Kirándulók figyelem! Ellenek a vadak!

2020. június 11. 13:59
Ezekben a hetekben születnek az őzgidák, illetve a gímszarvas- és dámborjak, a szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, hogy a kisállatokhoz a legtöbb esetben nem ajánlott túl közel menni.
Kirándulók figyelem! Ellenek a vadak!

Az őzgidák és szarvasborjak április és július között születnek meg, nagy többségük május–júniusban. Mindenhol azt halljuk ilyenkor, hogy nem szabad megfogni a gidát, nem árva. Hiába a rengeteg felhívás, ennek ellenére az erdőjárás során sokan fotózkodnak a kisállatokkal, és meg is simogatják őket - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

Faragó Endre, a Komlói Mini ZOO tulajdonosa, vezetője elmondta, hogy a legfontosabb szabály, hogy ne avatkozzunk be a természet rendjébe, a táplálkozási láncba, a természet ugyanis tudja a dolgát. Így ha például zsákmányt ejtő rókát látunk az erdőben, ne ijesszük meg, ne akadályozzuk meg az élelemszerzésben. Ám ha már korábban hibás emberi beavatkozás történt, akkor azt embernek is kell rendbe hoznia.

– Az őzgidák, szarvasborjak kapcsán három esetet különböztethetünk meg. Ha fűben fekvő, csendben lévő gidát látunk, semmi esetre se fogjuk meg. Az anyja ugyanis bizonyára a környéken van, szándékosan fektette el a borjút, hogy ne hívja fel rá a ragadozók figyelmét – fogalmazott Faragó Endre.

Ám ha az út mentén síró gidát látunk, aki jön-megy, annak bizonyára előzménye van. Vagy az, hogy elpusztult az anyaállat, vagy már korábban valaki megsimogatta a kicsit, akit ezért elhagyott az anya, a borjú már biztosan éhes, fáradt. Ebben az esetben célszerű az emberi beavatkozás, a szakemberek értesítése.

fotó: pxhere.com

A harmadik eset az, amikor valamilyen munkálat során – kaszálás, aratás – bukkanunk a gidára, így eltűnik a takarása. Ilyenkor szabad prédává válik a ragadozók számára, így mentésre szorul.

Ha esetleg véletlenül meg is sebeztük a kicsit, akkor mindenképp szükséges az állatorvosi segítség.

A Komlói Mini ZOO vezetője ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb esetben a kisnyúlhoz, kisrókához sem szabad nyúlni. Csak abban az esetben, ha biztosak vagyunk benne, hogy a szülővel történt valami. A vaddisznó kicsinyét se közelítsük meg, mert a koca szinte sosem hagyja felügyelet nélkül apróságait, s pillanatok alatt ránk is támadhat.

agrotrend.hu / bama.hu

Kapcsolódó cikkek

Hazánk tíz kevésbé ismert csodájával köszöntjük a Magyar Természet Napját

2020. május 22. 08:55
A három hazai legnagyobb civil szervezet – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország –  még 2014 decemberének közepén aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A célok között szerepelt a Magyar Természet Napjának megalapítása, mellyel a hazai természeti értékeink fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

A 2020-as év természeti értékei

2020. január 20. 09:57
Hazánk természeti értékei vitathatatlanok, megbecsülést érdemlők. Természetvédő csoportok és szakemberek immár több éves hagyományt követve, minden évben megválasztják az év faját több kategóriában. Ennek célja a figyelem felkeltése az adott faj iránt, akkor is, ha fokozottan védett, és akkor is, ha kevésbé ismert fajról van szó.