Kitartanak a gazdák a Vidékfejlesztési Program mellett

2020. március 05. 15:11
Eredményesen lépett fel a beruházási pályázatok megmentése érdekében az Agrárminisztérium, a jelenlegi adatok szerint a Vidékfejlesztési programon belül a korábban becsültnél jóval kevesebb projekt hiúsult meg. A nyertes kérelmek alig hat százalékáról mondtak le a gazdálkodók.

Bár néhány hónapja még sokan attól tartottak, hogy a vidékfejlesztési pályázatok kiírása és az értékelés közt eltelt időben megnövekedett költségek miatt a nyertes pályázók tömegével mondanak le a tervezett beruházásokról, ma már úgy tűnik, hogy a vártnál jóval kevesebb projekt hiúsult meg - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pxhere.com

Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint a beruházási típusú pályázatokon nyertesnek hirdetett több mint nyolcezer kérelem közül összesen 470-ről mondtak le az érintett gazdálkodók.

A 12, illetve 24 hónapos megvalósítási időszakban sem kifizetési, sem kimentési, sem határidő-hosszabbítási kérelemmel nem érintett pályázatok aránya a miniszter által közölt táblázat szerint hat százalékra tehető, az így visszahulló támogatás összege 21,8 milliárd forint.

Legtöbben a kertészeti gépbeszerzési támogatásról mondtak le, a visszaadott kérelmek száma megközelíti a kétszázat, míg az elnyert támogatások értékét tekintve a mezőgazdasági termékek feldolgozását segítő pályázatok hiúsulnak meg a legnagyobb számban. A visszahulló forrás ez utóbbi kiírás esetén meghaladja a tízmilliárd forintot.

Az állattartó telepek korszerűsítését célzó felhívásnál a meg nem valósuló projektek aránya ágazatonként 4, illetve 12 százalék között mozgott, leginkább a szarvasmarhatartók ragaszkodtak az elnyert támogatás felhasználásához, az 567 nyertes projekt közül csupán huszonhárom megvalósítása hiúsult meg.

Az ültetvénytelepítésről is kevesen mondtak le, a 426 nyertes projekt közül csupán hat nem valósul meg, ami alig 1,4 százalékos visszamondási aránynak felel meg.

A különböző európai uniós beruházási felhívások kapcsán egyébként az az általános tapasztalat, hogy a nyertes pályá­zatok 10-15 százaléka nem valósul meg.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár lapunknak korábban elmondta: a tárca az elmúlt hónapokon azon dolgozott, hogy a lehető legtöbb mezőgazdasági és élelmiszeripari projekt kapcsán segítséget nyújtson a megnövekedett költségek, illetve az építőipari kapacitások hiánya miatt bajba jutott pályázóknak.

Éppen ezért a már érdemben előrehaladott beruházásoknál lehetőséget adtak a 24 hónapos megvalósítási határidő meghosszabbítására, a költségek növekedése miatt pedig a műszaki tartalom módosítását is kezdeményezhetik a nyertesek.

Az elmúlt időszakban hozott áthidaló megoldásoknak köszönhetően sikerült jelentősen csökkenteni a meghiúsuló projektek számát, így a visszahulló források mértéke is kisebb lesz.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Támad a fuzárium!

2019. július 17. 07:37
A fuzárium egy fonalasgomba, amely a mezőgazdaságban dolgozó gabonatermesztők között jól ismert gombanemzetség tagja, és amelybe hozzávetőlegesen ezer faj tartozik. Ezek közül számos faj jelentős élettani hatású anyagokat, úgynevezett mikotoxinokat termel, amivel a fenntartható gazdálkodás egyik nagy ellenségeivé váltak. A mikotoxinok a természetben, és egyben a mezőgazdaságban előforduló legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak.

Megmaradhat a következő években is az agrár- és élelmiszeripari ágazat lendülete

2020. január 29. 10:28
2020. január 20. – A külkereskedelmi többlet közel kétharmada az agártermékeknek köszönhető, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődő pályára állt – mondta a NAKlapnak adott interjújában Nagy István agrárminiszter.