Kilátó lesz a lőtértoronyból

2021. január 19. 08:23
VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. konzorciumi partnerként vesz részt a Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig elnevezésű GINOP-os pályázatban.
Kilátó lesz a lőtértoronyból

A pályázat során több, az erdőgazdaság működési területét érintő fejlesztéssel együtt, a Nagyvázsony és Tótvázsony között található, egykori katonai figyelőtorony is felújításra kerül.

 

A 77. számú főút mellett található egykori lőtértornyot, feltehetően a német katonák építették, és repülőtéri irányítótoronyként használták. A háborút követően a figyelőtornyot, főként a szovjet, és feltehetően a magyar katonák is használták a toronytól északra található lőtéren zajló hadgyakorlatok megfigyelésére.

 

A mintegy 50 méter magas torony szerkezetileg jó állapotban van, azonban lépcsők, ablakok, és biztonságos védőkorlátok hiányában látogatásra alkalmatlan volt. A VERGA Zrt., a fenti pályázat keretében 2020. nyarán kezdte meg a felújítási munkálatokat. A kivitelezés a teljes tetőszerkezet felújításával kezdődött, majd megtörtént a külső, kistéglás homlokzati felületek teljes tisztítása, javítása.

A biztonságos látogatás érdekében új, fémszerkezetű lépcsőket, védőkorlátokat és biztonsági rácsokat is beépítenek. A torony állagának megóvása érdekében új ajtók, és ablakok is beszerelésre kerülnek, valamint a belső falfelületek javítása és meszelése is megtörténik.

A kivitelezés az időjárási körülményektől függően, várhatóan 2021 februárjában befejeződik, így a jövőben kilátóként funkcionáló torony, várhatóan tavasztól lesz látogatható. Szintén a pályázat keretében erdei bútorokat és tájékoztató táblákat is kihelyeznek, valamint a kilátó melletti területen rövidesen megépül egy körülbelül 70 négyzetméter alapterületű fedett pergola és egy, a biztonságos megközelítést szolgáló aszfaltozott bekötőút és parkoló is, melyek együtt komplex pihenőhelyként szolgálnak majd a kilátóba érkező látogatók számára - tájékoztatta lapunkat Zeitler Levente, a Verga Zrt. turisztikai, közjóléti és kommunikációs referense.

Forrás: VEOL / fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

EQ-Wood zárókonferencia

2021. április 15. 09:08
Az EQ-Wood létrehozott egy új koncepciót, ami olyan képzést biztosít, mely segít vállalkozásodnak versenyképessé válnia, anélkül, hogy jelentős változásokat kéne bevezetnie a cég mindennapjaiban.

Szakirányított erdőgazdálkodás vagy erdőkezelés?

2020. november 25. 09:33
Ez a kérdés a magánerdő tulajdonosai és a magán erdőgazdálkodásban közreműködő erdészeti szakirányító vállalkozások, sőt akár az erdő jogszerű használói részéről is felmerülhet. Annak érdekében, hogy a lehetőségek közötti választás során az érintettek megalapozott döntéseket hozhassanak, az alábbiakban igyekszünk röviden körüljárni a kérdéskört.