Kifizetések várhatóak a Vidékfejlesztési Programban

2018. november 27. 07:40
Az egyes, a 2016. és 2017. évi első éves be nem nyújtott kifizetési kérelmek kapcsán.

A Vidékfejlesztési Programban (VP) irányító hatósága közleményében tájékoztatja a kedvezményezetteket, hogy az Európai Bizottsággal történt egyeztetés alapján néhány megjelölt intézkedésekben a támogatói okirat kézhezvétele nélkül a 2016., illetve 2017. évi egységes kérelemben résztvevő azon kedvezményezetteknél nyilvánvaló hiba állapítható meg, akik a VP 2014-2020 programozási időszakában első alkalommal találkoztak a kifizetési kérelem benyújtásra vonatkozó specifikus elvárásokkal - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


fotó: 123rf

A hiba – kizárólag egyszeri – technikai megoldásának alapja, hogy a Magyar Államkincstár az első évre vonatkozó támogatási összeget a nyilvánvaló hiba megállapítását követően állapítja meg a kifizethető összeget.

Csak azon terület lehet a kifizetési kérelem alapja, amit a kedvezményezett az egységes kérelemben az adott évben rendelkezésre álló határidőig (2016-ban június 17-ig, 2017-ben június 9-ig) bejelentett.

Az állattartáshoz kapcsoló intézkedéseknél pedig vagy az egységes kérelemre vonatkozó határidőre bejelentett állategységen alapul a kifizetési kérelem, így ez esetben a vállalásokat elsődlegesen az egységes kérelemben bejelentett egyed figyelembe vételével kell vizsgálni, vagy az ENAR/TIR adatok képezik a kérelemadatokat.

Az IH iránymutatása alapján a Kincstár hozza létre a támogatói okirat hiányában be nem nyújtott kifizetési kérelmeket,

melyekről dönteni azonban csak a támogatói okirat hatályba lépését követően lehet. Az eredmények a kedvezményezett, vagy meghatalmazottja tárhelyére érkeznek.

Fentiekben a Vidékfejlesztési Program alábbi felhívásai az érintettek:

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Július végéig lehet jelentkezni Az Év Tanyája 2018 pályázati felhívásra

2018. május 04. 08:24
Célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a tanyán való lét- és gazdálkodási formát még vonzóbbá tegyük a XXI. század embere számára és ráirányítsuk a lakosság - ezen belül is elsősorban a fiatalok figyelmét – arra, hogy a tanyasi létforma választása valós alternatíva mai világunkban is - fogalmazott Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár egy tanyás témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Indulhat a vidékfejlesztési kifizetési dömping 2018-ban?

2017. december 04. 10:04
Eltérő vélemények fogalmazódtak meg a Vidékfejlesztési Program eddigi eredményeivel és jövőjével kapcsolatban a siófoki Agrárszektor konferencián. A pályázati kiírások többszöri módosítása, az új elbírálói rendszer felállása, valamint a 2018-as kifizetésekre vonatkozó várakozások egyaránt terítékre kerültek.