Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél
2022. december 01. 09:31
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók!

Az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.
Az ismert kockázat miatt kiemelten fontos minden érintett szereplő részéről a felelős vállalkozói magatartás. A toxinok jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése és a termékekben határérték alatti értéken való tartása érdekében. Ez a vállalkozások részéről rendszeres önellenőrző vizsgálatok elvégzésével valósítható meg, probléma, gyanú esetén pedig haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot. Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébih-et.
A tejelő teheneknek szánt takarmányok aflatoxin-szennyezettségének csökkentési lehetőségeiről hasznos tanácsok olvasható a Nébih tájékoztatójában:
Forrás:nebih.gov.hu
Kapcsolódó cikkek
Nagy változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lehet a boltokban a jövőben?
2023. február 22. 10:53
Változik a világ és vele együtt változnak a szokásaink, azon belül a táplálkozási szokásaink is. Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a „zöld” megoldások, így nagy népszerűségnek örvend a vegetáriánus vagy éppen vegán étrend. Ez pedig újabb és újabb piaci szegmenseket tár ki, például a laboratóriumban előállított húsok előtt is. Szingapúrban egyre elfogadottabb dolognak számít, ugyanakkor számos kérdőjel keringhet a „műhúsok” körül. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem is annyira etikus és fenntartható dologról beszélünk, mint amennyire elsőre gondolnánk.
Némi visszaesés után Európában újra fellendülőben van az ökopiac
2024. február 19. 15:58
Tizenöt európai ország számolt be arról, hogy termőterületének legalább 10%-án ökológiai termesztés folyik.
2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a “The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.