Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben

2023. november 06. 15:47
A Dutch Berries, Hollandia egyik legnagyobb üvegházi szamacótermesztő üzeme ismét bővíti felületét, ezúttal 4,5 hektárral.
 
Az előző nagy beruházásuk során, 2017-ben 20 hektár új üvegházat építettek, és több lépésben betelepítették az asszimilációs világítást a hozzá tartozó sötét szövetből készült úgynevezett Slip-In rendszerű energiaernyőkkel.
Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben
A legújabb házban szintén ezt a technológiát alkalmazzák.
Üvegház, növényházi beruházás ::
Az Európa egyik legkedveltebb fajtájaként ismert Elsantát termesztik a jó íze, hússzilárdsága és a hosszú eltarthatósága miatt. Évente kétszer szüretelnek.
Az augusztusi ültetésből októbertől decemberig 5 kilogramm szamócát szednek négyzetméterenként. A téli nyugalmi időszak után február végétől elkezdenek fűteni és áprilistól júniusig tart a második szedés, amikor az őszi termés kétszeresét takarítják be. Elsősorban a holland piacot látják el szamócával, de Norvégiába, Németországba, Nagy-Britanniába, Dániába és Svédországba is szállítanak, Európán kívül pedig Japánban találkozhatnak a vásárlók a bogyós gyümölcseikkel.
 
Biológiai növényvédelmet folytatnak. A szamóca termesztéséhez szükséges szén-dioxidot, hőt és elektromos áramot egyebek között gázüzemű kombinált hő- és villamosenergia-termelő egységből (CPH) nyerik. A nyári hűtést a 2020-ban beüzemelt 1400 napelemükre alapozzák, amelyek 450 000 kWh-t szolgáltatnak évente.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/groentennieuws.nl;www.dutch-berries.com

Kapcsolódó cikkek

Drága lesz a húsvét legfontosabb fogása

2024. február 20. 16:02
Növekedtek a feldolgozók költségei.
 
Nem csak a csokoládé, de a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben – derül ki a penzcentrum.hu cikkéből, amelyben szakértőket kérdeztek meg a közeledő ünneppel kapcsolatban.
 

Biodiverzitás egy tanyán

2023. szeptember 04. 16:01
A sokféleség szépségét nyitott szemmel járva tudjuk megpillantani. Ezért meglátogattam egy tanyát Jászboldogházán, ahol Hegyesi József és felesége, Sipos Erika él a kislányukkal, Lucával.
Nemcsak egy egyszerű tanyát kell elképzelni, hanem egy olyan paradicsomot, amit a biodiverzitásra alapozva őshonos növény- és állatfajokkal népesítettek be.