Kevesebb diótermés lett a vártnál. Egész Európában csökkentek a számok.

2023. november 13. 15:55
Az egész országban kevesebb lett a termés, mint arra számítani lehetett.
 
Magyarországon és az Európai Unióban is kevesebb diótermés lett a vártnál. Franciaországban például az aszály miatt esett vissza a termés mennyisége, de Romániában, Olaszországban és Spanyolországban sem emelkedtek a számok. Ennek okaként az import várhatóan 11 százalékkal, nagyjából 300 ezer tonnára emelkedik majd meg, főleg a fellendülő kereslet miatt.
 
Kevesebb diótermés lett a vártnál. Egész Európában csökkentek a számok.
Ukrajnában sem jobb a helyzet
A szomszédos országban tavaly még 85 ezer tonnát sikerült betakarítani, addig idén csupán 80 ezer tonnás termésre számítanak. Ennek ellenére a világ egyik legjelentősebb importőrénél szerencsére nem csökkentek a számok. A várhatóan 115 ezer tonnás behozatallal kalkulál Törökország tavaly még "csak" 67 ezer, idén már 70 ezer tonnás mennyiséggel számol.
 
Mi a helyzet itthon?
Tolna megyében nagyjából 240 hektáron művelnek diót - írta meg a Teol. Hozzátették, hogy a nagyobb ültetvényeket főleg árutermelés gyanánt művelik. Ezek termését csak akkor lehet haszonnal értékesíteni vagy exportálni, ha az megfelelő az előírt minőségi elvásárolnak. A probléma, hogy a diógát károsító betegségek ellen nagyon nehéz védekezni. Egy szekszárdi agrárszakmérnök szerint ennek kulcsa, hogy sikerül időben felismerni a betegségeket.
 
Idén biztosan kevesebb dióra számíthatunk, mint a korábbi években, ami azt fogja jelenteni, hogy a termelők növelni fogják az áraikat. A magas ár ellenére is sokan inkább a hazait vásárolják, hiszen az biztos forrásból származik. A dió magas zsírtartalmát 85 százalékban a "hasznos" zsírok, tehát a telítetlen zsírsavak teszik ki, ami nemcsak a szívnek, hanem a koleszterinnek is jót tesz. Emellett csökkenti az inzulinrezisztenciát, cukorbetegek számára is kiváló zsírforrás.
 
A dió emellett rengeteg Omega3-at tartalmaz, amivel hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. A magyarok sajnos kevés halat fogyasztanak, így főleg a dió az, amivel ezt az ásványi anyagot könnyebben be tudjuk vinni. A magas antioxidáns-tartalma miatt akár még a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.
 
Lassan jön a karácsony, így már most látszik, hogy emelkedik a dió kereslete. A lakosság nagy része szereti előre megvásárolni ezt az alapanyagot, hogy ne az ünnepi időszak előtt kelljen rohangálni érte a boltokban, ahol sajnos sokszor kétes eredetű terméket vehetünk le a polcokról.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb hazai termékek állnak uniós oltalom alatt

2023. szeptember 13. 14:24
Az Európai Bizottság három újabb magyar agrártermék elnevezését jegyezte be, amelyek a Borzag pálinka, a Sárréti kökénypálinka és a Szabolcsi alma. Ezzel 85-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma. Ezzel 32 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 15, ugyancsak magyar pálinka elnevezése védett az EU területén.

Cukorgyári szappanopera Romániában

2023. október 27. 14:25
A cukorgyárak romániai helyzete híven tükrözi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetét az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokban.
 
A cukorgyárak romániai helyzete híven tükrözi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetét az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokban.