Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka
2024. április 17. 15:18
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2024. május 6-7-én biointenzív kertészeti gazdálkodás témában gyakorlat alapú műhelymunkát tart, amelyre várja az érdeklődő gazdálkodók jelentkezését. A másfél napos eseménynek Nógrád vármegye, Terény ad otthont.
A biointenzív kertészet, vagy angol nevén – amelyet általában világszerte használnak – a „market garden” a gyümölcsök, zöldségek viszonylag kisüzemi termesztését jelenti. Azon termelők, akik ezt a gazdálkodási szemléletet és módot választják, többnyire közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek.
A biointenzív kertészet a helyi termesztési időszak alatt széles választékot és folyamatos friss terményt biztosít a fogyasztók számára. Az ilyen kertészet jellemzője, hogy sokféle növényt és fajtát termesztenek, továbbá több kézi munkát alkalmaznak, mint a nagyüzemű, konvencionális gazdaságban. A kis volumenű termeléshez olyan értékesítési csatornák társulnak, mint például a gazdaságon belüli standok, termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdasági előfizetések, éttermek és termelői boltok.

Magosvölgyi Ökológiai Gazdaság
A műhelymunka keretében Jean-Martin Fortier, a biointenzív gazdálkodás egyik legelismertebb képviselője tart képzést, osztja meg tapasztalatait és mutatja be módszereit.
/image%2F0928869%2F20240202%2Fob_002914_jmf2.jpg)
Az esemény célja, hogy a résztvevők a műhelymunka zárultával tisztában legyenek azon faktorokkal, összetevőkkel, amelyek alkalmazásával sikeressé, nyereségessé tehető egy biokertészet.
Az eseményt angol nyelven tartják, helyszíne pedig a terényi Magosvölgy Ökológiai Gazdaság lesz.
Részletes program és regisztráció: itt
forrás: agrotrend.hu / NAK
Kapcsolódó cikkek
Biotermelés: miért a külföldiek eszik meg a magyar árut?
2024. október 15. 16:04
Habár nagy terveket szőtt az EU a biogazdálkodás térnyerésével kapcsolatban, az álmok sajnos, egyelőre nem válnak valóra.
Paprika: ez a bő termés titka
2023. június 26. 13:07
A magyar konyha fontos növénye a paprika. Amerikai kedvencünk a törődést és a kellő mennyiségű trágyázást bőséges terméssel hálálja meg.
Most már mindenhol kellően meggyökeresedtek a májusi fagyosszentek után kiültetett paprikatövek, elkezdhetjük növényeinket "hizlalni". Ahhoz, hogy erős gyökereket és a nagy számú terméshez szükséges jelentős lombozatot fejlesszenek, a szezonban folyamatos energiaellátásra van szükségük. Ezt már most elkezdhetjük, pontosabban el kellett volna kezdeni ősszel, a szervestrágya kijuttatásával, amit most csak folytatunk. A növények tápanyagéhsége csak fokozódik, amikor elkezdenek virágozni és termést növeszteni. Ezért bizony, oda kell figyelni rájuk.

