Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka

2024. április 17. 15:18
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2024. május 6-7-én biointenzív kertészeti gazdálkodás témában gyakorlat alapú műhelymunkát tart, amelyre várja az érdeklődő gazdálkodók jelentkezését. A másfél napos eseménynek Nógrád vármegye, Terény ad otthont.
Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka
A biointenzív kertészet, vagy angol nevén – amelyet általában világszerte használnak – a „market garden” a gyümölcsök, zöldségek viszonylag kisüzemi termesztését jelenti. Azon termelők, akik ezt a gazdálkodási szemléletet és módot választják, többnyire közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek.
 
A biointenzív kertészet a helyi termesztési időszak alatt széles választékot és folyamatos friss terményt biztosít a fogyasztók számára. Az ilyen kertészet jellemzője, hogy sokféle növényt és fajtát termesztenek, továbbá több kézi munkát alkalmaznak, mint a nagyüzemű, konvencionális gazdaságban. A kis volumenű termeléshez olyan értékesítési csatornák társulnak, mint például a gazdaságon belüli standok, termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdasági előfizetések, éttermek és termelői boltok.
Rólunk – Magosvölgy Ökológiai Gazdaság
Magosvölgyi Ökológiai Gazdaság
 
A műhelymunka keretében Jean-Martin Fortier, a biointenzív gazdálkodás egyik legelismertebb képviselője tart képzést, osztja meg tapasztalatait és mutatja be módszereit.
Rendez vous avec Jean Martin Fortier, spécialiste du Maraîchage Bio, le 28  février à Paris - Grelinette et Cassolettes
Az esemény célja, hogy a résztvevők a műhelymunka zárultával tisztában legyenek azon faktorokkal, összetevőkkel, amelyek alkalmazásával sikeressé, nyereségessé tehető egy biokertészet.
 
Az eseményt angol nyelven tartják, helyszíne pedig a terényi Magosvölgy Ökológiai Gazdaság lesz.
 
Részletes program és regisztráció: itt
 
forrás: agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Átadták hazánk legnagyobb uborkatermesztő üvegházát

2024. május 21. 13:21
Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop. A hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.

Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul

2023. február 09. 11:48
Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát – írja az MTI az Agrointel.ro szakportál nyomán.
 
Az egyik utolsó erdélyi cukorgyár eladását szerdán jelentette be az eddigi tulajdonos, a francia Tereos vállalat. A 150 alkalmazottat foglalkoztató Maros megyei gyárat az élelmiszeriparban érdekelt két romániai vállalkozó, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache vásárolta meg.
 
Az új tulajdonosok tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára.