Kitekintés a globális fokhagymapiacra

2023. január 05. 15:09
Tavaly az európai száraz és meleg időszak miatt számos piacon csökkent a nagyobb méretű fokhagyma kínálata, valamint jelentős fokhagymatermesztő országok, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország termelése is visszaesett. A gyorsan emelkedő energiaárak kihatással vannak a fokhagyma tárolási költségeire, így az árakra is.
Kitekintés a globális fokhagymapiacra
A fokhagyma a tizedik legjelentőseb termesztett zöldségféle, amelyet 1,6 millió hektáron termesztenek a világon, a betakarított termés pedig mintegy 28 millió tonna. A három legjelentősebb termesztő Kína (20,71 Mt), aki globális termelés 77,6%-át teszi ki. A következő India (2,92 Mt), aki termelés 10,9%-át teszi ki, az ezt követő országok kevesebb mint 1,8%-ot birtokolnak a globális termelésből. A fokhagyma globális export értéke 3,1 billió dollár volt 2021-ben, ebből Kína 2,05 billió dollár értékben exportált. Ezt követi Spanyolország 484,8 millió dollárral, majd Argentína 150 150,6 millió dollárral. Import szempontjából Indonézia, USA és Brazília a legjelentősebb. Fontos megemlíteni, hogy a fokhagyma piaca fűszerként, és nem zöldségként viselkedik. Ez azt jelenti, hogy árcsökkenés esetében nem mutatkozik többlet kereslet a piacokon, mivel a fogyasztók nem reagálnak többlet vásárlással az árcsökkenésre.
 
Jó minőségű az idei termés, de kisebb a méret az aszálynak köszönhetően
 
Csongrád-Csanád megyében termesztik a hazai fokhagyma mintegy 81%-át, az őszi fokhagyma termesztése sokkal jelentősebb hazánkban, mint a tavaszié. Az elmúlt évhez képest csak kis mértékben csökkent a termőfelület. Körülbelül 7000 tonna fokhagymát takarítanak be évente itthon, ami azt jelenti, hogy a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást, a személyenkénti fokhagymafogyasztás 1-2 kilogrammra tehető évente. A tavalyi évben 2269 tonna fokhagymát importált hazánk. A külkereskedelmi adatok szerint Spanyol-, és Olaszországból, valamint Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma, továbbá kerül be román, osztrák, francia és török származású is. Habár sokszor kínai fokhagymával találkozhatunk az üzletekben, ez a külkereskedelmi adatoknál nem látható, melynek oka az, hogy az adatsorok az az exportőr országot tüntetik fel, aki az EU-n kívüli országból behozza a terméket. A havi bontások alapján változó, hogy melyik országból mikor hoznak be nagyobb mennyiséget, de az talán elmondható, hogy több fokhagyma érkezik be a téli hónapokban, mikor vélhetően már fogynak a hazai készletek. A belföldi árak az elmúlt időszakban nőttek a tavalyi évhez képest +14%-kal, ez 1200 forintos kilónkénti árat jelent, az import 1100 forintos kilónkénti áron elérhető, a tavalyi év azonos időszakához képest ez -8%-os differenciát mutat.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Hiány nem lesz, de célszerű időben gondoskodni a húsvéti tojásról

2023. március 14. 11:05
Húsvétra az árstopnak köszönhetően kiszámítható szinten, 90 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára.
 
Hiányra nem számítanak a piac szereplői, de a bevásárlással nem érdemes az utolsó napokig várni – derül ki az Agroinform.hu elemzéséből. A tojásra vonatkozó árstop kivezetésére ideális lenne a húsvét utáni időszak, mivel a szezonális hatások akadályozzák a tojás árának emelkedését.
 

Kényszervágóhídból húsexportőr

2023. április 03. 12:31
A Hajdúhús 2000 Kft.-t 1998. március 23-án alapították. Az idén éppen negyed százados cég alapító tulajdonosa, Papp István 68 éves, és sok szépségről és a velük együtt járó nehézségekről is tud rövid előadást tartani.
Az elmúlt 25 év elsősorban reményt adott neki a következő 25 esztendőhöz, amit már két gyereke, Zsuzsa és István visznek tovább. Az alapító kereskedelmi szakközépiskolát végzett. Amikor 1968-ban végzett, húseladóként kezdte a pályát. Ma is fejből sorolja azokat a debreceni utcákat, amikben megfordult. Kiemelkedik közülük a Kossuth utcai, ahol 13 évig tevékenykedett.