Kiderült, mikor érzik a magyarok a legrosszabbul a bőrükben magukat

2019. május 10. 09:36
A legboldogtalanabb országok közé tartozunk

Az élettel való elégedettségünk Európában a sereghajtók között van, 50 felé vagyunk a legboldogtalanabbak, később a férfiak még kicsit „összekapják magukat” - olvasható a HVG-ben.

 A magyarok továbbra sem túl elégedettek a sorsuk alakulásával: az Eurostat által vizsgált 32 állam között Magyarország ebben az évtizedben már másodszor (2013 után 2016-ban) került a sereghajtók közé a népességnek az „élettel való általános elégedettsége” alapján

– derül ki a HVG e heti száma Ténytár rovatából.

Az emberek hangulata egy 0–10 közötti skálán 2013-ban 6,2-es volt, 2016 végére picit javult (6,41), de így is a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Az egykori szovjet érdekövezetbe kényszerített kilenc mai uniós állam közül a polgárok hétben elégedettebbek, mint a magyarok. Nemcsak Csehország, Szlovákia, Észtország és Litvánia áll jobban a szóban forgó toplistán Magyarországnál, hanem Lengyelország, sőt Lettország és Románia is.

Az élettel való elégedettség szerint a vizsgálatban részt vett 32 állam között jelentős különbség mutatkozik. Míg a skandináv országokban, továbbá Svájcban, Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban és Írországban többé-kevésbé megnyugtatónak tartják helyzetüket a helybéliek, Dél-Európában elég jelentős frusztráltság tapasztalható. A fiatalabb generációk összességében jobban ki vannak békülve a mindennapjaikkal, mint az idősebbek.

Ez a tendencia az életpálya egy bizonyos pontján azonban – legalábbis Magyarországon – érdekes módon nem érvényesül a férfiak esetében.

Az ő 65–74 éves korcsoportjuk, vagyis a fiatalabb nyugdíjasoknak is nevezett réteg, kifejezetten elégedettebb a hétköznapjaival, mint a nála egy évtizeddel ifjabb, talán már megfáradt, némiképp ki is égett korosztály. Ez a nyugdíjazás előtt álló, 55–64 esztendős csoport ráadásul nemcsak a közvetlenül utána következő, hanem a legidősebb (74 évesnél öregebb) korosztálynál is elégedetlenebbnek bizonyult a 2016. évi mikrocenzushoz kapcsolódó vizsgálatok során.

Forrás: HVG

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Balesetet szenvedett, nem dolgozhatott, kirúgás lett a vége

2019. június 03. 08:11
Vendéglátóipari cég dolgozója konyhai munkát végez, illetve ételt szállít ki. Baleset érte az otthonában, eltörte a kezét. Ennek ellenére dolgozni szeretett volna, amit szigorúan megtiltott neki a munkáltató. Ez nem tetszett a munkavállalónak, aki félti a megélhetését, ezért a közösségi oldalán elkezdte szidni a cég vezetőit, családtagjaikat és a kollégáit, a céget és annak ügyvezetőjét meg is nevezte a posztjában. Jelenleg keresőképtelen. Megalapozza ez a viselkedés a munkaviszonya azonnali hatályú felmondását? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Mészáros Lőrinc tovább terjeszkedik az agráriumban

2017. február 21. 08:37
Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonába került a muronyi Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. Mészáros Lőrinc a felcsúti Búzakalász 66 Kft.-n keresztül vált tulajdonosává a Békés megyei cégnek.