Kiegészítő támogatást fizet a kormány a gabona felvásárlási árához Lengyelországban

2023. május 12. 13:55
A lengyel alsóház megszavazta azokat a jogszabályi módosításokat, melyek alapján az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt hátrányos helyzetbe került gazdák állami támogatása megemelhető.
 
Üzemanyagköltségek támogatása és agrárvédelmi alap
Az egyik módosítás értelmében literenként 0,26 zlotyval (21,2 forint) 1,46 zlotyra (119 forint) emelnék azt az összeget, amelyet a gazdáknak visszatérítenek a dízelolaj utáni jövedéki adóból.
Kiegészítő támogatást fizet a kormány a gabona felvásárlási árához Lengyelországban
A lengyel kormány ezenkívül április végén az Európai Bizottság jóváhagyását kérte ahhoz, hogy a törvényes kedvezményen túl 0,54 zlotyval (44,3 forint) megemelhesse a dízelolaj literenkénti támogatását a mezőgazdasági termelők számára.
 
A képviselők megszavazták az agrárvédelmi alap létrehozásáról szóló törvényt is. Ebből fizetnének kárpótlást azoknak a gazdáknak, akik fizetésképtelenné vált vevőnek adták el termésüket. Az alapot az agártermékeket felvásárló nagyobb vállalatok adóiból hozzák létre.
 
Input anyagokra kedvezményes hitel, valamint hatósági engedélyezések egyszerűsítése
Más megszavazott jogszabályok értelmében a gazdák hiteleket vehetnek fel műtrágya és növényvédő szerek beszerzésére, és egyszerűsítik számukra a mezőgazdasági használatra szánt épületek, köztük silók létesítésének hatósági engedélyeztetését.
 
Az új előírások a lengyel kormány április végén elfogadott, több jogszabályból és rendeletből álló csomagjának részét képezik. Ennek értelmében többek között kiegészítő támogatást fizetnek a gabonafélék felvásárlási árához. A támogatás célja, hogy a gazdák kiürítsék raktáraikat a nyári betakarítás előtt.
 
Egyéb agrártermékek kapcsán érvényben maradt a lengyel importtilalom
Az Európai Bizottság április végén intézkedéseket fogadott el – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kezdeményezésére – az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós importjára vonatkozóan. Ennek értelmében június 5-ig visszaállítják az Ukrajnából beszállított búza, kukorica, repce- és napraforgómag importvámját az Ukrajnával szomszédos öt uniós tagországban. A termékek tranzitja viszont továbbra is lehetséges.
 
Lengyelországban az uniós korlátozások bevezetése után is érvényben maradt egy sor más ukrán agrártermékre, köztük a baromfira, tojásra és a tejtermékekre vonatkozó egyoldalú importtilalom.
 
forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Sok hiányosságot talált a Nébih

2023. augusztus 10. 16:12
A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés-sorozat során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők.
 
A július második felében országszerte vizsgált 185 egységnél 14 alkalommal szabtak ki bírságot, 1 létesítmény tevékenységét korlátozták és egy kirívó esetben 50 kg húst semmisítettek meg - olvasható a Nébih legfrissebb jelentésében.

Komposztálható a diófa levele?

2023. november 06. 13:55
Fontos az időtényező.
 
A diófalevelek hullásakor gyakran felmerül a kérdés, hogy komposztálhatók-e. Röviden: igen, de nem mindegy, hogy hogyan.