Kevesebb diótermés lett a vártnál. Egész Európában csökkentek a számok.

2023. november 13. 15:55
Az egész országban kevesebb lett a termés, mint arra számítani lehetett.
 
Magyarországon és az Európai Unióban is kevesebb diótermés lett a vártnál. Franciaországban például az aszály miatt esett vissza a termés mennyisége, de Romániában, Olaszországban és Spanyolországban sem emelkedtek a számok. Ennek okaként az import várhatóan 11 százalékkal, nagyjából 300 ezer tonnára emelkedik majd meg, főleg a fellendülő kereslet miatt.
 
Kevesebb diótermés lett a vártnál. Egész Európában csökkentek a számok.
Ukrajnában sem jobb a helyzet
A szomszédos országban tavaly még 85 ezer tonnát sikerült betakarítani, addig idén csupán 80 ezer tonnás termésre számítanak. Ennek ellenére a világ egyik legjelentősebb importőrénél szerencsére nem csökkentek a számok. A várhatóan 115 ezer tonnás behozatallal kalkulál Törökország tavaly még "csak" 67 ezer, idén már 70 ezer tonnás mennyiséggel számol.
 
Mi a helyzet itthon?
Tolna megyében nagyjából 240 hektáron művelnek diót - írta meg a Teol. Hozzátették, hogy a nagyobb ültetvényeket főleg árutermelés gyanánt művelik. Ezek termését csak akkor lehet haszonnal értékesíteni vagy exportálni, ha az megfelelő az előírt minőségi elvásárolnak. A probléma, hogy a diógát károsító betegségek ellen nagyon nehéz védekezni. Egy szekszárdi agrárszakmérnök szerint ennek kulcsa, hogy sikerül időben felismerni a betegségeket.
 
Idén biztosan kevesebb dióra számíthatunk, mint a korábbi években, ami azt fogja jelenteni, hogy a termelők növelni fogják az áraikat. A magas ár ellenére is sokan inkább a hazait vásárolják, hiszen az biztos forrásból származik. A dió magas zsírtartalmát 85 százalékban a "hasznos" zsírok, tehát a telítetlen zsírsavak teszik ki, ami nemcsak a szívnek, hanem a koleszterinnek is jót tesz. Emellett csökkenti az inzulinrezisztenciát, cukorbetegek számára is kiváló zsírforrás.
 
A dió emellett rengeteg Omega3-at tartalmaz, amivel hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. A magyarok sajnos kevés halat fogyasztanak, így főleg a dió az, amivel ezt az ásványi anyagot könnyebben be tudjuk vinni. A magas antioxidáns-tartalma miatt akár még a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.
 
Lassan jön a karácsony, így már most látszik, hogy emelkedik a dió kereslete. A lakosság nagy része szereti előre megvásárolni ezt az alapanyagot, hogy ne az ünnepi időszak előtt kelljen rohangálni érte a boltokban, ahol sajnos sokszor kétes eredetű terméket vehetünk le a polcokról.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyiptomi burgonya enyhítheti az európai áruhiányt

2023. június 05. 12:08
A minősége mindenben megfelel az európai szabványoknak, illetve követelményeknek.
 
Ebben az évben Európa burgonyatermése – az északi körzetek kedvezőtlen időjárása miatt – jóval kevesebb lett a sokévi átlagnál, ami több országban burgonyahiányhoz vezetett.
 
A hiány kialakulásához az is hozzájárult, hogy a legutóbbi néhány évben lényegesen megnövekedett a feldolgozott burgonyatermékek kereslete, illetve fogyasztása, így most több nagy feldolgozó üzem nagyobb mennyiségű alapanyaghiánnyal küszködik.

Rovar a rizsben! Lehet, hogy te is megvetted!

2023. április 13. 12:10
Nébih: rovarral szennyezett rizst hívott vissza a Spar.
 
Rovarszennyezettség miatt a Spar Magyarország kivonta a forgalomból az egy kilogrammos kiszerelésű, saját márkás hosszú szemű rizs termékét – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden a honlapján.