Kiszórhatjuk a fahamut a kertben?

2023. március 17. 16:02
Káliumot, magnéziumot, foszfort, meszet és különböző nyomelemeket is tartalmaz, viszont figyelni kell lúgosító tulajdonságára is.
 
Sokan fűtenek fával, így sok háztartásban keletkezik fahamu, aminek a hasznosítására számos lehetőség van. A tapasztalatok szerint vitathatatlan a talajdúsító és a kártevőriasztó hatása.
Kiszórhatjuk a fahamut a kertben?
A legjobb fahamu az akácfa elégetéséből származik 
 
Komposztba is keverhető
A fahamuban sokféle ásványi anyag megtalálható: 10 %-ban tartalmazhat káliumot és magnéziumot, 3% -ban foszfort, 20–30%-ban meszet és nyomelemeket, egyszerűen fogalmazva, természetes műtrágya. Lényeges azonban figyelni az olyan másodlagos tulajdonságaira, mint amilyen a lúgosító hatása, mert ez gátolja más elemek felvételét a növény "táplálkozása" során. Ezért mindig tartsuk szem előtt a mértékletességet, végezzünk talajszemlét és tudatosan tervezzük meg, hogy mit vetünk a hamuzott kertrészbe. Mert burgonyát például nem érdemes.
 
A fahamu felhasználása nem újkeletű, hiszen a földeket művelő gazdák gyorsan felismerték, hogy a trágyázással vissza lehet pótolni a növények által talajból kivont anyagokat. Egy 1934-ből származó tudósítás így ír a fahamu hasznosításáról:
 
Egy életrevaló gazda minden cselédjének konyhájába egy kis bádoghordót állít be, hogy a tűzhely hamuját itt gyűjthessék. Az ő tapasztalataiból tudom, hogy még a szegényebb cseléd konyháján is összegyűl évente 160 kg fahamu; ezzel a mennyiséggel majdnem fél kat. holdnyi szántóföldet lehet tehát megműtrágyázni.
paprika
A fahamunak a tapasztalatok szerint vitathatatlan a talajdúsító és a kártevőriasztó hatása 
 
Hogyan használható fel a fahamu?
A fahamu felhasználása kiszorult a mezőgazdaságból a vegyszerek térhódítása miatt, de napjainkban újra reneszánszukat élik a környezetbarát módszerek, így egyre népszerűbb a fahamu is.
 
Füzesi István "A fahamu alkalmazási lehetőségei a mezőgazdaságban" című 122 oldalas doktori értekezésében olvasható például, hogy "Egy tonna fahamu tápanyagszolgáltató-képessége kb. 25 kg P2O5 hatóanyagú műtrágyával és 48 kg K2O hatóanyagú műtrágyával egyenértékű."
 
Számos megfigyelésen és kísérletezésen alapuló tanács született a fahamu hasznosításával kapcsolatban. Lássuk, mik ezek!
 
A fahamuban található sók segítenek a kártevők elleni harcban: házas-, és házatlan csigák, egyéb gerinctelen puhatestűek ellen könnyen bevethető megoldás.
A levéltetvek és a pajzstetvek ellen is hatásos! Lombhullás után be kell szórni a fák törzsét és vastagabb ágait fahamuval, a kártevők azonnal el fognak pusztulni.
Káposztaféléknél megelőzheti a tőrothadást, valamint csökkentheti a káposztalepke hernyójának kártételét.
Elűzi a hangyákat, egereket, patkányokat, csótányokat.
Hatásos a bolhák, tetvek és kullancsok ellen - ecettel és hamuval egy kenhető masszát kell kikeverni, és ezzel átdörzsölni a kutyát/macskát (persze csak akkor, ha nem a lakásban tartott kedvencekről van szó).
A segítségével módosítható a talaj pH-értéke – csökkenti a talaj savasságát. A fahamu pH értéke ugyanis 10-13 közé esik, vagyis erősen lúgos, ezért alkalmas a savanyú talajok mészpótlására. A savanyú talajok javításához 3-4 héttel a vetés előtt 1m2-re kell 10 dkg-nyit egyenletesen kiszórni, bedolgozni.
Télen alkalmas az utak, járdák jégmentesítésére.
Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).
kertészkedés
A fahamu használatánál mindig tartsuk szem előtt a mértékletességet 
 
A fahamu felhasználása a kertben
 
A fahamu természetes műtrágya, aminek a kijuttatandó mennyiségét mindig a kert talajának kémhatása, illetve a növények igényei szabják meg.
 
Növényeink közül a meszes talajt kedveli a rózsa, a levendula, a mandula és a füge. A veteményeskertben a legjobban a cukkini, és a gyökérzöldségek esetében lehet hatékony.
 
Viszont a borsó, a bab, a rhododendron, az azálea, a hortenzia, a magnólia, a tuják, a fenyők és a kökény nem kedveli.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tárgyalna a kecskeméti Mercedes-gyár a szakszervezetekkel, de messze vannak egymástól az álláspontok

2024. március 21. 15:29
A gyár vezetése két év alatt sem adna akkora béremelést, amekkorát a szakszervezet egyetlen évben szeretne.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

2023. június 22. 16:40
Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2023. június 22-től Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.