Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka

2024. április 17. 15:18
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2024. május 6-7-én biointenzív kertészeti gazdálkodás témában gyakorlat alapú műhelymunkát tart, amelyre várja az érdeklődő gazdálkodók jelentkezését. A másfél napos eseménynek Nógrád vármegye, Terény ad otthont.
Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka
A biointenzív kertészet, vagy angol nevén – amelyet általában világszerte használnak – a „market garden” a gyümölcsök, zöldségek viszonylag kisüzemi termesztését jelenti. Azon termelők, akik ezt a gazdálkodási szemléletet és módot választják, többnyire közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek.
 
A biointenzív kertészet a helyi termesztési időszak alatt széles választékot és folyamatos friss terményt biztosít a fogyasztók számára. Az ilyen kertészet jellemzője, hogy sokféle növényt és fajtát termesztenek, továbbá több kézi munkát alkalmaznak, mint a nagyüzemű, konvencionális gazdaságban. A kis volumenű termeléshez olyan értékesítési csatornák társulnak, mint például a gazdaságon belüli standok, termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdasági előfizetések, éttermek és termelői boltok.
Rólunk – Magosvölgy Ökológiai Gazdaság
Magosvölgyi Ökológiai Gazdaság
 
A műhelymunka keretében Jean-Martin Fortier, a biointenzív gazdálkodás egyik legelismertebb képviselője tart képzést, osztja meg tapasztalatait és mutatja be módszereit.
Rendez vous avec Jean Martin Fortier, spécialiste du Maraîchage Bio, le 28  février à Paris - Grelinette et Cassolettes
Az esemény célja, hogy a résztvevők a műhelymunka zárultával tisztában legyenek azon faktorokkal, összetevőkkel, amelyek alkalmazásával sikeressé, nyereségessé tehető egy biokertészet.
 
Az eseményt angol nyelven tartják, helyszíne pedig a terényi Magosvölgy Ökológiai Gazdaság lesz.
 
Részletes program és regisztráció: itt
 
forrás: agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

2022. december 01. 09:31
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
 
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók! 

Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást

2023. szeptember 14. 17:51
Az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.