Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben
2023. november 06. 15:47
A Dutch Berries, Hollandia egyik legnagyobb üvegházi szamacótermesztő üzeme ismét bővíti felületét, ezúttal 4,5 hektárral.
Az előző nagy beruházásuk során, 2017-ben 20 hektár új üvegházat építettek, és több lépésben betelepítették az asszimilációs világítást a hozzá tartozó sötét szövetből készült úgynevezett Slip-In rendszerű energiaernyőkkel.
![Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben](static/content/articles/9000/9458.jpg?170282996188185)
A legújabb házban szintén ezt a technológiát alkalmazzák.
Az Európa egyik legkedveltebb fajtájaként ismert Elsantát termesztik a jó íze, hússzilárdsága és a hosszú eltarthatósága miatt. Évente kétszer szüretelnek.
![](https://www.dutch-berries.com/wp-content/uploads/2019/04/aardbei1.jpg)
Az augusztusi ültetésből októbertől decemberig 5 kilogramm szamócát szednek négyzetméterenként. A téli nyugalmi időszak után február végétől elkezdenek fűteni és áprilistól júniusig tart a második szedés, amikor az őszi termés kétszeresét takarítják be. Elsősorban a holland piacot látják el szamócával, de Norvégiába, Németországba, Nagy-Britanniába, Dániába és Svédországba is szállítanak, Európán kívül pedig Japánban találkozhatnak a vásárlók a bogyós gyümölcseikkel.
Biológiai növényvédelmet folytatnak. A szamóca termesztéséhez szükséges szén-dioxidot, hőt és elektromos áramot egyebek között gázüzemű kombinált hő- és villamosenergia-termelő egységből (CPH) nyerik. A nyári hűtést a 2020-ban beüzemelt 1400 napelemükre alapozzák, amelyek 450 000 kWh-t szolgáltatnak évente.
Forrás: Kertészet és Szőlészet/groentennieuws.nl;www.dutch-berries.com
Kapcsolódó cikkek
Interaktív élmények és agrárkultúra a debreceni Campus Fesztiválon
2024. július 25. 14:58
Az Agrárminisztérium standja egy fesztiválon különleges és fontos szerepet tölt be, hiszen számos olyan célja és funkciója van, amelyek hozzájárulnak a látogatók tájékoztatásához, az agrárszektor népszerűsítéséhez, és a megbízható minőségű, magyar élelmiszerek, így az élelmiszeripar értékeinek bemutatásához - jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga a fesztivál területén felállított stand megnyitóján.
Kampány indult a fenntartható európai bor, paradicsom és a juh- és kecskesajt fogyasztásának népszerűsítésére
2022. december 16. 11:25
A bor, a juh- és kecskesajt és a paradicsom meghatározzák az európai embereket, nem pusztán a velük kapcsolatban kialakult fogyasztási szokások, hanem a teljes előállítási folyamatuk miatt is.