Kevesebb diótermés lett a vártnál. Egész Európában csökkentek a számok.
2023. november 13. 15:55
Az egész országban kevesebb lett a termés, mint arra számítani lehetett.
Magyarországon és az Európai Unióban is kevesebb diótermés lett a vártnál. Franciaországban például az aszály miatt esett vissza a termés mennyisége, de Romániában, Olaszországban és Spanyolországban sem emelkedtek a számok. Ennek okaként az import várhatóan 11 százalékkal, nagyjából 300 ezer tonnára emelkedik majd meg, főleg a fellendülő kereslet miatt.
Ukrajnában sem jobb a helyzet
A szomszédos országban tavaly még 85 ezer tonnát sikerült betakarítani, addig idén csupán 80 ezer tonnás termésre számítanak. Ennek ellenére a világ egyik legjelentősebb importőrénél szerencsére nem csökkentek a számok. A várhatóan 115 ezer tonnás behozatallal kalkulál Törökország tavaly még "csak" 67 ezer, idén már 70 ezer tonnás mennyiséggel számol.
Mi a helyzet itthon?
Tolna megyében nagyjából 240 hektáron művelnek diót - írta meg a Teol. Hozzátették, hogy a nagyobb ültetvényeket főleg árutermelés gyanánt művelik. Ezek termését csak akkor lehet haszonnal értékesíteni vagy exportálni, ha az megfelelő az előírt minőségi elvásárolnak. A probléma, hogy a diógát károsító betegségek ellen nagyon nehéz védekezni. Egy szekszárdi agrárszakmérnök szerint ennek kulcsa, hogy sikerül időben felismerni a betegségeket.
Idén biztosan kevesebb dióra számíthatunk, mint a korábbi években, ami azt fogja jelenteni, hogy a termelők növelni fogják az áraikat. A magas ár ellenére is sokan inkább a hazait vásárolják, hiszen az biztos forrásból származik. A dió magas zsírtartalmát 85 százalékban a "hasznos" zsírok, tehát a telítetlen zsírsavak teszik ki, ami nemcsak a szívnek, hanem a koleszterinnek is jót tesz. Emellett csökkenti az inzulinrezisztenciát, cukorbetegek számára is kiváló zsírforrás.
A dió emellett rengeteg Omega3-at tartalmaz, amivel hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. A magyarok sajnos kevés halat fogyasztanak, így főleg a dió az, amivel ezt az ásványi anyagot könnyebben be tudjuk vinni. A magas antioxidáns-tartalma miatt akár még a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.
Lassan jön a karácsony, így már most látszik, hogy emelkedik a dió kereslete. A lakosság nagy része szereti előre megvásárolni ezt az alapanyagot, hogy ne az ünnepi időszak előtt kelljen rohangálni érte a boltokban, ahol sajnos sokszor kétes eredetű terméket vehetünk le a polcokról.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Édes, tápláló és egészséges: a batáta
2023. szeptember 26. 13:54
Lassan elkezdődik a batáta betakarítása, tárológyökereit a legkönnyebb akkor kiszedni, amikor az első erősebb talajmenti fagy elviszi az erősen kapaszkodó lombozatot.
Az édesburgonya egyre kedveltebb, ma már nemcsak a fogyókúrázók, vagy a reformétrend hívei fogyasztják szívesen, egyre több helyen bukkan fel a házikertekben is. A horvát-magyar határ közelében, a Somogy megyei Berzencén élő Kovács-családnak, különösen Kovács Jánosnak és fiának, Andrásnak jelentős szerepe van abban, hogy hazánkban elterjedt és mára nagy népszerűségre tett szert a batáta, más néven édesburgonya.
Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?
2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.

