Kirándulók figyelem! Ellenek a vadak!

2020. június 11. 13:59
Ezekben a hetekben születnek az őzgidák, illetve a gímszarvas- és dámborjak, a szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, hogy a kisállatokhoz a legtöbb esetben nem ajánlott túl közel menni.
Kirándulók figyelem! Ellenek a vadak!

Az őzgidák és szarvasborjak április és július között születnek meg, nagy többségük május–júniusban. Mindenhol azt halljuk ilyenkor, hogy nem szabad megfogni a gidát, nem árva. Hiába a rengeteg felhívás, ennek ellenére az erdőjárás során sokan fotózkodnak a kisállatokkal, és meg is simogatják őket - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

Faragó Endre, a Komlói Mini ZOO tulajdonosa, vezetője elmondta, hogy a legfontosabb szabály, hogy ne avatkozzunk be a természet rendjébe, a táplálkozási láncba, a természet ugyanis tudja a dolgát. Így ha például zsákmányt ejtő rókát látunk az erdőben, ne ijesszük meg, ne akadályozzuk meg az élelemszerzésben. Ám ha már korábban hibás emberi beavatkozás történt, akkor azt embernek is kell rendbe hoznia.

– Az őzgidák, szarvasborjak kapcsán három esetet különböztethetünk meg. Ha fűben fekvő, csendben lévő gidát látunk, semmi esetre se fogjuk meg. Az anyja ugyanis bizonyára a környéken van, szándékosan fektette el a borjút, hogy ne hívja fel rá a ragadozók figyelmét – fogalmazott Faragó Endre.

Ám ha az út mentén síró gidát látunk, aki jön-megy, annak bizonyára előzménye van. Vagy az, hogy elpusztult az anyaállat, vagy már korábban valaki megsimogatta a kicsit, akit ezért elhagyott az anya, a borjú már biztosan éhes, fáradt. Ebben az esetben célszerű az emberi beavatkozás, a szakemberek értesítése.

fotó: pxhere.com

A harmadik eset az, amikor valamilyen munkálat során – kaszálás, aratás – bukkanunk a gidára, így eltűnik a takarása. Ilyenkor szabad prédává válik a ragadozók számára, így mentésre szorul.

Ha esetleg véletlenül meg is sebeztük a kicsit, akkor mindenképp szükséges az állatorvosi segítség.

A Komlói Mini ZOO vezetője ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb esetben a kisnyúlhoz, kisrókához sem szabad nyúlni. Csak abban az esetben, ha biztosak vagyunk benne, hogy a szülővel történt valami. A vaddisznó kicsinyét se közelítsük meg, mert a koca szinte sosem hagyja felügyelet nélkül apróságait, s pillanatok alatt ránk is támadhat.

agrotrend.hu / bama.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

2019. március 22. 07:41
Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Házi kedvencek illegális erdei temetője

2021. március 08. 08:56
A kisállatok elföldelése az erdőben szabálytalan és tiltott, erre hívják fel a figyelmet a Miskolc melletti Csanyik-völgyben is.