Kiegészítő támogatást fizet a kormány a gabona felvásárlási árához Lengyelországban

2023. május 12. 13:55
A lengyel alsóház megszavazta azokat a jogszabályi módosításokat, melyek alapján az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt hátrányos helyzetbe került gazdák állami támogatása megemelhető.
 
Üzemanyagköltségek támogatása és agrárvédelmi alap
Az egyik módosítás értelmében literenként 0,26 zlotyval (21,2 forint) 1,46 zlotyra (119 forint) emelnék azt az összeget, amelyet a gazdáknak visszatérítenek a dízelolaj utáni jövedéki adóból.
Kiegészítő támogatást fizet a kormány a gabona felvásárlási árához Lengyelországban
A lengyel kormány ezenkívül április végén az Európai Bizottság jóváhagyását kérte ahhoz, hogy a törvényes kedvezményen túl 0,54 zlotyval (44,3 forint) megemelhesse a dízelolaj literenkénti támogatását a mezőgazdasági termelők számára.
 
A képviselők megszavazták az agrárvédelmi alap létrehozásáról szóló törvényt is. Ebből fizetnének kárpótlást azoknak a gazdáknak, akik fizetésképtelenné vált vevőnek adták el termésüket. Az alapot az agártermékeket felvásárló nagyobb vállalatok adóiból hozzák létre.
 
Input anyagokra kedvezményes hitel, valamint hatósági engedélyezések egyszerűsítése
Más megszavazott jogszabályok értelmében a gazdák hiteleket vehetnek fel műtrágya és növényvédő szerek beszerzésére, és egyszerűsítik számukra a mezőgazdasági használatra szánt épületek, köztük silók létesítésének hatósági engedélyeztetését.
 
Az új előírások a lengyel kormány április végén elfogadott, több jogszabályból és rendeletből álló csomagjának részét képezik. Ennek értelmében többek között kiegészítő támogatást fizetnek a gabonafélék felvásárlási árához. A támogatás célja, hogy a gazdák kiürítsék raktáraikat a nyári betakarítás előtt.
 
Egyéb agrártermékek kapcsán érvényben maradt a lengyel importtilalom
Az Európai Bizottság április végén intézkedéseket fogadott el – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kezdeményezésére – az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós importjára vonatkozóan. Ennek értelmében június 5-ig visszaállítják az Ukrajnából beszállított búza, kukorica, repce- és napraforgómag importvámját az Ukrajnával szomszédos öt uniós tagországban. A termékek tranzitja viszont továbbra is lehetséges.
 
Lengyelországban az uniós korlátozások bevezetése után is érvényben maradt egy sor más ukrán agrártermékre, köztük a baromfira, tojásra és a tejtermékekre vonatkozó egyoldalú importtilalom.
 
forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Romániában folytatja terjeszkedését a Budapesti Értéktőzsde agrárcége

2023. június 19. 13:17
Kiterjedt kereskedelmi és gyártási hálózattal rendelkeznek.
 
Romániában folytatja terjeszkedését Magyarország legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője és piacvezető takarmánygyártója, az UBM Holding Nyrt. A cégcsoport romániai leányvállalata, az UBM Agri Trade SRL június 15-én egy összesen több, mint 104 ezer négyzetméter alapterületű, 30-50 ezer tonna mezőgazdasági termény raktározására alkalmas telepet vásárolt Budești városában.
 
Az akvizíció eredményeképpen az UBM Agri Trade SRL – amely az előző, 2022. június 30-án lezárt üzleti évben 261,02 millió román lej, azaz közel 20 milliárd forint árbevételt produkált –, még profitábilisabbá teheti a tevékenységét.

Több mint 7000 juhtartó részesül az európai uniós forrásból

2023. március 29. 11:10
Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca sajtóközleményében.