Kiábrándító hírek jöttek a learatott búzáról, Baranyában példátlanul sok a takarmány minőség

2023. július 18. 14:03
Lassan a végéhez közeledik az idei búzaaratás, ám sok helyen a termés mennyiségével és minőségével is gond van. Most Baranyából érkeztek csalódást keltő hírek.
Kiábrándító hírek jöttek a learatott búzáról, Baranyában példátlanul sok a takarmány minőség
A múlt héten már a felénél tartott az őszi búza betakarítása Magyarországon. Akkor általánosságban elmondható volt, hogy a hektáronkénti termésátlagok gyakran 5-6 tonna közé estek, és a felvásárlási ár is alacsony volt (62–65 ezer forint). Már az őszi árpa is okozott némi csalódást, mert a hozam kevesebb lett az előzetesen vártnál (Békésben 5,2 tonna/hektár, Baranyában 5,3 tonna/hektár).
 
Az őszi búza termőterülete az előző évekhez képest jelentősen növekedett, így idén 5,5 millió tonna körüli termés várható. Somogyi gazdák átlagos termésről számoltak be, akadt, akinél 6,5–7 tonna között alakult a hektáronkénti termésátlag, sokaknál azonban ennél egy tonnával kevesebb lett. Békésben a mezei pockok okoztak gondot az aratóknak.
 
Most pedig Baranyából érkezett rossz hír, az ottani betakarítás után ugyanis sokan úgy vélekednek, hogy nem jó az idei kenyérgabona minősége. Rittlinger József, a NAK baranyai elnöke a Hír TV-nek nyilatkozva mondta el, hogy az eső megakasztotta egy kicsit az aratást, nagyobb gond viszont, hogy a takarmány minőségű búza aránya a megyében elérheti a 80–90 százalékot, amire még nem volt példa Baranyában.
 
Pedig az ottani gazdák rekordtermés közeli eredményt vártak, ám az esők és a tavaszi hideg nem tettek jót a növényeknek. Kevés a jó, vagy akár csak közepes minőségű búza, mert több helyen 2-3 nóduszos állapotukban is fagyot kellett átvészelniük, és a mélyebb fekvésű területeken sok meg is fagyott. Érés előtt néhol viharok döntötték meg, a lefeküdt búza pedig szinte teljesen menthetetlen.
 
A sikértartalommal általában nincs gond, de a hektolitersúly gyakran nem éri el a kívánt értéket. A mondás szerint, ha a búzából kiveri az eső az embert, akkor jó kukoricatermés várható – ez most is igaznak tűnik, ugyanis a tavaszi vetésű kalászosoknak, napraforgónak viszont kedvező volt az idei időjárás.
 
A repcének ugyan harmadával csökkent a termőterülete Baranyában, a növényvédőszer-kivonások, illetve -drágulások miatt, de az első terméseredmények biztatóak, átlagban 2,5 tonna/hektáros a hozam.
 
forrás: agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Felavatták az ország legnagyobb teljesítményű biomassza-fűtőművét Kecskeméten

2023. október 30. 16:29
Új mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti TERMOSTAR Kft., és egyben a város távhőszolgáltatása. Október 27.-én hivatalosan is felavatták az új Biomassza Tüzelésű Fűtőművet, mely a jövőben nagyobb biztonságot nyújt a távfűtésben, 80 százalékkal csökkenti a gázfogyasztást és jelentős szén-dioxid-csökkentést tesz lehetővé.
 

Bajban az erdők, különösen a tölgyesek

2024. február 29. 17:25
Bajban vannak a magyar erdők, folytatódik az évek óta tendenciózusan tapasztalható állapotromlás. Ám ez sajnos, Európa-szerte jellemző...