Kiszáradóban Európa zöldségeskertje

2023. április 05. 12:58
Spanyolország egyre súlyosabb vízproblémáira mutat rá az agrarheute.com szakportál egyik friss cikke. Mint írják, egyre ádázabb küzdelem folyik a vízért, a kiszáradás egzisztenciák tízezreit, egy egész ágazatot veszélyeztet. Meddig lesz még Európa zöldségeskertje Andalúzia?
Kiszáradóban Európa zöldségeskertje
A sivatagosodás jelei egyre nyilvánvalóbbak Dél-Spanyolországban: országszerte ez már a harmadik aszályos év lesz zsinórban, délen pedig a nyolcadik; a víztárolók üresek, a talajvízszint egyre lejjebb süllyed. Aggasztónak nevezte a fejleményeket a Coexphal, az almeríai zöldség-gyümölcs termesztők szövetsége, és mint a cikk fogalmaz, aggodalomra nemcsak a termesztőknek van okuk, hanem az „Európa zöldségeskertjére” épülő teljes külkereskedő ágazatnak, az alkalmazottaknak, illetve a fogyasztóknak is. Nagy-Britanniában például már megtapasztalták, milyen az, amikor üres a polcokon a spanyol zöldség helye.
Paradicsomból az év első hetében 22%-kal, uborkából 21%-kal, padlizsánból 25%-kal termett kevesebb az év első heteiben, mint szokásos; komplett avokádóültetvények száradtak ki; és a feldolgozóipar is elkezdett Portugáliában és más spanyol tartományokban keresni alapanyagot, miután Sevilla környékén, ahol 6400 hektáron terem a ketchup alapanyagául szolgáló feldologzóipari paradicsom, 6200 hektáron nem tudják szavatolni, hogy lesz elég öntözővíz.
 
Okolni pedig nemcsak a felmelegedést lehet, hanem a rossz vízgazdálkodást is - mutat rá a cikk. Spanyolország 13 millió hektár mezőgazdasági kultúrájának jó harmadát muszáj öntözni – ez kb. a citrusültetvények és a fólia alatti zöldségtermesztés területe –, de már az alapból nem túl nagy vízigényű olívaültetvényeket is öntözik, mivel a korszerű, nagy hozamú fajtáknak szükségük van rá. Víz pedig nincs annyi, mint kellene. 1980 óta 12%-kal csökkent a rendelkezésre álló vízkészlet, és 2050-ig további 14-40%-os csökkenés valószínű.
 
Rengeteg vizet vettek ki a folyókból és tározókból legálisan is, de nem hallgatható el az országszerte legalább 500 ezer illegális kút létezése sem, ami természetvédő szervezetek szerint akár dupla ennyi is lehet.
 
Ez végzetes a talajvízkészletekre nézve, és előre látható, hogy hova vezet.
 
 
Katalóniában 224 településen vezettek be valamilyen vízhasználat-racionalizáló intézkedést az utóbbi időben, és itt nemcsak a medencékre és a díszkertek öntözésére kell gondolni, mert ez már nem elég: a gazdálkodóknak is 40%-kal kevesebb vízből kell kijönniük.
 
Ez persze a gazdaságok létét fenyegeti, januárban demonstráltak is az intézkedés miatt Madridban. De délen, ahol sok helyütt már az ivóvizet is tartálykocsiban szállítják a lakosságnak, ott tényleg súlyos a helyzet - mutat rá a cikk.
 
A tengervíz sótalanítása jöhet még szóba, ez a technológia azonban nagyon drága és energiaigényes, a mezőgazdasági üzemek számára jelenleg nem opció - nyilatkozta egy spanyol termesztő az agrarheute.com portálon megjelent cikkben.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Szigorodnak a hazai mézjelölési szabályok

2023. augusztus 03. 12:22
Hazánk évek óta szorgalmazza a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó európai előírások szigorítását a fogyasztók és a méhészek védelme érdekében. Magyarország nemzeti hatáskörben szigorítja a hazai szabályozást, mézkeverékek esetén kötelező lesz feltüntetni valamennyi származási országot, méghozzá a felhasznált mézek tömeg szerinti csökkenő sorrendben – közölte Nagy István agrárminiszter.

A világ egyik legdrágább fűszere már Európában is termeszthető

2023. május 15. 12:03
Dánia saját vanília termesztésébe kezdett.
 
Mint ismeretes, a vanília a sáfrány után a világ második legdrágább fűszere, amelyet az európai országok eddig kizárólag importból szereztek be. Az üvegházi termesztés fejlődése azonban lehetővé tette ennek a trópusi növénynek földrészünkön történő előállítását is. Elsőként egy dániai termesztő vállalkozás, a Dansk Vanilje vágott bele a termesztésbe, amelyhez szigorúan szabályozott atmoszférát és precíz megvilágítást kell alkalmazni – írja a freshplaza.de.