Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

2024. április 17. 14:27
Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.
 
Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés
Felkai Beáta Olga felidézte, hogy a trianoni döntés után Magyarország elveszítette erdőterületeinek nagy részét, de az elmúlt száz évben zajló fásítási programok révén mára sikerült az akkori fával borított területek nagyságát megduplázni.
Folytatódik a Településfásítási Program - Országfásítás
Az Agárminisztérium 2019-ben kezdeményezte, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős, fás terület. Az országfásítás egyik ága a településfásítás, amely 2020-ban indult el - emlékeztetett a helyettes államtitkár.
 
Kifejtette, hogy a program keretében a tízezer lakosúnál kisebb települések igényelhetnek 10-30 sorfát 13 fafajból, évente tízezer darab sorfát tudnak biztosítani. Idén a legaktívabb Somogy vármegye volt, ahol 48 település pályázott sikerrel, így közel ezer fa érkezik vagy már érkezett a vármegyébe.
Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés
Iharos 30 fát kapott, a település nevéből eredően korai és hegyi juhart ültethetnek el - jelezte a helyettes államtitkár.
 
Horváth Győző polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy még 2017-ben a valamikori magyar nemesi családok emlékére 36 fát ültettek el a néhai Inkey család - évtizedekkel ezelőtt lebontott - kastélyának hét és fél hektáros parkjában. Később a közmunkaprogram keretében is gyarapították az ősfás park faállományát, ahova most is kerül az új facsemetékből, de egy részük a település központjának további zöldítését szolgálja majd.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Máris átalakítják azt a hajdú-bihari próbaprogramot, amelyre az egész orvosi ügyeleti reformot alapozzák

2023. január 16. 13:11
A megye a pilotprogamban működtetett 24 ügyeleti pontjából az átalakítás után mindössze 10 olyan marad, ahol délután négytől este tízig lesz orvos. 
Átalakítják Hajdú-Biharban azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amire az országos rendszer újraszervezését alapozták volna – írja a Népszava.Szabad Zoltán, hajdú-bihari háziorvos, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a lappal közölte, január végéig meghosszabbították a OMSZ Hajdú-Bihar vármegyei próbaprogramját. Mint mondta, meglepte őt, hogy ebben a megyében is váltanak és megint új ügyeleti rendszert léptetnek majd életbe. 

Késnek a kormány által beígért béremelések. (MÁV, Volánbusz, Magyar Posta)

2023. január 11. 10:17
Mintegy kétszázezer, állami cégeknél dolgozó alkalmazott vár arra, hogy béreik legalább az inflációhoz mérten emelkedjenek. A MÁV, a Volánbusz, a Posta, és az állami vízszolgáltatók szakszervezetei igyekeznek minél előbb megállapodásra jutni, mert a bérrendezés hiánya tömegek felmondását eredményezheti.
 
Egyelőre annyit tudni, hogy a kormánynak szándékában áll tárgyalni a bérekről.