Kilátó lesz a lőtértoronyból

2021. január 19. 08:23
VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. konzorciumi partnerként vesz részt a Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig elnevezésű GINOP-os pályázatban.
Kilátó lesz a lőtértoronyból

A pályázat során több, az erdőgazdaság működési területét érintő fejlesztéssel együtt, a Nagyvázsony és Tótvázsony között található, egykori katonai figyelőtorony is felújításra kerül.

 

A 77. számú főút mellett található egykori lőtértornyot, feltehetően a német katonák építették, és repülőtéri irányítótoronyként használták. A háborút követően a figyelőtornyot, főként a szovjet, és feltehetően a magyar katonák is használták a toronytól északra található lőtéren zajló hadgyakorlatok megfigyelésére.

 

A mintegy 50 méter magas torony szerkezetileg jó állapotban van, azonban lépcsők, ablakok, és biztonságos védőkorlátok hiányában látogatásra alkalmatlan volt. A VERGA Zrt., a fenti pályázat keretében 2020. nyarán kezdte meg a felújítási munkálatokat. A kivitelezés a teljes tetőszerkezet felújításával kezdődött, majd megtörtént a külső, kistéglás homlokzati felületek teljes tisztítása, javítása.

A biztonságos látogatás érdekében új, fémszerkezetű lépcsőket, védőkorlátokat és biztonsági rácsokat is beépítenek. A torony állagának megóvása érdekében új ajtók, és ablakok is beszerelésre kerülnek, valamint a belső falfelületek javítása és meszelése is megtörténik.

A kivitelezés az időjárási körülményektől függően, várhatóan 2021 februárjában befejeződik, így a jövőben kilátóként funkcionáló torony, várhatóan tavasztól lesz látogatható. Szintén a pályázat keretében erdei bútorokat és tájékoztató táblákat is kihelyeznek, valamint a kilátó melletti területen rövidesen megépül egy körülbelül 70 négyzetméter alapterületű fedett pergola és egy, a biztonságos megközelítést szolgáló aszfaltozott bekötőút és parkoló is, melyek együtt komplex pihenőhelyként szolgálnak majd a kilátóba érkező látogatók számára - tájékoztatta lapunkat Zeitler Levente, a Verga Zrt. turisztikai, közjóléti és kommunikációs referense.

Forrás: VEOL / fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Alkotmánybírósághoz kerül az erdőtörvény

2019. január 30. 10:32
Alkotmányossági aggályok miatt az Alkotmánybírósághoz fordult Székely László ombudsman, mert álláspontja szerint az erdőgazdálkodói érdekekkel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat – tájékoztatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Hazánk tíz kevésbé ismert csodájával köszöntjük a Magyar Természet Napját

2020. május 22. 08:55
A három hazai legnagyobb civil szervezet – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország –  még 2014 decemberének közepén aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A célok között szerepelt a Magyar Természet Napjának megalapítása, mellyel a hazai természeti értékeink fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.