Kiszáradóban Európa zöldségeskertje
2023. április 05. 12:58
Spanyolország egyre súlyosabb vízproblémáira mutat rá az agrarheute.com szakportál egyik friss cikke. Mint írják, egyre ádázabb küzdelem folyik a vízért, a kiszáradás egzisztenciák tízezreit, egy egész ágazatot veszélyeztet. Meddig lesz még Európa zöldségeskertje Andalúzia?

A sivatagosodás jelei egyre nyilvánvalóbbak Dél-Spanyolországban: országszerte ez már a harmadik aszályos év lesz zsinórban, délen pedig a nyolcadik; a víztárolók üresek, a talajvízszint egyre lejjebb süllyed. Aggasztónak nevezte a fejleményeket a Coexphal, az almeríai zöldség-gyümölcs termesztők szövetsége, és mint a cikk fogalmaz, aggodalomra nemcsak a termesztőknek van okuk, hanem az „Európa zöldségeskertjére” épülő teljes külkereskedő ágazatnak, az alkalmazottaknak, illetve a fogyasztóknak is. Nagy-Britanniában például már megtapasztalták, milyen az, amikor üres a polcokon a spanyol zöldség helye.
Paradicsomból az év első hetében 22%-kal, uborkából 21%-kal, padlizsánból 25%-kal termett kevesebb az év első heteiben, mint szokásos; komplett avokádóültetvények száradtak ki; és a feldolgozóipar is elkezdett Portugáliában és más spanyol tartományokban keresni alapanyagot, miután Sevilla környékén, ahol 6400 hektáron terem a ketchup alapanyagául szolgáló feldologzóipari paradicsom, 6200 hektáron nem tudják szavatolni, hogy lesz elég öntözővíz.
Okolni pedig nemcsak a felmelegedést lehet, hanem a rossz vízgazdálkodást is - mutat rá a cikk. Spanyolország 13 millió hektár mezőgazdasági kultúrájának jó harmadát muszáj öntözni – ez kb. a citrusültetvények és a fólia alatti zöldségtermesztés területe –, de már az alapból nem túl nagy vízigényű olívaültetvényeket is öntözik, mivel a korszerű, nagy hozamú fajtáknak szükségük van rá. Víz pedig nincs annyi, mint kellene. 1980 óta 12%-kal csökkent a rendelkezésre álló vízkészlet, és 2050-ig további 14-40%-os csökkenés valószínű.
Rengeteg vizet vettek ki a folyókból és tározókból legálisan is, de nem hallgatható el az országszerte legalább 500 ezer illegális kút létezése sem, ami természetvédő szervezetek szerint akár dupla ennyi is lehet.
Ez végzetes a talajvízkészletekre nézve, és előre látható, hogy hova vezet.

Katalóniában 224 településen vezettek be valamilyen vízhasználat-racionalizáló intézkedést az utóbbi időben, és itt nemcsak a medencékre és a díszkertek öntözésére kell gondolni, mert ez már nem elég: a gazdálkodóknak is 40%-kal kevesebb vízből kell kijönniük.
Ez persze a gazdaságok létét fenyegeti, januárban demonstráltak is az intézkedés miatt Madridban. De délen, ahol sok helyütt már az ivóvizet is tartálykocsiban szállítják a lakosságnak, ott tényleg súlyos a helyzet - mutat rá a cikk.
A tengervíz sótalanítása jöhet még szóba, ez a technológia azonban nagyon drága és energiaigényes, a mezőgazdasági üzemek számára jelenleg nem opció - nyilatkozta egy spanyol termesztő az agrarheute.com portálon megjelent cikkben.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Több mint 10 százalékkal nőtt a COOP Gazdasági Csoport forgalma tavaly
2023. május 24. 14:02
Több mint 10 százalékkal nőtt a COOP Gazdasági Csoport forgalma tavaly az egy évvel korábbihoz képest, így 748 milliárd forintos árbevételt ért el; a cégcsoporton belül a Coop üzletlánc forgalma mintegy 16 százalékos növekedéssel 470 milliárd forintot tett ki 2022-ben - közölte a CO-OP Hungary Zrt. az MTI-vel.
A közleményben Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója ismertette: a kiskereskedelmi piac szereplői közül a COOP üzletlánc van jelen a legtöbb helyen az országban, 1430 településen 2180 üzlettel.
Itt a kormány legújabb döntése az árstopokról
2022. december 14. 12:19
A kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerár-stopot – közölte Nagy István agrárminiszter.
Nagy István kiemelte, az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81%-kos növekedés a 2,8%-os UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25%-nál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27%-kal, napraforgó étolajból 44%-kal, csirkemellből 34 %-kal, csont nélküli sertéscombból 46%-kal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.