Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

2024. április 17. 14:27
Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.
 
Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés
Felkai Beáta Olga felidézte, hogy a trianoni döntés után Magyarország elveszítette erdőterületeinek nagy részét, de az elmúlt száz évben zajló fásítási programok révén mára sikerült az akkori fával borított területek nagyságát megduplázni.
Folytatódik a Településfásítási Program - Országfásítás
Az Agárminisztérium 2019-ben kezdeményezte, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős, fás terület. Az országfásítás egyik ága a településfásítás, amely 2020-ban indult el - emlékeztetett a helyettes államtitkár.
 
Kifejtette, hogy a program keretében a tízezer lakosúnál kisebb települések igényelhetnek 10-30 sorfát 13 fafajból, évente tízezer darab sorfát tudnak biztosítani. Idén a legaktívabb Somogy vármegye volt, ahol 48 település pályázott sikerrel, így közel ezer fa érkezik vagy már érkezett a vármegyébe.
Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés
Iharos 30 fát kapott, a település nevéből eredően korai és hegyi juhart ültethetnek el - jelezte a helyettes államtitkár.
 
Horváth Győző polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy még 2017-ben a valamikori magyar nemesi családok emlékére 36 fát ültettek el a néhai Inkey család - évtizedekkel ezelőtt lebontott - kastélyának hét és fél hektáros parkjában. Később a közmunkaprogram keretében is gyarapították az ősfás park faállományát, ahova most is kerül az új facsemetékből, de egy részük a település központjának további zöldítését szolgálja majd.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A Munkavédelem Nemzeti Politikája

2024. január 29. 18:52
Kihirdette a Kormány a 2024-2027 évi A Munkavédelem Nemzeti Politikájáról szóló határozatát (Magyar Közlöny 2024 évi 4. szám), amelyet korábban megküldött az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának is. Az oldal véleménye szerint a programból hiányoznak a stratégia tervezés alapvető elemei és a célok megvalósításának eszközrendszere.

Beleszületett, beleszeretett, és van hozzá tehetsége

2023. augusztus 15. 21:33
„Zsíros tejből lesz a jó vaj, nem is juhász, ki nem tolvaj” – idézi Szabó György karcagi juhosgazda a népi bölcsességet, aminek mélyebb értelme, hogy a juhászat ősidők óta olyan foglalkozás, amely során az ember sokszor magára, a saját találékonyságára van utalva. Az ő hitvallása inkább az, hogy ha az isten bárányt ad, legelőt is ad hozzá.