéseknek köszönhetően az első szakaszban 30 százalékkal, majd a második fejlesztési szakaszban 50 százalékkal tudja növelni termelékenységét a foglalkoztatotti létszám növelése nélkül – áll a közleményben.
 
Több mint három milliárdos fejlesztés a Tolnatej Zrt.-nél | AGROKÉP
 
Úgy folytatták, hogy az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) keretében elnyert támogatásból sok régen várt fejlesztés elérhetővé vált a TOLNATEJ Zrt. számára. A közel 1,4 milliárd forintnyi támogatási összeget többek között ultrahangos sajtdaraboló, mélyhúzó csomagoló, vákuum csomagoló és pasztőröző berendezések beszerzésére fordították, ezenkívül egy 5 méter magas, a logisztikát jelentősen megkönnyítő raklapáthordó híd is kiépítésre került, ezzel is növelve versenyképességüket a hazai piacon – írja az MTI.
 
Az államtitkárt a látogatáson Berlinger Attila, a Fidesz-KDNP szekszárdi polgármester jelöltje, továbbá Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere is elkísérte – tették hozzá.
Berlinger Attila - Babits Mihály Kulturális Központ Szekszárd, igazgató
Berlinger Attila, a Fidesz-KDNP szekszárdi polgármester jelöltje
 
Az NGM szerint Fábián Gergely látogatása során hangsúlyozta: "az élelmiszeripari fejlesztések különösen fontosak a vidéki területeken, segítségükkel, a nemzetgazdaság szempontjából jelentős változásokat érhetünk el. A fejlesztések közvetlenül hozzájárulnak a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez és a térség gazdasági fellendüléshez, ami összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott versenyképességi stratégiával. Az élelmiszeripar a vidéki gazdaság egyik fő pillére, így a fejlesztések segítik a helyi vállalkozások versenyképességének növelését és a gazdasági diverzifikációt".
TEOL - Egy szívműtéttel súlyosbított év után a választási év előtt áll
Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere
 
Kifejtették, hogy az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) kiemelt szerepet játszik az élelmiszeripar technológiai fejlesztésében. A januárban meghirdetett program keretében országszerte 76 projekt nyert el fejlesztési támogatást, összességében 33 milliárd forint értékben.
Monumentális vállalkozás és még nagyobb fejlesztések: A Tolnatej Zrt.  története - Mandiner
A kiemelkedő pályázatok nemcsak a vállalkozásokat és a foglalkoztatás növekedését segítik, hanem hozzájárulnak az országos gazdasági növekedéshez és a vidéki régiók fejlődéséhez is, ezzel jobb lehetőségeket és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen – áll a tárca közleményében.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Jó évük lehet idén a hazai csemegekukorica termelőknek

2023. július 14. 11:35
Átlagon felüli termésben bíznak a hazai csemegekukorica termelők. Bár a betakarítás csak július második felében kezdődik, a növények állapota a főbb termesztőkörzetekben ígéretesnek mondható. A feldolgozók előtt számos kihívás áll, a növekvő költségek mellett a kínai konkurencia is gondot okozhat.
 

Mégsem a „Lidl a legolcsóbb élelmiszerlánc” ?

2023. július 10. 13:31
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.-vel szemben, mert a cég a reklámkampányaiban vélhetően megtévesztő módon állította, hogy a „Lidl a legolcsóbb élelmiszerlánc” – közölte a GVH.