Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

2023. március 20. 10:27
Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.
A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.
 
Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele
Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott:
 
"a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani".
Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.
A kiskunsági préselt malacarc lett Magyarország étele
A felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában tálalják az ételeket a Magyarország étele 2023 szakácsversenyen
 
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít - mondta.
 
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.
 
Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta:
 
"a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni".
A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.
 
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek.
Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.
 
A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.
 
A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is "Befordúltam a konyhára" címmel, erre több mint 800 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Erre a határidőre mindenki figyeljen, aki gyümölcsoltványokkal foglalkozik!

2023. január 31. 12:42
A gyümölcs szaporítóanyag-előállítókra és -forgalmazókra egyaránt vonatkozik a szabályozás.
 
Az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak a tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az Év pálinkás bonbonját is keresik a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon

2023. március 07. 16:07
Először hirdetik meg az Év pálinkás bonbonja versenyt, amelyet a 23. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként tartanak meg - közölték a szervezők az MTI-vel.
Mint közleményükben írták, a verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládéműhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket előállító vendéglátóhelyek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása, közös megmérettetése.