Kiöntött a Balaton a nagy vihar után, sok vendéglátó károsult

2024. április 02. 17:15
Balatonfüreden és Balatonkenesén is kiöntött a Balaton pénteken a déli órákban. Füreden sétányok, strandok és üzlethelyiségek is víz alá kerültek. Pénteken délben már homokzsákokkal, szivattyúkkal próbálták az értékeket menteni a tűzoltók. A mérések szerint 67 centi volt a billenés miatt a különbség a víz szintjében. 
Kiöntött a Balaton a nagy vihar után, sok vendéglátó károsult
Az erős szélben először a strand került víz alá, de a vihar folyamatosan nyomta a vizet a partra.
 
„Egyre jött befele. Reggelre feljött úgy, hogy átjött a csatornán és az ajtóban állt a víz. Utána a szél, ahogy nyomta befele a vizet és jött fel a talajvíz, a víz elöntötte az üzletet teljesen” – mondta Nagy István, egy borozó tulajdonosa.
 
A partközeli épületeket a tűzoltók segítségével próbálták menteni.
Kiöntött a Balaton - Economx.hu
„Kilépett a medréből Balatonkenesén és Balatonfüreden. Az utóbbi esetnél a helyi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. Szivattyúval, illetve homokzsákkal védekeztek az ellen, hogy a partközeli üzletekbe ne hatoljon be a víz” – ezt már Csondor Henrietta, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője mondta az ATV Híradó stábjának.
 
A parton még vízzel teli hatalmas tócsák és a kihordott nádtörmelék jelzi, hogy rengeteg víz öntötte el a területet. Még a sokat látott fürediek is azt mondták, hogy ilyen mennyiségű víz még nem volt az északi parton.
 
„Nem láttam még ilyet. szerintem kevesen lehetnek, akik észlelhettek ilyen érdekes és különleges jelenséget” – mondta Takács Miklós, a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület elnöke.
 
A parti üzletek tulajdonosai közül többen is éppen végeztek a felújítással. A szerencsésebbek megúszták egy alapos takarítással fertőtlenítéssel, míg másoknál a padló és a bútorok is tönkrementek.
 
forrás: Agrotrend.hu/ ATV 

Kapcsolódó cikkek

Még látható az Év Vadvirága

2023. július 11. 15:02
A lila virágú borzas lent májustól júliusig száraz sztyepréteken, irtásszéleken, száraz tölgyesekben, valamint homokpusztákon pillanthatjuk meg.

Inspiráló közösségi terekkel újítanák meg a Debreceni Egyetem természettudományi épületét

2023. január 06. 17:34
Korszerűsítenék a természettudományos képzés tereit a Debreceni Egyetemen. A felújítást két év alatt, hét szakaszban végeznék el. Az erről szóló ajánlati felhívást december végén jelentette meg az intézmény a Közbeszerzési Értesítőben.
 
A kiírás szerint az egyetem szándéka olyan új, esztétikus és modern terek létrehozása, ahol a legkorszerűbb technikai vívmányok alkalmazásával inspiráló közösségi, oktatási, munkaterületek alakulnak ki.