Kiszélesíti az együttműködést a Debreceni Egyetem és a pekingi agráregyetem

2023. november 10. 15:32
A biológiai növényvédelem terén már több mint két évtizede dolgozik együtt a két intézmény.
 
Tovább szélesíti együttműködésének alapjait a Beijing University of Agriculture és a Debreceni Egyetem. A biológiai növényvédelem terén már több mint két évtizede dolgozik együtt a két intézmény, a közös kutatási és oktatási tevékenységet hamarosan további tudományterületekre is kiterjesztik. Az erről szóló megállapodást csütörtökön (nov.9.) írták alá a két egyetem vezetői Debrecenben.
Kiszélesíti az együttműködést a Debreceni Egyetem és a pekingi agráregyetem
Tovább szélesíti együttműködésének alapjait a Beijing University of Agriculture és a Debreceni Egyetem – fotó: unideb.hu
 
A debreceni agrárkutatók és a Beijing University of Agriculture (BUA) szakemberei már 1998 óta együttműködnek kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) pályázat keretében. Kutatásuk középpontjában a fás növények biológiai növényvédelme áll, aminek modellnövénye a szelídgesztenye, de kiterjeszthető a gyümölcsök mellett erdészeti növényekre is.
 
Az e téren végzett, idén decemberben véget érő közös munka folytatásaként a két intézmény az együttműködési terület kiszélesítéséről állapodott meg, az erről szóló szándéknyilatkozatot Szilvássy Zoltán rektor és Zhao Feng, a BUA Egyetemi Tanácsának elnöke írta alá november 9-én.
 
Az együttműködési terület kiszélesítéséről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a két egyetem vezetői Debrecenben – fotó: unideb.hu
 
A két egyetem vezetői, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei áttekintették a két ország mezőgazdasága előtt álló kihívásokat, az azok megoldását célzó kutatási irányokat, tudományos törekvéseket, valamint az együttműködés lehetséges pontjait.
debrecen megállapodás
A megbeszélésen megállapították, hogy a debreceni agrárkar komplex kutatási tevékenysége révén közös programok indulhatnak a növénytermesztés, a kertészet, az állattenyésztés, a precíziós mezőgazdaság, az élelmiszertudomány és -technológia, valamint a környezettudomány terén. A kínai egyetem képviselői nagy érdeklődést mutattak mindemellett a Debreceni Egyetem orvostudományi kutatásai, illetve egészségipari törekvései iránt is.
 
A Beijing University of Agriculture delegációja találkozott a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar intézetvezetőivel is, akik részletesen bemutatták oktatási-kutatási portfóliójukat, majd a kínai vendégek látogatást tettek az egyetem Újfehértói és Nyíregyházi Kutatóintézetében.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ősi gén segíthet megvédeni a búzát a vírusoktól

2023. március 10. 09:44
Egy olyan DNS-szakaszt fedeztek fel a búzában, mely nagyban javítja a növény ellenálló képességét egy pusztító vírusos betegséggel szemben, ezzel pedig hozzájárulhat az egyik legfontosabb élelmiszernövény terméshozamának megőrzéséhez, és az élelmiszerbiztonság javításához.
 
A búza Amerikában, Ázsiában, Európában és Afrikában is ki van téve a búza sárga mozaik vírusnak (wheat yellow mosaic virus, WYMV), ezért egyre nő az igény azokra a fajtákra, melyek képesek ennek ellenállni. Most egy olyan a búza egy vad, mediterránban honos, ősi rokonában olyan gént fedeztek fel, mely segíthet az ellenálló képességét fokozni - írja a Phys. org a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

300 kiállító 36 ezer négyzetméteren – ilyen az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow

2023. január 26. 11:48
Megnyílt a 41. AGROmashEXPO, amelyet ismét az AgrárgépShow-val közösen rendeznek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
 
Az idei év legnagyobb, hazai agrár tematikájú kiállításán 12 ország 300 kiállítója mutatja be újdonságait. Dr. Nagy István agrárminiszter a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődése töretlen, elsősorban az elmúlt évtized támogatási rendszerének és a precíziós gépeknek köszönhetően.